Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Економіка України втратила 90 мільярдів через стару пенсійну систему

Через відсутність накопичувальної пенсійної системи економіка втратила майже 90 мільярдів гривень.

Про це заявив ЕП заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики Юрій Соловей (БПП).

"Від того, що ми не ввели накопичувальну систему за останні десять років українська економіка втратила близько 90 млрд грн", - наголосив він.

За словами депутата, зважаючи на те, що курс гривні за цей час був різним, це дорівнює приблизно десяти мільярдам доларів США.

"Це майже стільки, скільки ми залучили від МВФ за програмою EFF", - сказав народний депутат

Якщо ввести накопичувальну систему з 2018 року, то, за його розрахунками, від громадян, яким сьогодні до 35 років, у найближче десятиліття вдасться залучити понад 500 млрд грн.

Ці кошти можна направити за кількома напрямками з гарантованою дохідністю, вважає депутат.

Перший — вкласти їх в облігації внутрішньої державної позики з подальшим спрямуванням у реальний сектор, в інвестиційні проекти.

Другий — покласти їх на депозити у держбанках, але виключно з тим, щоб потім ці кошти знову ж таки потрапили у реальний сектор у вигляді довгострокових кредитів.

"Тому що навіть якщо людина віком до 35 років зараз розмістить у накопичувальному фонді свої заощадження, то перша виплата по ним буде через 25 років. Це означає, що ці кошти можуть бути розміщені на депозиті терміном на 25 років під дуже добрий відсоток, і відповідно можуть бути спрямовані на кредитування економіки", — пояснив Соловей.

Кошти накопичувального фонду, за його словами, можуть "серйозно допомогти розвинути кредитування економіки".

Третій напрямок — підтримка підприємств державної власності.

"На сьогодні ми маємо тисячі підприємств у державні власності, викупити які за ринковою ціною ніхто не хоче. Чому, приміром, акції Одеського припортового заводу не може викупити державний інвестиційний фонд за рахунок коштів накопичувального фонду?", — сказав народний депутат.

Депутат також зазначив, що у нас є необхідна законодавча база для введення накопичувальної пенсійної системи, але вона не була введена через норму про те, що введення можливе лише за умови бездефіцитного Пенсійного Фонду.

Водночас, Соловей не надав розрахунки щодо компонентів минулих втрат та майбутніх доходів від відсутності/появи накопичувальної пенсійної системи

Джерело: УП

У Мінсоцполітики розповіли, як зростатимуть пенсії після реформи

Пенсійна реформа гарантує щорічне збільшення пенсій в автоматичному режимі.

Про це заявив заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір, передає прес-служба відомства.

"У разі ухвалення парламентом проекту пенсійної реформи вже з жовтня відбудеться осучаснення пенсій, тобто збільшення їхнього розміру відповідно до існуючих економічних показників. У подальшому буде запущений механізм постійної індексації пенсій", - заявив заступник міністра.

За його словами, цей крок дозволить перевести процес підвищення пенсій в автоматичний режим, що унеможливить повторення ситуації, за якої ті, хто вийшов на пенсію пізніше, матимуть кращі умови ніж ті, хто став пенсіонером раніше.

Він пояснив, що раніше законодавством був передбачений механізм індексації пенсій, але за умови наявності коштів, що дозволяло цього не робити.

"Відтепер пенсії зростатимуть постійно, і не менше ніж на суму 50% середньої зарплати та 50% від показника інфляції. Наголошую — не менше цього показника, а, за умови наявності додаткових коштів, навіть більше", - резюмував Шамбір.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяє підвищити пенсії 9 млн із 12 млн пенсіонерів із 1 жовтня у випадку реалізації пропонованої урядом пенсійної реформи.

Джерело: espreso.tv

Гройсман: "Прийняття реформи дозволить подолати дефіцит Пенсійного фонду протягом 10 років"

Прийняття пенсійної реформи допоможе ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду України за 7-10 років.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

«Реформа дає нам можливість побудувати бездефіцитний бюджет Пенсійного фонду — протягом 7-10 років ми вийдемо на нульовому дефіцит», — заявив Гройсман.

За його словами, в разі прийняття реформи рівень життя пенсіонерів значно покращиться вже через 5 років.

Також Гройсман закликав Раду прийняти закон про реформу пенсійсьної системи.

Нагадаємо, Кабмін схвалив проект пенсійної реформи. Пенсійна реформа передбачає, зокрема, можливість купити до 5 років страхового стажу.

Нагадаємо, на початку квітня МВФ наголосив на необхідності проведення пенсійної реформи в Україні, зокрема, підвищення пенсійного віку.

У МВФ вважають, що підвищення пенсійного віку є важливим для скорочення дефіциту Пенсійного фонду України.

