Передплата 2024 «Добра кухня»

"Нормандська четвірка" домовилася про виконання Мінська

  • 25.07.2017, 06:28
  • 4 335

Лідери Німеччини, Франції, України та Росії знову підтвердили необхідність виконання Мінських домовленостей і домовилися зідзвонитися пізніше.

Про це йдеться в спільній заяві канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона за підсумками телефонних переговорів лідерів країн Нормандського формату, передає "Укрінформ".

"Глави держав і урядів погодилися, що політичні, гуманітарні та економічні питання, а також аспекти безпеки Мінського пакету заходів повинні бути реалізовані в повному обсязі", - йдеться в заяві.

"Порушення режиму припинення вогню повинні негайно припинитися. Глави держав і урядів закликали дотримуватися оголошеного Тристоронньої контактної групи 21 червня 2017 року перемир'я. Слід прийняти необхідні заходи задля уникнення пошкодження цивільної інфраструктури важливих об'єктів, щоб запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі", - наголошується в заяві .

Також сторони обговорили питання розведення сил і відведення важких озброєнь.

"Глави держав і урядів, зокрема, обговорили важливість відведення важких озброєнь, особливо на найбільш уражених ділянках, списку на яких наполягає Франція і Німеччина. Вони доручили робочій групі з безпеки Тристоронньої контактної групи виявити і встановити такі зони в рамках наступного засідання, яке відбудеться 2 серпня 2017 року", - йдеться в повідомленні.

Крім того, учасники зажадали продовження розведення сил в трьох пілотних зонах в рамках рішення Тристоронньої контактної групи від 21 вересня 2016 року.

Також сторони закликали забезпечити місії ОБСЄ безпечний доступ в усі райони Донбасу.

Макрон Меркель закликали сторони до кінця року продовжити обмін полоненими за принципом "всіх на всіх".

У заяві також говориться про те, що сторони вживатимуть взаємні кроки, щоб відновити економічні відносини. Деталі цього повинні бути розглянуті в найкоротші терміни.

У Путіна прокоментували результати переговорів "нормандської четвірки"

Російський президент Володимир Путін детально виклав "російські підходи" з усіх ключових питань під час перемовин з лідерами Франції, Німеччини і України.

Про це інформує прес-служба президента Росії.

У Путіна підтвердили, що були заслухані звіти голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та його заступника "про стан справ із забезпечення режиму припинення вогню на лінії зіткнення".

У Кремлі вкотре назвали війну на Донбасі "внутрішньоукраїнським конфліктом".

Також російська сторона заявила про "серйозний збій з реалізацією мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року".

"Володимир Путін докладно, в деталях виклав російські підходи з усіх ключових положень згаданих домовленостей. Домовлено про подальші контакти, зокрема, на вищому рівні", - вказано у повідомленні.

Еспресо

Порошенко розповів "нормандській четвірці" про найкривавіші дні року

Президент Петро Порошенко у телефонній розмові у "нормандському форматі" назвав останні дні липня одними з найкривавіших у 2017 році і закликав Росію негайно припинити агресивні дії і постачання зброї на окуповані території.

Український лідер, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін заслухали доповідь голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурула Апакана та його заступника Александра Хуґа, повідомляє прес-служба Порошенка.

Вони відзначили важливість повного припинення вогню, виведення важкого озброєння і проведення розведення сил з цілодобовим моніторингом ситуації СММ ОБСЄ.

Порошенко наголосив на важливості введення на Донбас миротворчої місії ООН.

Він також вчергове підкреслив, що звільнення заручників блокує російська сторона:

Україна наполягає на негайному звільненні всіх заручників, в тому числі тих, хто незаконно утримується на території Росії, зокрема Олега Сенцова та Романа Сущенка.

Президент Франції і канцлер Німеччини наголосили на неприпустимості будь-яких заяв, що підривають територіальну цілісність України, зокрема щодо створення так званої "Малоросії".

Під час двогодинної розмови було домовлено узгодити остаточні кроки щодо безпеки та продовжити роботу над дорожньою картою імплементації Мінських домовленостей.

З цією метою в другій половині серпня має відбутися зустріч зовнішньополітичних радників глав держав "нормандського формату".

Українська правда

Макрон опублікував запис початку переговорів "нормандської четвірки"

Президент Франції Еммануель Макрон опублікував в Twitter запис першої хвилини розмови лідерів "нормандської четвірки"

Спілкування лідерів України Петра Порошенка, Німеччини Ангели Меркель, Франції Еммануеля Макрона і Росії Володимира Путіна проходило в телефонному режимі в понеділок, 24 липня.

Еспресо

Телефонні переговори "нормандської четвірки" тривали 2 години

Телефонні переговори лідерів України, Росії, Франції та Німеччини завершилися.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", посилаючись на інформоване джерело.

"Переговори "нормандської четвірки" завершилися, вони тривали близько двох годин", — розповів співрозмовник агентства.

За інформацією джерела, в розмові також взяли участь голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан, його перший заступник Александр Хуг.

Найближчим часом очікуються офіційні коментарі прес-служб лідерів держав "нормандського формату".

Українська правда

Схожі новини