Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Саакашвілі розповів про свій статус у США та підтримку України на Капітолійському пагорбі

Міхеїл Саакашвілі звинуватив українську владу у застосуванні радянських методів розправи з інакодумцями.

«Спершу позбавляють громадянства, а потім оголошують божевільним чи злочинцем, сказав Саакашвілі в інтерв’ю «Голосу Америки». Він додав, що буде боротися за повернення йому українського громадянства. І підкреслив, що у Вашингтоні він неодноразово відстоював інтереси офіційного Києва і сподівається, що в майбутньому Україна отримає ще більшу двопартійну підтримку на Капітолійському пагорбі. Міхеїл Саакашвілі наголосив, що у США він перебуває у легальному статусі.

«У США у мене є легальна віза, навіть дві. Одна з них робоча, термін дії якої вибігає десь за рік. Ще одна віза — туристична, як і в більшості людей», — зазначив Саакашвілі.

Він підтвердив, що у нього немає «зеленої карти» (green card), яка надає право на постійне проживання у США.

Мій дім — це Грузія та Україна. Я ніколи не можу почуватися повністю щасливим чи задоволеним у США

Міхеїл Саакашвілі також заявив про свою підтримку України.

«Я дуже сильно підтримую Україну. Я вважаю, що ми повинні докладати усіх зусиль, щоби на Україну не впала ніяка тінь. Ми повинні пересвідчитися, що Україна отримає ще більше підтримки від обох партій на Капітолійському пагорбі», — сказав Саакашвілі.

За його словами, він був один з тих, хто лобіював надання Україні Сполученими Штатами летальної зброї.

«Дуже важливо, щоб Україні була надана смертоносна зброя. Я був людиною, яка приїжджала сюди це питання лобіювати. Відтак, я також є останньою людиною, яка хотіла би якось підривати інтереси України. Але позиціонування, що будь-яка атака проти Порошенка є атакою проти України — це глибока помилка», — заявив Міхеїл Саакашвілі в інтерв’ю «Голосу Америки».

Саакашвілі: «В анкеті на отримання українського громадянства не мій підпис»

Підпис у копії анкети на отримання українського громадянства Міхеілом Саакашвілі, яку було раніше оприлюднено, належить не йому.

Про це ввечері 29 липня заявив сам екс-президент Грузії та екс-голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі.

"Я в шоці! Щойно подивився копію анкети, яку опублікував з подачі Адміністрації президента один з лідерів його фракції (Володимир Ар'єв - ред). На підставі ось цього документу президент позбавив мене громадянства. Я з повною відповідальністю стверджую, що це - не мій підпис і не мною заповнена анкета", - заявив Саакашвілі.

Він додав, що вимагає "негайно провести графічну експертизу".

"Тут ми маємо справу з кримінальним злочином", - зазначив він і додав, що "високо в державну владу проникли шахраї".

Саакашвілі: "Бізнес-партнери Порошенка просто живуть в АП"

Глава партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі стверджує, що президент Петро Порошенко більшу частину часу вирішує на робочому місці свої бізнесові питання.

"Ця людина так і залишилася банальним торгашем. Я працював в АП і знаю, що більшу частину часу Порошенко вирішує на робочому місці свої бізнесові питання", - сказав він в інтерв'ю "Українській правді".

"Його інвестбанкір Макар Пасенюк і його бізнес-партнери, такі як Ігор Кононенко, Олег Гладковський і Олександр Грановський в Адміністрації перебувають практично цілодобово", - стверджує Саакашвілі.

За словами політика, у нього "склалося враження, що ці люди там просто живуть".

Саакашвілі: Ахметов - головний мотиватор Порошенка

Олігарх Ринат Ахметов є "головним мотиватором" для президента України Петра Порошенка.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив екс-президент Грузії, екс-глава Одеської ОДА та лідер "Руху нових сил" Міхеіл Саакашвілі.

Коментуючи питання про те, чия роль у процесі позбавлення Саакашвілі громадянства була найголовнішою, Порошенко чи глави МВС Арсена Авакова, він зазначив: "Я думаю, що головна роль була у Порошенка".

"Він злякався, бо він найбільше обізнаний про мої можливості, реально знає, що я можу організувати. Що б він там не говорив, що я провалився і так далі, - він знає, що я знайду спосіб організуватися. Це раз. Друге. Ахметов зараз - головний мотиватор Порошенка. Вони один одного ненавидять, але вони дуже один одному потрібні. Це вже сімейні зв'язки, враховуючи програму його дружини", - зазначив Саакашвілі.

При цьому він додав, що рішення, на його думку, "завжди одноосібно приймає Порошенко".

