Передплата 2024 «Добрий господар»

Судді «зекономили» Труханову 50 мільйонів

Під стрілянину біля будівлі суду одеського мера відпустили на поруки

Після заминки із доставкою до суду (яку сторона обвинувачення пояснила загадково - «відсутністю ресурсів») та нічлігу в ізоляторі тимчасового тримання у четвер одеський мер Геннадій Труханов таки «обкатав» лаву підсудних у Солом'янському суді столиці. Але до камери зі судової зали не повернувся. Одразу після засідання мера Одеси звільнили — на поруки нардепа з «БПП» Дмитра Голубова.

Напередодні судового засідання голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький озвучив подробиці щодо затриманих у справі про закупівлю Одеською мерією за захмарною ціною будівлі занедбаного заводу «Краян». Крім Труханова і його заступника Павла Вугельмана, пов'язали ще чотирьох фігурантів. Решта двоє — у розшуку. Щодо мера, анонсував антикорупційний прокурор, у суді клопотатимуть про арешт із можливістю внесення 50 мільйонів гривень застави. Для Вугельмана проситимуть такий же запобіжний захід, але з 30 мільйонами «заставних». Іншим чотирьом затриманим — взяття під варту або по 10 мільйонів застави.

Поки Труханов «освоювався» в ізоляторі, об'явився його потенційний поручитель. Про готовність взяти на поруки мера-екс-«регіонала» заявив нардеп з «БПП» Дмитро Голубов. Його ініціативі здивувалися хіба що непосвячені у плідну співпрацю між Голубовим і Трухановим. У цій же зв'язці засвітився і ще один представник пропрезидентської фракції, колишній «регіонал» Олексій Гончаренко. За губернаторства Михеїла Саакашвілі Гончаренко і Голубов спільно із «труханівцями» розгорнули в Одесі «антиМІХОвський» фронт. У Труханова із Голубовим навіть кадри спільні. Зокрема, Дмитро Палпатін, який працює на громадських засадах помічником нардепа Голубова, в Одеській міській раді «засідає» у трухановській фракції.

На судовому засіданні з обрання Труханову запобіжного заходу потенційний поручитель з «БПП» розмістився на лаві «захисних». Поруч із адвокатом одеського мера Олександром Лисаком, серед VIP-клієнтів якого засвітився колишній головний фіскал Роман Насіров.

Відпрацьовуючи щедрі гонорари, захист Труханова взявся переконувати суд, що мер (який останні півтора місяця не об'являвся в Україні) навіть не думав переховуватися від слідства. Що перервав своє відрядження до Чехії, аби прийти на допит. Що затримання Труханова незаконне, а 50 мільйонів гривень застави — непідйомна сума для чесного градоначальника, який живе на зарплату. Ще б сказали, що Труханов — на утриманні у матері-пенсіонерки. Хоча про таку розкішну старість, як у цієї пані, мільйони українських пенсіонерів можуть лише мріяти. Судячи із торішньої мерської декларації, Марія Труханова — власниця 71% особняка на 252 «квадрати» в Одесі та будинку на Вінниччині. Бабуся має парочку земельних ділянок, свою фірму, колекцію дорогою ювелірки і цілий матрац готівки (1,6 мільйона гривень та 374 тисячі доларів). Усе це — до скромної пенсії, якої за рік 16 тисяч набігло...

Мільйонів немає, російського та грецького паспортів — теж. У суді Труханов заявив, що, крім українського, іншого громадянства не має. Хоча прокурор, посилаючись, зокрема, на фотокопії документів зі сайту Федеральної податкової служби РФ, озвучив іншу версію. Можливу наявність у Труханова російського і грецького паспортів сторона обвинувачення назвала серед аргументів для обґрунтування своїх вимог щодо запобіжного заходу для одеського мера. До того ж, як заявив прокурор Андрій Кравець, Труханов відсиджувався за кордоном, оскільки ще у грудні знав, що йому збираються оголосити підозру.

Поки у залі суду тривали словесні баталії, у коридорах і біля будівлі Феміди не обійшлося без кулачних сутичок — між молодиками з групи підтримки Труханова та представниками «Національних дружин» і батальйону «Донбас». Дійшло і до стрілянини, під час якої поранення у ногу отримав боєць «Нацгвардії».

Схожі новини