Передплата 2024 «Добрий господар»

На Голосківському цвинтарі будуватимуть «другий крематорій»

Визначили найкращу проєктну пропозицію для львівського місця скорботи

Журі Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на найкращу проєктну пропозицію будівлі львівського крематорію визначилося з переможцем. Ним став авторський колектив архітекторів родом із Маріуполя, які зараз працюють у Берліні та мають досвід роботи у провідних європейських архітектурних бюро. Про це повідомив під час брифінгу головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

За його словами, об’єм крематорію вирішений у вигляді одноповерхової споруди, оздобленої цеглою. Дзеркальним відображенням цієї споруди є об’єм колумбарію (місце, де захоронюють урни з прахом). Між крематорієм і ко­лумбарієм — відкрита площа. Також передбачено внутрішній дворик, залу прощання, техніч­ну зону тощо. У проєкт заклада­ли рішення щодо екологічності, зокрема використання місце­вих будівельних матеріалів, еле­ментів альтернативної енерге­тики та повторне використання дощової води. Коломєйцев на­голосив, що проєкт, крім ра­ціональності, дуже цікавий ху­дожньо. Переможець отримає грошову винагороду у 160 тисяч гривень і право на розроблення проєктної документації об’єкта.

Технічне завдання проєкту передбачає дві печі. Одна пра­цюватиме постійно, друга буде резервною. Такі печі, як прави­ло, працюють цілодобово. Час прийому однієї поховальної процесії (прощання, спалюван­ня тіла тощо) займатиме 30−40 хвилин.

Як повідомив директор де­партаменту ЖКГ Львівської міськради Олександр Оди­нець, визначено тільки пере­можця архітектурного конкур­су, а для того, щоб отримати якісний проєкт, потрібно що­найменше п’ять місяців. Зараз починають виготовлення про­єктно-конструкторської доку­ментації. Чиновник зазначив, що будувати крематорій міс­то може або за власні бюджет­ні кошти, або шукати інвестора. Однак нинішнє законодавство не дозволяє залучати інвесто­ра для таких споруд. Незабаром очікують внесення змін у закон про похоронну справу, і, можли­во, участь інвестора дозволять. У будь-якому випадку інвестор визначатиметься на конкурсі.

Як розповіли «ВЗ» у пре­сслужбі Львівської міськради, крематорій будуватимуть на території Голосківського кла­довища (це єдиний цвинтар, де ще можна захоронювати). Нещодавно місто надало там земельну ділянку — спеціально для цього будівництва. Однак вона не там, де вже сорок ро­ків стоять руїни недобудовано­го крематорію, а в іншому місці цвинтаря. Ще на початку 1980-х у Львові мали амбітні плани побудови крематорію, вклали купу бюджетних грошей, зве­ли стіни. Але пізніше будівни­цтво заморозили — через кри­зу 90-х і непопулярність самої ідеї кремації серед релігій­них львів’ян. Що робити із цим довгобудом, наразі чиновники не знають…

У Львові ще не знають, у скільки буде обходитися кре­мація покійного у майбутньо­му крематорії. Усе залежить від вартості самого проєкту, будів­ництва, позиції інвестора тощо. Скільки коштує кремація помер­лого в інших подібних закладах? Наразі в Україні є три кремато­рії: у Києві, Харкові та Одесі. Як ідеться на сайті Київського кре­маторію, кремація померлого у стандартній домовині коштує 445 грн, у спеціальній домовині — 490 грн. Прискорена кремація для позачергової видачі урни з прахом (протягом восьми го­дин), за погодженням з адміні­стратором — 1830 грн.

На цьому етапі можна забра­ти урну з прахом додому або ж залишити на зберігання в кре­маторії. Якщо ж родичі помер­лого хочуть захоронити урну в колумбарії, то влітку це обі­йдеться у 290 грн, взимку — 364 грн. Продаж місця під майбутнє поховання в колумбарії — 1656 грн. Для любителів траурної «екзотики» є така процедура, як «розвіювання праху» кремова­ного. Вона коштує 96 грн. Вклю­чає в себе отримання пакета з прахом в урносховищі згідно із нарядом-замовленням і розві­яння його на спеціальній дільни­ці довжиною 500 метрів.

Усі ці послуги не враховують звичної у таких випадках під­готовки тіла покійного до кре­мації, проведення обряду по­ховання у ритуальному залі та безлічі інших послуг, які всі ра­зом потягнуть на кругленьку суму. Офіційно, звичайно. Бо, як розповідають експерти, лише одна «кремація з подякою» обі­йдеться у Київському крематорії у 12 тисяч гривень.

Читайте також: Два львівські кладовища розширять на понад 10 гектарів

Схожі новини