"Але Ахметов був головним мотиватором. Просто він включив в цю комісію (комісія з громадянства при президенті) представника Авакова, щоб розділити відповідальність. Він спеціально наполіг, щоб представники Авакова це теж підписали. Це стара радянська тактика "трійок", політбюро - коли усі підписують якісь рішення", - додав Саакашвілі.

"Він повністю - заручник Ахметова, тих людей, яких вони провели в СБУ. Він заручник Яценюка і його групи", - заявив екс-глава Одеської ОДА.

Він також зазначив, що у повідомлення про позбавлення його громадянства "відразу повірив".

"З двох причин: тому що вони (влада) зазвичай використовують радикальну фракцію (фракція Радикальної партії, інформацію про позбавлення Саакашвілі громадянства першим оприлюднив нардеп від РП Ігор Мосійчук). У них же є привілеї, тому що їх використовував Ахметов для оголошення таких речей" , - зазначив Саакашвілі.

Саакашвілі: "Я знаю всі входи і виходи в Україні"

Глава партії "Рух Нових сил" Міхеіл Саакашвілі житиме в транзитній зоні аеропорту "Бориспіль", якщо після прибуття з США його не пустять в Україну.

Про це він жартома сказав в інтерв'ю "Українській правді".

На питання, чи поїде він у такому випадку назад до США або до Нідерландів, Саакашвілі відповів: "Ні, я буду жити в транзитній зоні аеропорту "Бориспіль". Там зроблений хороший ремонт, мій друг там директор. Я сподіваюся, що він знайде мені там затишне місце. Це жарт, але я знайду можливості".

"Немає такого контролю, як вони думають. Я з багатьма на зв'язку в українській службі. Я колишній український прикордонник. Нехай він (Порошенко - ред.) про це не забуває. Я знаю всі входи і виходи в Україні", - підкреслив політик.

Саакашвілі додав, що у нього "багато друзів" у Прикордонній службі, Нацгвардії і поліції.

Він підкреслив, що не збирається отримувати громадянство іншої країни - наприклад, Литви, де обговорюється питання надання йому громадянства.

"Я дуже люблю литовців, і вони до мене дуже добре ставляться. Моя дружина голландка, я автоматично маю право на голландське громадянство - ми вже стільки років одружені. Мої діти з грузинськими паспортами також мають голландські паспорти. Цієї проблеми у мене немає. Але я цього свідомо не робив і не буду робити. Тому що є конкретна мета. Я взяв зобов'язання перед народом України", - сказав Саакашвілі.

Саакашвілі буде звертатися до адмінсуду через позбавлення громадянства

Колишній президент Грузії і екс-губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі заявив що має намір звернутися до адміністративного суду через те, що його позбавили українського громадянства.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Українській правді".

На питання, в якому суді він буде оскаржувати дане рішення, Саакашвілі заявив, "Ми будемо йти до адміністративного суду. Якщо в адміністративному суді не вийде, тоді підемо в Страсбург".

На уточнююче запитання, чи має на увазі Саакашвілі Європейський суд з прав людини, той відповів: "Так".

Саакашвілі також висловив думку, що скоро в Україні зміниться політичний клас.

"В Україні була революція, але не було революційних змін. Революцію треба закінчувати змінами і реальною заміною політичного класу. І це станеться в найближчі місяці. Новий політичний клас готовий", - вважає він.

Як повідомлялося, 26 липня політики від Радикальної партії заявили про те, що екс-президента Грузії і колишнього голову Одеської обласної держадміністрації позбавили громадянства України. Державна міграційна служба України підтвердила позбавлення Саакашвілі громадянства, однак у Порошенка підтвердили це лише у четвер вранці.

Сам Саакашвілі напередодні полетів до США. Він заявив, що буде домагатися повернення в Україну.

Саакашвілі розповів про погрози від Порошенка

Колишній президент Грузії і екс-губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі заявив про погрози на свою адресу з боку президента України Петра Порошенка.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Українській правді".

"У мене була двогодинна зустріч з Порошенком в березні цього року на Мальті. Це було дві години погроз і шантажу з його боку. З тих пір я стикався з різними неприємностями, я думаю, що це було його останнє попередження", - заявив він.

За словами Саакашвілі, Порошенко сам запропонував йому зустрітися на Мальті.

"Він мені говорив, що я повинен зупинитися, перестати критикувати, як він говорив, розгойдувати Україну, виконувати план Путіна ... на що я розсміявся йому в обличчя. Я йому сказав, що "план Путіна" - це те, що він робить. Тому що він встановив стратегічний альянс з Ахметовим, тримає в парламенті Хомутинника і інших бариг, і з ними домовляється. Я вважаю, що це - "план Путіна" набагато більше, ніж те, що я роблю", - зазначив Саакашвілі.

Також екс-губернатор заявив, що Порошенко, в разі, якщо він "заспокоїться", обіцяв йому на наступних парламентських виборах фракцію в парламенті і "свою маленьку нішу в українській політиці".

