Передплата 2024 «Добра кухня»

В’єтнамців-нелегалів перевозили на Захід у нелюдських умовах...

«Транзит» однієї людини коштував 5-8 тисяч доларів США.

Правоохоронці затримали у Сколе, що на Львівщині, мікроавтобус марки «Мерседес», який незаконно перевозив двадцятьох в’єтнамців-нелегалів — чотирнадцятьох чоловіків та шістьох жінок. Перший заступник голови Національної поліції України, начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін повідомив, що нелегали їхали в нелюдських умовах. “Це була “скотовозка”, — каже він. — Їхня «мандрівка до кращого життя» проходила в нещадних умовах. Кінцевим пунктом подорожі цих нелегалів мали стати країни Євросоюзу. На територію України вони потрапили з Російської Федерації два дні тому. Перетин державного кордону був здійснений в районі Глухова Сумської області”.

Під час спецоперації працівники департаменту Нацполіції із боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, вилучили машину. Затримано 58-річного водія мікроавтобуса, як співучасника злочинної схеми незаконного переправлення нелегалів через державний кордон. Відомо, водій — українець, родом з Києва.

«Транзит одного громадянина, який бажав доїхати до кінцевого пункту подорожі, коштував 5-8 тисяч доларів США, — зазначив В’ячеслав Аброськін. — Матеріали цієї справи внесені до єдиного державного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст. 332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон). Якщо суд доведе вину «ділків», їм «світить» позбавлення волі на строк від двох до п’яти років, з конфіскацією транспортних або інших засобів вчинення злочину».

Речник ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська розповіла, що в’єтнамці зараз перебувають у міграційній службі, де встановлюють їхні особи. В’єтнамці не мали при собі жодних документів. Їхали в напрямку до Закарпатської області, звідти вони мали потрапити до країн ЄС.

Журналіст-криміналіст Микола Савельєв каже, перевезення нелегалів через Україну до країн ЄС — не поодинокі випадки. Як правило, в цих історіях присутнє «кидалово». «Незрозуміло, на якому рівні їх здають — чи випадково це стається, чи до цього причетні самі перевізники, — каже Микола Савельєв. — Пригадую випадок, коли з нелегальних мігрантів зібрали чималі суми, повантажили в фуру, завезли у Чернігівську область і сказали: «Якщо це поле переповзете, то там буде Польща». Нелегали так і зробили... Потім вони були здивовані, чому у «польському селі» усі спілкуються українською. Згодом приїхала міліція... Як правило, людей перевозять за фальшивими документами, і «ділки» мають налагоджену схему роботи. Цим традиційно займаються закарпатці, які перевозять через кордон у місцях, де менше прикордонників».

За словами Савельєва, останніми роками багато в’єтнамців осіли в Чехії та Польщі. Беруться за найбруднішу роботу, щоб спершу віддати стартовий капітал, який позичили для нелегального перевезення в іншу країну, а потім — заробити для сім’ї.

Фото В’ячеслава Аброськіна

Схожі новини