Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під час судового засідання оприлюднили телефонну розмову Косторного з його російським куратором

Журналістка «ВЗ» побувала на судовому засіданні у справі про державну зраду

Фото автора
Фото автора

У Галицькому районному суді продовжують розгляд справи щодо 74-річного Олександра Косторного, львів'янина, майора КДБ, якого звинувачують у коригуванні ракетного обстрілу росії по Яворівському полігону.

Нагадаємо, за версією слідства, 4 березня 2022 року Олександр Косторний надіслав у Telegram представникам рф карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки в Яворові. На карті він позначив координати розташування військовослужбовців і техніки ЗСУ. 13 березня росія завдала ракетного удару по полігону, влучивши у казарми, в яких спали солдати. Внаслідок удару загинула 61 людина, 160 було поранено.

У червні оперативники СБУ затримали Косторного за звинуваченням у держзраді, своєї провини він не визнає. Понад рік Косторного утримують під вартою без альтернативи застави.

У своє виправдання Олександр Косторний заявив на одному з судових засідань, що надіслав не карту з позначеними місцями для ракетних ударів, а … відкриту схему риболовно-мисливських угідь, щоб показати своєму другу, де збирає гриби. Так, у березні багато грибів… Таке пояснення, м’яко кажучи, дивне. «Грибник» — так тепер називають журналісти Косторного.

Журналістка «ВЗ» побувала на одному з судових засідань. Справу розглядає суддя Віктор Романюк.

У коридорі зібралася група підтримки Косторного — адвокат, дружина і ще кілька осіб. Перед тим як зайти до зали суду, Косторний, побачивши рідних, вигукнув російською: «Спасибо! Держитесь».

Обвинуваченого заводять до зали суду. У руках він тримає пакет «Близенько», у ньому якісь папери. Косторний просить суд, аби йому надали дозвіл зачитати клопотання. У ньому стверджує, що йому не надається медична допомога. Він, мовляв, ледь рухається, а на спині з’явились якісь дві пухлини… «Понад пів року мене не оглядав жоден лікар, — каже обвинувачений. — Я написав про це не одну заяву, але ці заяви кудись зникають… У мене є свідки у камері, що медична допомога мені не надається. Є їхні підписи під клопотанням…».

Говорить Косторний голосно, наполегливо. У якийсь момент навіть кричить. В той час прокурор пояснює, що таке клопотання не є предметом судового розгляду. Крім цього, це питання — компетенція державної установи № 19, у якій перебуває обвинувачений.

Не витримує і суддя, Косторний не відповідає на ті питання, які йому ставлять. А його клопотання чомусь підписують свідки по камері, які не мають жодного відношення до цієї справи. «Ви у СІЗО, а не в санаторії, чи на курорті, — каже суддя. — Де вам зобов’язані надавати зранку до вечора медичну допомогу…». «Мої звернення до медиків не приймаються, — не відступає обвинувачений. — Що я маю здохнути?». «Ви маєте право на захист… Ми тут не зібралися для того, щоб обговорювати ваш стан здоров’я», — відповідає суддя. «Добре, я буду здихати мовчки!» — каже Косторний.

Як дізналась журналістка «ВЗ», за інформацією СІЗО, яку раніше долучали до справи, Косторний придатний до перебування в їхніх умовах, медичний огляд обвинуваченого проводився.

Ще одне клопотання від Косторного — змінити запобіжний захід — тримання під вартою на домашній арешт. Уникати судових засідань він, мовляв, не буде. Суддя йде до нарадчої кімнати, аби винести ухвалу щодо можливої зміни запобіжного заходу.

У цей час до Косторного підійшла його дружина. Вони мали змогу поспілкуватися на відстані. Дружині обвинувачений скаржився, що йому не дозволяють зустрітися у СІЗО з сім'єю, нотаріусом. Розмовляють російською.

«У меня уже руки трясуться, я с трудом пишу. Я завещание не могу написать…», — каже Косторний дружині. Вона, тим часом, просить його заспокоїтись. Косторний вибачається перед дружиною і каже, тому перестав їй писати, щоб вона не хвилювалась. На запитання дружини, що тобі потрібно? Відповідає: «Только чтобы вы были живы и здоровы! Я тоже буду держаться, пока смогу, — каже обвинувачений у держзраді. — Извините, что вы из-за меня страдаете …».

Косторний просить, аби дружина принесла йому фотографії родини. Вона обіцяє принести їх на наступне судове засідання. А після паузи Косторний просить, аби йому принесли у СІЗО ще й … перець. Утім дружина пояснює, що це заборонено, тому вона передає йому приправи.

Ще кілька хвилин розмовляють. Косторний скаржиться, що у нього в камері немає ні телевізора, ні радіо. Дружина, тим часом, запитує чоловіка, хто йому таку модельну зачіску зробив? Косторний їй щось розповідає про того, хто робив цю зачіску… А вже за кілька хвилин дружина знову просить чоловіка заспокоїтись, «переключитись». «Ты, Саша, — звєзда Интернета», — каже наостанок.

Через хвилин п’ятнадцять судове засідання продовжилося. Суд залишив клопотання Косторного про зміну запобіжного заходу без розгляду. Відповідно, Косторний залишається під вартою.

А далі було найцікавіше — оприлюднення доказів злочину.

Прокурор розповів у судовому засіданні про те, кому телефонував Косторний, які повідомлення писав у соцмережах. А дзвінки і повідомлення були здійснені на телефонні номери російських операторів. Власне, в одному з таких повідомлень, які Косторний надіслав, була карта Яворівського полігону. росіян цікавило, зокрема, де будуть жити військові інструктори?

Косторний просить суд, аби йому показали ту карту, яку він надсилав. Суддя пояснює, що усі матеріали долучені до справи, з ними можна буде ознайомитися. «Те що прокурор називає картою, не є картою. Це схема, — каже Косторний. — Повинен бути відповідний масштаб, щоб це називати картою. То на якій підставі він стверджує що це карта?».

Попри те, що Косторний скаржився на погане самопочуття, у судовому засіданні був доволі активним. Говорив навіть більше, ніж його адвокат! Добре видно, що обвинувачений швидко сприймає інформацію і на неї реагує.

Суддя продовжував вивчати докази. Їх було представлено, зокрема, на моніторі. А після цього суддя дав слово Косторному: «Це не та схема, яку я надсилав, — сказав обвинувачений. — Я надсилав фотографію-схему, яка знаходиться на стіні мисливського господарства. На цій схемі, що я фотографував, немає жодного напису, таблиць і назв містечок… А досліджувати те, що я не надсилав, немає сенсу!». «Це ви так вважаєте, — каже суддя. — Прокурор вважає інакше!».

Також у судовому засіданні оприлюднили телефонну розмову Косторного з його російським куратором від 22.09.2015 року (аудіозапис). На той час цей куратор перебував у Криму. Він просив Косторного організувати мітинги у Львові та Ужгороді. «Нужно тупо набрать студентов, — казав куратор Косторному у телефонній розмові. — Люди часик погутарят, заработают денег и поедут на автобусе домой… Тема — любая, социальная».
Куратор обіцяв за кожного привезеного мітингувальника по 50−100 грн. Косторний погодився на співпрацю. Причому суть і лозунги для них були неважливі, про це куратор неодноразово зазначав. Ключова роль усіх тих мітингів — розкачування обстановки.

Ці докази у справі - залізобетонні! Коли звучав голос куратора у судовій залі, Косторний сидів тихо, з опущеною головою…

Схожі новини