Джерело: hromadske.ua

Южаніна: "Інфляція з'їсть частину нових пенсій українців за кілька років"

Інфляція може зменшити розміри пенсій громадян України навіть після їхнього осучаснення.

Про це заявила керівник комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, народний депутат від БПП Ніна Южаніна, повідомляє Еспресо.TV.

Вона зауважила, що інфляційні процеси можуть погіршити ситуацію з пенсіями буквально через кілька років.

"Тому що оця сума 290 тисяч, яку вони (уряд, - ред.) малювали, що людина сплачує за 35 років працездатного життя рівняється 290 тисячам, які вона отримає за 17 років пенсії - це добре, коли немає інфляції", - пояснила Южаніна.

Гройсман: "Без пенсійної реформи за 3-5 років грошей у ПФ не буде"

Прем'єр-міністр стверджує, що дефіцит Пенсійного фонду більший за оборонний бюджет країни й без проведення пенсійної реформи через 3-5 років грошей для виплат пенсій не буде.

ЮПро це він заявив, представляючи в парламенті проект пенсійної реформи у рамках години запитань до уряду.

"У нас дефіцит Пенсійного фонду вже в цьому році дорівнює 141 млрд гривень. Це більше, ніж освіта й охорона здоров’я разом. Це більше, ніж один оборонний бюджет країни”, - сказав Гройсман.

Він зазначив, що за нинішньої пенсійної системи дефіцит ПФ і надалі зростатиме.

“Якщо нічого не зробити, у наступному році цей дефіцит буде 175 млрд (гривень - ред.), якщо нічого не зробити, то ще через рік більше 200 млрд (гривень - ред.). Таким чином, за три, чотири, п’ять років у Пенсійному фонді не буде грошей для того, щоб виплачувати навіть такі жалюгідні пенсії", - підкреслив Глава уряду.

У цьому зв’язку Прем'єр-міністр закликав депутатів ухвалити необхідні рішення й змінити пенсійну систему.

"Час на проведення пенсійної реформи, яка слугуватиме інтересам українських пенсіонерів, які є вже сьогодні на пенсії, і майбутніх пенсіонерів, настав. Ми маємо зараз попрацювати і ухвалити всі необхідні рішення, щоб відновити справедливість", - звернувся Гройсман до народних депутатів.

Джерело: ukrinform.ua

Гройсман пообіцяв підвищити виплати військовим пенсіонерам з 1 січня 2018 року

За словами прем'єр-міністра, унаслідок запланованих змін 2 млн людей отримають більші пенсії.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у п'ятницю, 19 травня, під час години Уряду у Верховній Раді заявив, що бере на себе зобов'язання до кінця року внести законопроект про осучаснення пенсій військовим пенсіонерам.

"До кінця року я із цієї трибуни гарантую, я беру на себе зобов'язання, що ми внесемо новий закон про осучаснення і підвищення військовим пенсіонерам. Їх близько двох мільйонів людей. І ці люди отримають підвищення пенсій з 1 січня 2018 року", - сказав Гройсман.

На слова Гройсмана частина депутатів відреагували аплодисментами.

Нагадаємо, 17 травня Кабмін затвердив законопроект про пенсійну реформу й направив його на розгляд Ради реформ. Документ, серед іншого, передбачає підвищення страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років, а також осучаснення пенсій. Підвищити їх прем'єр пропонує не з 1 грудня, як планувалося раніше, а вже з 1 жовтня.

Джерело: УТ

Гройсман розповів про переваги пенсійної реформи

Запропонований Кабінетом Міністрів проект пенсійної реформи передбачає відновлення соціальної справедливості і дозволяє побороти тіньову зайнятість.

Про це сказав в ефірі телеканалу "1+1" прем‘єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє Укрінформ.

"Має бути встановлена справедливість. Якщо я працюю 35 років і сумлінно плачу відрахування, я маю отримати гідну пенсію. І нова система — спосіб боротися з тіньовою занятістю і спосіб подолати дефіцит бюджету пенсійного фонду. Ми за 7-10 років зменшимо дефіцит бюджету пенсійного фонду і виведемо його (дефіцит) в нуль, а люди отримуватимуть гідні виплати", - зазначив глава уряду і додав, що сумлінна сплата внесків працюватиме на користь боротьби з зарплатами в конвертах.

Він підкреслив, що зараз ситуація в пенсійній системі близька до катастрофічної, і бездіяльність вестиме тільки до погіршення. Проблема, за словами Гройсмана, полягає не тільки в тому, що дисципліна сплати єдиного соціального внеску — ключового джерела наповнення бюджету пенсійного фонду — є доволі низькою, але й в тому, що стаж людей, які виходять на пенсію — зазвичай недостатній.

