Передплата 2024 «Добра кухня»

 Звинувачення прикордоннику Колмогорову можуть перекваліфікувати за іншою статтею

  • 08.11.2017, 17:17
  • 3 632

Луценко наголосив, що вважає цю справу прецедентною в умовах війни з Росією.

Під час повторного судового розгляду справи прикордонника Сергія Колмогорова, звинуваченого у вбивстві жінки під час стрілянини по авто на блокпосту, його дії можуть перекваліфікувати за іншою статтею. Про це заявив генпрокурор України Юрій Луценко.

"У справі була низка проблем, допущених попереднім захистом у першій і другій інстанції. Можу підтримати рішення суду, який спрямував це кримінальне провадження на повторний розгляд. Сподіваюся, захист зможе оголосити всі тези, які можуть призвести до перекваліфікації статті, по якій звинувачують Колмогорова. В такому разі йтиметься про іншу міру відповідальності. Це буде дуже важливо для інших військовослужбовців", - сказав Луценко.

Він наголосив, що вважає цю справу прецедентною в умовах війни з Росією.

"Справа Колмогорова є надзвичайно важливою, вважаю її прецедентною. Вона показує важкість умов, коли дії військових оцінюють цивільні суди. Нажаль, не можу сказати, що дії Колмогорова були на 100% законними. Те, що не було зроблено попереджувального пострілу, обов'язкового по всіх чинних законодавчих документах, у тому числі наказу, на якій він посилається, є ключовою проблемою. Я особисто розумію, як важливо крім законності пам'ятати про справедливість. На жаль, і вбита жінка і прикордонник Колмогоров є жертвами неоголошеної Путіним війни", - підсумував генпрокурор.

Колмогоров заявив, що рішення стріляти прийняв сам згідно з інструкцією

Звільнений з-під варти прикордонник Сергій Колмогоров заявляє, що рішення, стріляти чи ні, кожен прикордонник приймає сам, таке право дає їм спеціальна інструкція.

Про це він сказав на прес-конференції у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наказ у мене був зупинити машину, затримати й оглянути. Рішення стріляти або не стріляти в Держприкордонслужбі кожен прикордонник приймає сам, коли він знаходиться в наряді, згідно з 200-м наказом", - заявив Колмогоров.

Як відомо, наказ №200 міститься в інструкції про застосування зброї під час охорони державного кордону, прийнятої 21 жовтня 2003 року.

Прикордонник допускає, що став фігурантом цієї справи через чиюсь особисту неприязнь до нього.

У свою чергу, керівник групи прикордонної служби в секторі "М" АТО генерал-майор Олег Медведчук зазначив, що сторона захисту, ймовірно, спробує змінити територіальну підсудність розгляду справи Колмогорова, перенісши його подалі від фронту.

"У цих суддів (прифронтових судів - ред.) є зв'язки з окупованими територіями, там живуть їхні рідні, знаходиться їхнє майно, на них може бути вплив, і це потрібно однозначно враховувати", - пояснив він.

Колмогоров хоче повернутися на службу після закінчення судів

Прикордонник Сергій Колмогоров, якого раніше засудили на 13 років позбавлення волі за виконання наказу щодо зупинення підозрілого автомобіля в околицях Маріуполя і якому Вищий спецсуд вчора скасував вирок заявив, що хотів би повернутися на службу після закінчення суду.

Прикордонник також сказав про те, що був «приємно здивований» привітанням Петра Порошенка, і розповів про своє самопочуття.

«Як бачите, у мандражі, а так все нормально. Не змінився, схуд», - додав він.

Колмогоров також повідомив, що на його думку, суди у його справі проходили з порушеннями.

«Звичайно, впевнений на 100 відсотків, навіть на 200. Порушення були, вони зафіксовані, - й у суді першої інстанції, й апеляційному», - сказав він.

Колмогоров додав, що про свій вчинок не шкодує і вважає виконання наказу командира своїм обов'язком.

«Я б зробив те ж саме, в будь-якому випадку. Я військова людина, я виконую накази своїх командирів, не більше і не менше. Наскільки я пам'ятаю, за невиконання наказу до 8 років. Або 8, або 13, - обирайте, кому що зручніше», - сказав він.

"Суд не визнав Колмогорова невинуватим, а скерував справу на новий розгляд", - прокурор

"Питання, які були оголошені захистом, будуть додатково досліджені", - слідчий.

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ не визнав прикордонника невинуватим у вчиненні злочину, а скерував кримінальне провадження на новий судовий розгляд до першої інстанції.

Про це сьогодні сказав на брифінгу начальник слідчого відділу Головної військової прокуратури Віталій Панченко.

«Рішенням суду Колмогоров Сергій не визнаний невинуватим у вчинені злочину, а рішенням касаційної інстанції скеровано вказане кримінальне провадження на новий судовий розгляд», - сказав прокурор.

Відповідно до обвинувального акту, який передадуть на новий розгляд до суду першої інстанції у Маріуполі, правова кваліфікація не змінена.

«І питання, які були оголошені захистом, будуть додатково досліджені і перевірені за участю захисту під час судового розгляду», - уточнив він.

Панченко додав, що органи прокуратури у суді першої інстації додатково наведуть аргументи щодо достатності і належності доказів, які були підставою для кваліфікації злочину, вчиненого Колмогоровим.

Крім того, прокурор підкреслив, що Вищий спецсуд не перевіряв належність та допустимість доказів, які були зібрані органами досудового розслідування.

«Тому говорити про те, що органами досудового розслідування були допущені порушення при збиранні доказів, також є передчасним», - зазначив начальник слідчого відділу.

Суд у Києві звільнив з-під варти прикордонника Колмогорова і відправив справу на перегляд

Вищий спеціальний суд з розгляду кримінальних та цивільних справ відправив на перегляд справу прикордонника Сергія Колмогорова, якого засудили у вбивстві пасажирки автівки поблизу Маріуполя.

Суд також ухвалив рішення про звільнення з-під варти обвинуваченого.

Прокуратура просила суд залишити у силі вирок Колмогорову.

Адвокати прикордонника вимагали закрити справу та звільнити обвинуваченого.

"Мій командир та прикордонники діяли правильно", — засуджений Колмогоров

Прикордонник Сергій Колмогоров заявив, що вважає дії своїх командирів та товаришів по службі правильними.

Про це він сказав Громадському після засідання суду, під час якого Колмогарова відпустили з-під варти.

Нагадаємо, Колмогорова звинувачують у вбивстві пасажирки автівки, обстріляної прикордонниками на блокпосту під Маріуполем 9 вересня 2014 року.

Колмогоров та інші працівники ДПСУ відкрили вогонь по автівці за наказом командира. Він наказав стріляти, оскільки авто, яке прямувало до блокпосту, не реашгувало на команди зупинитись.

6 листопада Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ відправив на перегляд справу прикордонника Сергія Колмогорова, якого засудили у вбивстві пасажирки автівки поблизу Маріуполя.

Суд вирішив скасувати вирок Приморського суду Маріуполя та ухвалу Апеляційного суду Донецької області щодо Колмогорова і призначити новий розгляд справи.

Прокуратура просила суд залишити у силі вирок Колмогорову.

Адвокати прикордонника вимагали закрити справу та звільнити обвинуваченого.

Вищий спецсуд розглядав рішення апеляційного суду Донецької області, який залишив в силі вирок Маріупольського суду, що засудив Колмогорова до 13 років ув‘язнення за вбивство і перевищення службових повноважень за ст. 115, ч.1, та ст. 365, ч. 3. Кримінального кодексу України.

Джерело: Громадське радіо

Схожі новини