Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Адвокати Януковича хочуть, щоб суд допитав Порошенка

  • 29.05.2017, 14:00
  • 4 137

Захист Януковича планує заявити клопотання про допит Порошенка, секретаря РНБО  Турчинова та екс-прем'єра  Яценюка.

Про це заявив адвокат Януковича Віталій Сердюк журналістам у понеділок.

"Ми плануємо заявити клопотання про допит всієї верхівки влади даної країни, яка приймала участь в подіях лютого 2014 року... Це Турчинов, це Порошенко, Яценюк і інші", — сказав він.

Як відомо, 4 травня 2017 року Оболонський районний суд Києва розпочав підготовче засідання у справі проти Віктора Януковича про державну зраду за процедурою спеціального (заочного) досудового розслідування.

Суд дозволив участь по відеозв'язку екс-президенту, який утік до Росії, і надав Януковичу 3 варіанти відеозв'язку з судом.

29 травня на засіданні суду адвокати зачитали заяву їхнього підопічного, в якій сказано, що Янукович хоче взяти участь у суді, але на своїх умовах.

У заяві, зокрема, стверджується, що Янукович не отримував жодного виклику з Оболонського райсуду Києва, а також йому не забезпечили участь у засіданні через відеоконференцію з Ростовського обласного суду РФ.

Звинувачення просить засудити Януковича до довічного ув'язнення.

У справі фігурує заява Януковича від 1 березня 2014 року з проханням до президента РФ Володимира Путіна ввести війська Російської Федерації в Україну. Аналогічний лист він спрямував і Раді Федерації РФ.

За даними ГПУ, цей лист узаконив рішення і дії представників російської влади про надання Путіну дозволу на використання російських військ за межами РФ.

Джерело: УП

Суд про держзраду Януковича: "Захист хоче, щоб прийшов Луценко"

Захист екс-президента Віктора Януковича вимагає, щоб в судових засідання брав участь Юрій Луценко.

Про це в ході судового засідання Оболонського райсуду Києва у понеділок заявив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

"Захист вважає, що участь прокурорів в суді необхідна для принципу змагальності. Юрій Віталійович Луценко не з'явився. Ми просимо вжити відповідних заходів і призначити засідання після явки Луценка", - зазначив він.

Головуючий суддя у свою чергу зазначив, що суд направить відповідний запит до ГПУ.

Крім того, адвокат наполягає, що сам Янукович не отримував повістку до суду.

"Я планую подати до Оболонського суду заяву безпосередньо підписану Віктором Януковичем - це заява про застосування вимог Європейської конвенції про взаємну правову допомогу: на даний момент не отримано виклик нашим клієнтом про участь в даному судовому засіданні, на даний момент не спрямований, як це передбачено цією конвенцією, запит про надання міжнародної допомоги. Це призводить, безумовно, до неможливості участі Віктора Януковича, до неможливості визнання зібраних під час судового розгляду доказів належними і допустимими", - зазначив він.

Джерело: УП

Суд дозволив заочне засудження Януковича, Азарова та Колобова

Генпрокурор заявив, що наразі слідство завершено.

Генпрокуратура України завершила досудове розслідування у справі незаконної приватизації "Укртелекому", і вже отримано дозвіл суду на заочне засудження екс-президента України Віктора Януковича, екс-прем'єра Миколи Азарова, міністра фінансів Юрія Колобова і очікується рішення суду про дозвіл заочного засудження екс-першого віце-прем'єра Сергія Арбузова.

"Що стосується Азарова - ми закінчили розслідування і передали до Печерського суду клопотання про дозвіл на заочну форму засудження", - сказав генпрокурор України Юрій Луценко під час воркшопу Transparency International "Як Україні нарешті домогтися успіху в боротьбі з топ-корупцією та повернення вкрадених активів?" у понеділок у Києві.

Пізніше в коментарі журналістам Ю.Луценко пояснив: "Що стосується Азарова. Так, дійсно, нами завершено слідство у справі про розкрадання 220 млн під час створення спеціальної системи зв'язку України. Особисто Янукович дав доручення Азарову, той - міністру фінансів, а потім вони незаконно внесли зміни до бюджету, який проголосував парламент ці кошти були проплачені з державного бюджету ".

Генпрокурор заявив, що наразі слідство завершено. "І у нас є обгрунтовані підозри щодо Януковича, Азарова, Колобова, Арбузова і ряду інших, більш дрібних посадових осіб".

"На цей момент ми передали до суду клопотання про дозвіл ведення досудового процесу... і отримали дозвіл на "заочку" щодо Януковича, Азарова, Колобова, чекаємо - щодо Арбузова", - додав Ю.Луценко.

Він додав, що така ж ситуація у справі колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького.

Яценюка допитають в суді у справі про держзраду Януковича

Колишньго прем'єр-міністра Арсенія Яценюка допитають у якості свідка, в суді щодо державної зради екс-президента Віктора Януковича.

Про це на брифінгу заявив прокурор військової прокуратури Руслан Кравченко, передає кореспондент Громадського. «Яценюк допитувався як свідок під час досудового розслідування у справі про держзраду Януковича», — сказав Кравченко.

Водночас, Віталія Кличка та Олега Тягнибока допитувати не будуть, оскільки «вони не володіють достатньою інформацією як свідки», зазначив прокурор.

Загалом обвинувачення планує допитати більше 150 свідків у справі про держзраду Януковича.

