Передплата 2024 ВЗ

«Природна бутильована вода має переваги перед усіма іншими видами води»

Якість питної води визначається безпекою для споживача, а користь пов’язана з її походженням. Розібратися, яка вода краща — газована чи негазована, в пластику чи у склі, бутильована чи розливна, допомогла керівниця департаменту якості компанії IDS Ukraine (ТМ «Моршинська», ТМ «Миргородська») Оксана Бамбура.

Пані Оксано, не раз чула, що бутильована вода позитивно впливає на весь організм людини — покращує травлення, нормалізує кров’яний тиск. Однак у народі побутує думка і про шкідливість такої води. Прошу розповісти, яка вода корисна, а яка, можливо, ні.

Бутильована вода сьогодні найкраще покриває потреби людини. По-перше, це зручно — вона доступна вдома, на роботі, в транспорті — будь-де. По-друге, така вода відповідає усім нормам безпеки — мікробіологічним, фізико-хімічним і фізіологічним. По-третє, фасування в пляшку дає можливість людині, знаходячись за сотні та навіть тисячі кілометрів від джерела, пити природну мінеральну воду. Адже неможливо всім українцям одночасно переїхати жити, наприклад, в Моршин або Миргород, щоб там споживати чисту природну воду.

Кожна вода з великого різноманіття природних вод має свій унікальний мінеральний склад. Це не означає, що одна гірша, а друга краща. Вони просто різні, як, наприклад, сорти яблук або лісових ягід. Наприклад, наші бренди води — «Моршинська» «Миргородська», «Аляска» — відрізняються за смаком, проте кожна з них має своїх прихильників.

Оцінюючи якість води, на перше місце ставимо безпеку. Якщо розглядати споживання води з водопровідної мережі, з колодязя, з бювету або з пункту розливу, то бутильована вода має переваги над усіма ними. По-перше, вона може довго зберігатися та не псуватися — понад 12 місяців. По-друге, її якість та безпека гарантовані, адже виробники, а особливо великі та відомі, виготовляють продукцію згідно з суворими державними нормами та правилами, а ми — ще й з урахуванням європейських практик. Я персонально за це відповідаю як керівниця департаменту з якості IDS Ukraine.

Знаю, що у бутильованій воді є багато корисних мікроелементів. Але дехто переконує, що пити краще негазовану воду, бо газована може нашкодити. Яка ваша думка стосовно газованої, слабогазованої чи негазованої вод у повсякденному вжитку?

Наявність газу в напоях — це безпечно, відповідає нормам для продуктів споживання. Зазвичай газована вода краще освіжає і тамує спрагу. Багато споживачів надають перевагу саме їй. До того ж деякі мінеральні води без газу геть несмачні, як, наприклад, чудові українські закарпатські води. Нарешті, діоксид вуглецю важливий для смаку солодких газованих напоїв на основі мінеральної води, таких як наша «Лимонада». Тут лише справа смаку та звички людини.

Яку воду краще пити? Ту, яку розлито з дотриманням високих санітарно-гігієнічних вимог на виробництві. Наприклад, у нас поєднання чистої природної джерельної води, чистої тари та чистого корку в процесі високотехнологічного виробництва відбувається зі швидкістю 12 пляшок за секунду. Маємо власну акредитовану лабораторію, яка контролює якість води на кожному з етапів — від видобутку до бутилювання. Це дуже складний технологічний процес, якого дотримуються далеко не на кожному виробництві, адже він потребує значних інвестицій у створення та постійну підтримку.

Як воду, що добувають у місцях буріння, очищують (фільтрують) перед тим, як вона потрапляє до бутлів чи пляшок?

Ми пропускаємо воду через кілька механічних фільтрів лише для того, щоб прибрати можливі дрібні неорганічні часточки — піщинки, маленькі камінці тощо. «Моршинську» можна пити навіть на місці виходу з-під землі, бо вода чиста, відсутні забруднення як мікробіологічні, так і хімічні. Наше завдання — не погіршити якість, що створила природа, і надати воду в такому форматі, що дозволить насолоджуватися «Моршинською» так, наче ви біля джерела.

До речі, характеристикою й основною ознакою природної мінеральної води є те, що виробник не має права змінювати її основний хімічний склад. У джерелі та в пляшці наша вода однакова.

А ось виробники звичайної питної води піддають її певній технологічній обробці. Наприклад, пропускають через осмос, доводять до дистиляту, а потім нормують воду штучною мінералізацією або змішуванням з неосмосною водою. Або обробляють ультрафіолетом чи додають озон, який потім у пляшці розпадається, перетворюючись на кисень. Більшість цих вод є безпечними (звісно, за умови дотримання технологічних норм її виробниками). Проте саме природна вода у світі цінується найбільше.

Ми можемо купувати воду в пляшках, а можемо набирати її з автоматів у власну тару. Яка, на вашу думку, більше підходить людині?

В автоматі продають все ж підготовлену воду, яка пройшла глибоку фільтрацію, зазвичай через осмос. Інше питання — досягти ідеальної чистоти тари для води в домашніх умовах майже неможливо. Отже, гарантувати повну бактеріальну безпеку не можна. Втім, будь-яка вода — чи то у пляшках, чи то з автоматів — має право на існування. Питання лише у вимогах до її смакових якостей, корисності та безпечності.

До речі, чим вищий ВВП на душу населення в країні, тим більше там споживання саме бутильованої води. Зокрема в Україні, п’ють приблизно 50 л на одну людину на рік. У розвинутих країнах Європи цей показники в 3−4 рази вищий і становить 150−200 л.

Чи не шкодить воді пластикова тара? Чи краще купувати її у скляних пляшках?

Пластик досить інертний. По-перше, ще понад 10 років тому в Європі проводили ґрунтовне тривале дослідження, чи існує вірогідність потрапляння пластику у воду та який його вплив на здоров’я. У підсумку з’ясувалося, щоб ці речовини хоч якось вплинули на людину, потрібно випивати по 120 літрів води на день. Це неможливо.

По-друге, я б не сказала, що скло інертніше за пластик. Так, воду в склі подають у дорогих ресторанах, барах і готелях, на прийомах делегацій. Але це робиться насамперед з причин естетики престижного споживання. Також маємо враховувати, що за сукупним впливом на навколишнє середовище (викиди CO2 під час виробництва та логістики, утилізація та ін.) ПЕТ-пакування вважається екологічнішим за скло.

Коли людство винайде якісь інші прогресивніші варіанти розливу, ми перейдемо на них. А сьогодні на світовому рівні визнано, що пластик є найкращою тарою для пакування напоїв, з огляду на тривале зберігання продукту, зручність транспортування та споживання, а також — подальшу утилізацію пляшки.