Передплата 2024 «Добрий господар»

«Міс Усесвіт» закидають… державну зраду

Диктаторський режим Нікараґуа погрожує їй арештом. Тож повернутися додому Шейніс Паласіос не може

У листопаді минулого року нікараґуанська красуня Шейніс Паласіос завоювала титул “Міс Усесвіт”. Фото spiegel.de
У листопаді минулого року нікараґуанська красуня Шейніс Паласіос завоювала титул “Міс Усесвіт”. Фото spiegel.de

«Зрада батьківщини» — це лише одне зі звинувачень, висунутих нещодавно урядом Нікараґуа (Центральна Америка) на адресу 23-річної громадянки цієї країни Шейніс Паласіос. У листопаді 2023-го вона перемогла на міжнародному конкурсі краси Miss Universum у Сальвадорі.

Шейніс Паласіос стала першою представницею Нікараґуа, яку коро­нували як «Міс Усесвіт». Нікараґуан­ська вулиця, зазначає німецьке ви­дання Der Spiegel, зустріла світовий успіх своєї співвітчизниці з великим ентузіазмом. А от диктаторський ре­жим Даніеля Ортеги перемога Шей­ніс Паласіос зовсім не потішила.

Річ у тім, що «Міс Усесвіт» пере­буває у списках опозиціонерів, яким уряд Нікараґуа закидає «злочин у ви­гляді змови проти державного ладу». Іншими словами, зраду батьківщи­ни… 2018-го 17-річна тоді Шейніс була учасницею масових вуличних де­монстрацій проти диктатури прези­дента Ортеґи, які поліція і армія Ніка­раґуа жорстоко придушили.

Після тріумфу Шейніс Паласіос у торішньому фіналі конкурсу Miss Universum прокуратура Нікараґуа офіційно звинуватила красуню у ді­яльності «проти державного ладу». Влада країни офіційно попередила Шейніс Паласіос: якщо та повернеть­ся до Нікараґуа, її відразу ж зааре­штують і віддадуть під суд.

Така сама доля у разі повернення до країни чекає і на колишню дирек­торку конкурсів краси в Нікараґуа Ка­рен Челебретті. Усе через її публіч­ну критику уряду Ортеґи. Челебретті звинуватила диктаторський режим у фальсифікації чергових виборів, а та­кож у тому, що влада ув’язнила (або змусила виїхати за кордон) багатьох її соратників часів революції про­ти правої диктатури… У відповідь на критику з боку Челебретті прокура­тура країни звинуватила її у «відми­ванні брудних грошей» і «поширенні неправдивої інформації, скерованої проти державного ладу Нікараґуа». У січні цього року директорку конкурсів краси вислали з країни разом із чо­ловіком і сином.

Тим часом дружина диктатора Да­ніеля Ортеґи, віцепрезидентка Ні­караґуа Росаріо Мурільо, оголосила днями, що влітку особисто органі­зує в країні новий конкурс краси — під патронатом уряду.

Схожі новини