"Друге - він сказав, що якщо я спробую розгойдувати далі ситуацію і домагатися дострокових виборів, то, по-перше, він готовий вводити воєнний стан. На що я йому сказав, що у нього таких сил немає, з чим він начебто погодився. Тому він сказав, що навіть якщо ми не введемо військовий стан, ми будемо приймати індивідуальні заходи. І так загрозливо на мене подивився", - розповів Саакашвілі.

Також за його словами, Порошенко питав, чому він критикує його, а не, наприклад, Тимошенко або Авакова.

"Я сказав, що я критикую всю владу, особливо Авакова, але після того, як він став повністю контролювати уряд, вся відповідальність лежить на ньому. Якщо Тимошенко прийде до влади, вона стане об'єктом інтересу", - відповів Саакашвілі.

Саакашвілі подасть апеляцію на позбавлення громадянства

Захист Міхеіла Саакашвілі оскаржить позбавлення його українського громадянства.

Про це заявив на мітингу прихильників політика у Києві адвокат Павло Богомазов, передає кореспондент "Української правди".

Після візиту до Генеральної прокуратури він сказав, що нічого нового там не сказали.

"Ми почули, що ГПУ просто зізналися, що закон використали", — заявив адвокат.

"Щоб не складати руки, ми йдемо до адмінсуду, щоб оскаржити рішення про позбавлення Міхеіла Саакашвілі громадянства", — додав Богомазов.

Подати апеляцію можна буде після отримання паперової версії рішення.

Депутат Юрій Дерев'янко, який теж прийшов на Майдан Незалежності, сказав, що зустрічався з генпрокурором Юрієм Луценком — і той повідомив, що жодних нових справ проти Саакашвілі немає, а йдеться про дві старі екстрадиційних справи.

"Це агонія режиму Порошенка. Ми прийшли сюди сказати ні замаху на наші права і свободи", — заявив нардеп.

Прихильники Саакашвілі мітингують на Майдані

Прихильники Міхеіла Саакашвілі та ті, хто обурюються позбавленням його громадянства, зібралися на Майдані Незалежності у Києві.

Про це повідомляє кореспондент "Української правди" з місця подій.

Станом на 13:40 біля стели зібралося більше ста людей.

"Ми збираємося мирно на віче, щоб обмінятися своїми думками і спланувати наші дії. Сьогоднішній захід — це реакція людей", — заявила під стелою член "Руху нових сил михайла Саакашвілі" Ольга Балабала. Водночас на площі не видно жодних прапорів партій, люди приходять із прапорами України.

Також жодних народних депутатів станом на 13.45 на заході не видно.

Вимог люди поки не виголошують, але на плакатах написано "Замах на свободу".

Як прокоментував УП активіст "Руху нових сил" одесит Володимир Гавриш, наразі немає чітких вимог та плану акції — не ясно, чи буде вона безстрокова.

За його словами, сюди приїхали активісти "Руху" з кількох регіонів: Одеси, Рівного, Житомира, Вінниці. Очікують, що підтягнуться ще деякі регіони.

Гавриш також повідомив, що частина активістів пішла до Генпрокуратури, щоб ознайомитися з документами, які стали підставою для позбавлення Саакашвілі громадянства.

ГПУ не видавала Грузії Саакашвілі, бо вбачала політичне переслідування

ГПУ у березні 2015 року відмовила Грузії у видачі Міхеіла Саакашвілі, бо вбачала у справах проти нього переслідування за політичні переконання.

Про це свідчить документ Генпрокуратури за березень 2015 року, що опинився у розпорядженні "Української правди".

"Аналіз запитів грузинської сторони у сукупності з доповіддю Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо Грузії, а також численних публікацій у ЗМІ стосовно Саакашвілі М.Н. дає підстави вважати, що запит про його видачу був зроблений з метою переслідування за політичні переконання", - сказано у документі.

Документ ГПУ датований 31 березня 2015 року,і він містить перелік справ, порушених грузинською стороною проти Саакашвілі. При цьому указ про надання громадянства України Міхеілу Саакашвілі президент Порошенко підписав через місяць - 29 травня 2015 року, тобто на момент, коли вже було відомо про порушення справ у Грузії проти Саакашвілі.

Зазначимо, що Міграційна служба заявляє, що Саакашвілі позбавлено громадянства України через "подання неправдивих відомостей або фальшивих документів".

Садовий про позбавлення громадянства Саакашвілі: "Це вершина політичного страху"

Президент України Петро Порошенко запросив Міхеїла Саакашвілі до України у момент, коли це було дуже потрібно країні і вигідно главі держави.

Таку думку висловив мер Львова Андрій Садовий на своїй сторінці у Facebook.