Між тим, саме дисбаланси в трудовому стажі зумовлюють ситуацію, коли людина, яка має 35 років стажу, отримує таку ж мінімальну пенсію, що й людина, яка працювали значно менше, або не працювала зовсім.

При цьому, говорячи про ймовірну підтримку реформи в парламенті, Гройсман відзначив: "Це не політика. Це математична реформа. І вона потребує прийняття. Навряд чи можна бути проти підвищення пенсій для 9 млн пенсіонерів, проти відміни оподаткування працюючим пенсіонерам. Це комплексні рішення, які виведуть пенсійну систему на новий рівень. Я впевнений, що ми знайдемо кількість голосів для ухвалення ініціатив".

Він також додав, що після ухвалення парламентом проекту закону пенсійної реформи уряд до кінця року забезпечить підвищення і осучаснення пенсій військовим-пенсіонерам.

Джерело: УП

Уряд нагадав, щоб без 15 років стажу не буде пенсії

Наразі українці не мають права виходити на пенсію, якщо не мають 15 років трудового стажу.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що, відповідно до нинішнього законодавства, людина, яка має менше 15 років трудового стажу, позбавлена права на пенсію.

"У цьому випадку їй виплачується державна соціальна допомога з 63 років в розмірі, який може бути не менше прожиткового мінімуму, за умови, якщо у неї немає інших доходів", - наголосив Рева.

Джерело: espreso.tv

Уряд підвищить пенсійний вік до 65 років

Уряд підвищить пенсійний вік до 65 років для тих, у кого немає стажу 15 років.

Громадяни, чий трудовий стаж менше 25 років, виходитимуть на пенсію в 63 роки, а ті, хто офіційно працював менше 15 років, - у 65 років

"Пенсійний вік залишається 60 років для людей, які мають трудовий стаж 25 років. Є люди, в яких немає стажу. Це величезна проблема. Такі люди матимуть можливість виходу на пенсію в 63 роки. Якщо менше 15 років стажу, - відповідно в 65 років", - сказав прем'єр-міністр.

Гройсман зауважив, що для понад 70% громадян пенсійний вік дорівнюватиме 60 років.

Уряд пояснив, як 5,6 млн українцям підвищать пенсії з 1 жовтня

Осучаснення пенсійної системи України передбачає підвищення розміру виплат для понад 5,6 мільйона пенсіонерів

Він зазначив, що перший етап осучаснення пенсій включає запровадження єдиних правил визначення розміру пенсійних виплат. Таким чином єдиний підхід буде запроваджено як для тих людей, що вже на пенсії, так і для нових пенсіонерів.

"Цей підхід говорить про те, що ми майже втричі піднімаємо ту цифру, з якою розраховується пенсія. Якщо раніше вона була 1197 гривень, то зараз це 3764 гривні. Тобто саме з цієї цифри буде братися розрахунок пенсій, - пояснив Гройсман.

Завдяки цьому, до 200 гривень, і від 200 до тисячі гривень щомісячно отримають у нарахування понад 5,6 мільйона пенсіонерів.

"Тобто фактично, 5 мільйонів 620 тисяч пенсіонерів з першого жовтня після ухвалення цього закону отримають підвищену пенсію", - наголосив Гройсман.

Таким чином приблизно 1,3 млн українців матимуть до своєї пенсії щомісячно до 200 гривень. Для 1,2 млн людей підвищення становитиме від 200 до 500 гривень. Два мільйона отримають підви­щення 500—1 000 гривень. І ще понад 1,1 млн українців матимуть понад 1 000 гривень щомісяч­ної доплати.

Окрім цього, 1 жовтня вчергове зросте мінімальна пенсія — до 1 373 гривень Таким чином, зростання виплат цьогоріч торкнеться майже 9 млн з-поміж 11,9 млн пенсіонерів.

Гройсман назвав розмір мінімальної пенсії з 1 жовтня

Мінімальна пенсія з 1 жовтня становитиме 1373 гривні

Передбачене на 2017 рік друге підвищення соцстандартів на 5% пропонується з 1 жовтня, а не з 1 грудня.

"Загалом ініціативи щодо підвищення пенсій торкнуться 9 млн пенсіонерів", - повідомив Гройсман.

Кабмін скасовує обмеження розміру пенсій працюючим пенсіонерам

Уряд анонсував скасування оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам

"У цьому законі ми пропонуємо скасувати оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам. Працюючий пенсіонер зможе отримувати повну заробітну плату після прийняття цього закону", - заявив Гройсман.

За його словами, такий пенсіонер зможе отримувати 100% пенсії і зарплати.

Джерело: Еспресо.TV

Схожі новини