Передплата 2024 «Добрий господар»

«Лялька мотанка повинна мати хрестоподібний вигляд»

У Центрі Довженка — унікальна експозиція ляльок від відомої харківської мисткині Ірини Свистунової

Фото авторки
Фото авторки

У Центрі Довженка, що у Львові на Сихові, відкрили виставку «Мотанка. Українські обереги» від відомої харківської майстрині Ірини Свистунової. Експозицію ляльок з тканин та ниток можна буде оглянути упродовж тижня. Для охочих навчитися її виготовляти майстриня проведе майстер-клас.

Пані Ірина — вимушена переселенка, мешкала у районі Салтівки (район в Харкові, що сильно постраждав від ракетних ударів). Переїхала до Львова через два місяці після повномасштабного вторгнення рф. Каже, її квартира вціліла, але будинок понищений обстрілами снарядів.

Мотанки плете з дитинства. Пригадує, крала для своїх мотанок нитки, коли мама вишивала на полотні. Для друзів та знайомих пані Ірина робить такі милі сувеніри вже десять років. Мотанки не продає, бо не вважає за потрібне робити на цьому комерцію. Експонує свої мотанки на мистецьких виставках, аби пропагувати цей вид мистецтва. Її улюблена лялька — травниця. Всередині ляльки — засушені трави: меліса, м’ята, чебрець, лаванда та цвіт липи.

Таку ляльку можна ставити в спальні для міцного сну. Трави для ляльки Ірина Свистунова збирала особисто.

Ірина Свистунова каже, що не знає скільки ляльок експонує у Львові, не рахувала. «На око» їх є понад п’ятдесят. Усі вироби невеличкі, зроблені з душею, акуратні.

Одразу піднімається настрій, коли оглядаєш її мотанки. В українській культурі лялька мотанка — символ родючості, достатку та міцний оберіг для родини.

«Такі ляльки ставали сімейними реліквіями та передавалися з покоління у покоління, — наголошує майстриня для „ВЗ“. — Є певні правила її виготовлення. Автентична мотанка повинна мати хрестоподібний вигляд. Створення такої ляльки може перетворитися на захопливе заняття для дорослих та дітей, а результат допоможе відтворити рідні традиції та створити унікальний виріб. Такий сувенір, особливо виготовлений власними руками, може стати родинним оберегом та родинним спадком, котрий ввібрав в себе вікові знання та вірування».

Схожі новини