"Позбавляти громадянства політика зі світовим реноме, який після двох успішних термінів на посаді Президента Грузії погодився на роботу голови ОДА в Україні, лише за те, що він став опонентом — це вершина політичного страху", — вважає міський голова

На думку Садового, такий крок Порошенка стане для нього приниженням статусу як Президента України, а також — приниженням інституту громадянства держави.

«Допоки указ про позбавлення українського громадянства Міхеїла Саакашвілі не опублікований на сайті Президента у мене залишається остання надія на здоровий глузд,» — додав Андрій Садовий.

У МВС розповіли, чому в Саакашвілі забрали громадянство

Саакашвілі позбавили громадянства відповідно до ст. 19 і 21 закону "Про громадянство".

У екс-керівника Одеської області Михеїла Саакашвілі забрали українське громадянство після того, як генпрокуратура Грузії передала Україні факти про нього, які він приховав.

Про це повідомив у Facebook радник голови МВС нардеп Антон Геращенко.

"Генпрокуратура Грузії передала українській стороні факти, що не були їй відомі під час прийняття рішення про надання Саакашвілі громадянства України і які Саакашвілі навмисно приховав. Рішення про скасування статусу громадянина приймається в разі, якщо особа надала завідомо неправдиві дані чи фальшиві документи або приховав важливий факт своєї біографії", - написав Геращенко.

Нардеп зазначив, що Саакашвілі позбавили громадянства відповідно до ст. 19 і 21 закону "Про громадянство".

Саакашвілі заявив, що його не зможуть позбавити українського громадянства

Екс-голова Одеської обласної державної адміністрації наголосив, що Порошенко переступив межу.

Екс-голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі заявив, що його не зможуть позбавити українського громадянства. Про це йдеться у відеозверненні, яке він у ніч на 27 липня оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

"У мене лише одне єдине громадянство - українське і їм (прокурорам - ред.) не вдасться мене його позбавити! Зараз мене хочуть змусити отримати статус біженця. Цього не буде! Я не збираюсь ніде лишатися та отримувати ніякий статус! Я буду домагатись законного права повернутись в Україну!", - йдеться у повідомленні.

У зверненні також наголошується, що Порошенко вирішив позбавити Саакашвілі громадянства крадькома, поки його не було в країні.

"Сьогодні (26 липня - ред.) ви, Петре Олексійовичу, переступили межу. Сьогодні вся країна зрозуміла, яка ціна вашим обіцянкам «жити по-новому». Тепер, напевно, у вас, як і у вашого попередника, з'явиться бажання утримати владу будь-якою ціною...Я більше українець, ніж більшість теперішніх депутатів. Я люблю Україну всім серцем, і я продовжу боротьбу, тут, в нашій Україні, не зважаючи ні на що!", - додав колишній очільник ОДА.

У міграційній службі підтвердили інформацію щодо позбавлення Саакашвілі громадянства

Колишнього президента Грузії та екс-губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі таки позбавлено українського громадянства.

Про це повідомила Державна міграційна служба України у коментарі ТСН.

У відомстві зазначили, що Міхеїла Саакашвілі позбавили українського громадянства на основі п.2 ст. 19 Закону "Про громадянство" — на підставі неправдивих даних, вказаних політиком у анкеті.

Зокрема, Саакашвілі документах вказав, що він не перебуває під слідством в Україні чи за її межами. Проте відомо, що на території Грузії поілтика було заочно заарештовано.

У міграційній службі додали, що запит з приводу громадянства Саакашвілі надіслав нардеп Андрій Лозовий.

Прес-секретар Міхеїла Саакашвілі Дарина Чиж зазначила, що зв'яжеться з політиком, оскільки він зараз перебуває у США.

Раніше про позбавлення громадянства повідомив депутат "Радикальної партії" Ігор Мосійчук.

Мосійчук стверджує, що Порошенко забрав у Саакашвілі громадянство

Депутат Верховної Ради від Радикальної партії Ігор Мосійчук стверджує, що президент Петро Порошенко припинив українське громадянство колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі.

Про це він написав у Facebook у середу.

"Мені підтверджують: це правда - грузинського януковича Міхо Саакашвілі позбавили українського громадянства і це свідчить, що президент Петро Порошенко нарешті почав визнавати власні помилки. Він в незаконний спосіб надав наше громадянство і зараз виправляє виключно власні помилки", — написав він.

Телефони прес-секретарів Порошенка наразі не відповідають. У прес-службі та в оточенні Саакашвілі "Українській правді" повідомили, що не мають інформації про припинення громадянства.

Прес-секретар Саакашвілі Дарина Чиж зазначила, що зв'яжеться з ним, оскільки сам політик знаходиться наразі в США.

Джерело: Українська правда

Схожі новини