Джерело: hromadske.ua

Суд переніс засідання у справі Януковича

Оболонський райсуд Києва оголосив перерву в підготовчому судовому засіданні у справі екс-президента Віктора Януковича до 10 години 29 травня.

Таке рішення оголосив суддя Владислав Дев'ятко.

В ході засідання адвокати Януковича просили суд надати достатньо часу для ознайомленнями з додатковими матеріалами клопотання про спеціальне судове розслідування.

"Просимо оголосити перерву, щоб ознайомитися з матеріалами і ухвалити позицію щодо суду присяжних. Ми також маємо з'ясувати що надав прокурор і узгодити свою позицію", - зазначив адвокат Віталій Сердюк.

"Суд ухвали клопотання захисту задовільнити і надати захисту необхідний час для ознайомлення з матеріалами клопотання", - оголосив головуючий суддя.

Як повідомлялося, раніше Оболонський районний суд дозволив Віктору Януковичу брати участь у засіданні суду шляхом відеоконференції та переніс засідання на 18 травня.

Однак Ростовський суд заявив, що має отримати звернення від Оболонського суду для того, аби організувати відеозв'язок.

Джерело: УТ

Прокуратура просить судити Януковича без допиту

Державне звинувачення просить Оболонський районний суд Києва здійснювати спеціальне судове провадження щодо екс-президента Віктора Януковича.

Про це представник звинувачення Руслан Кравченко заявив у четвер у суді.

"Оскільки звинувачений умисно переховується за межами країни з метою ухилення від відповідальності, ми просимо суд застосувати процедуру спеціального судового провадження", — сказав Кравченко.

"Розгляд кримінального провадження вважаю можливим без допиту обвинуваченого", — додав прокурор.

Також Кравченко наголосив, що сторона звинувачення зацікавлена у справедливому суді, тому можливий суд присяжних за бажання Януковича.

"Рішення про суд присяжних може прийняти лише обвинувачений", — заявив прокурор.

Джерело: УП

Рада не змогла схвалити санкції проти Януковича та його оточення

Верховна Рада не проголосувала за повернення на розгляд законопроекту про заходи захисту національних інтересів, нацбезпеки і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності.

Законопроект кілька разів вносили на голосування, проте для внесення його на розгляд забракло голосів.

"Я не розумію, як може так бути, коли пропонується українським парламентом запровадити санкції проти найвищого керівництва Януковича, яке знищувало нас усіх українських громадян на Майдані і яке організувало війну проти України. Колеги, доопрацюємо - будемо давати нові варіанти", - сказав після голосування спікер ВР Андрій Парубій.

Цей законопроект стосується, зокрема, екс-президента Віктора Януковича та ряду колишніх українських чиновників, які входять у його найближче оточення - Віталія Захарченка, Віктора Пшонки, Миколи Азарова тощо.

Джерело: УП

Суд вирішив, що непотрібно звертатися до Росії для відеозв'язку Януковича

Оболонський райсуд Києва відмовився звертатися про міжнародну правову допомогу до мін'юсту Росії щодо офіційного відеовключення Віктора Януковича.

Таке рішення ухвалив у четвер, 18 травня, головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

"Суд ухвалив клопотання про міжнародну правову допомогу та звернення до мін'юсту РФ та Ростовського обласного суду відмовити. Суд надав Януковичу право брати участь шляхом відеоконференції не лише через скайп. Віктор Янукович міг вийти на будь-який відеоконференцзв'язок", - зазначив він.

Адвокати Януковича апелювали, що під час відеозв'язку хтось має встановити особу екс-президента і слід заслухати його пояснення. "Ми маємо чути його думку, його пояснення у підготовчому засіданні. Він має висловити думку щодо клопотань про виклики свідків", - сказав адвокат Віталій Сердюк.

Водночас прокуратура заперечувала щодо клопотання захисту. "Захисниками йде маніпуляція щодо участі чи не участі свого підзахисного", - зазначив прокурор Руслан Кравченко.

Головуючий суддя Дев'ятко також зазначив, що ніяких пояснень і допиту Януковича у підготовчому засіданні не передбачено. Він назвав такі вимоги спекуляцією.

"Дача пояснень та доказів Януковичем у підготовчому судовому засіданні не передбачена", - зазначив суддя.

Як повідомлялося, раніше Оболонський районний суд дозволив Віктору Януковичу брати участь у засіданні суду шляхом відеоконференції та переніс засідання на 18 травня.

Однак Ростовський суд заявив, що має отримати звернення від Оболонського суду для того, аби організувати відеозв'язок.

Джерело: УП

У Києві судять Януковича

Суд над екс-президентом проходить відповідно до процедури заочного засудження.

В Оболонському суді Києва продовжився судовий процес у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

Суд над Януковичем проходить відповідно до процедури заочного засудження.

Судова колегія складається з трьох суддів — Дев’ятка Владислава Володимировича, Камбулова Дмитра Геннадійовича і Титова Максима Юрійовича. Головуючим суддею призначено Дев’ятка Владислава Володимировича. Однак пізніше Камбулов подав у відставку. Прокурори зазначили, що не дивлячись на це, суд над Януковичем буде розглянуто у повному складі.

Джерело: УТ

Янукович зібрався допитати Порошенка та інших чиновників

Екс-президент України Віктор Янукович написав звернення до українців, в якому розповів про свої плани допитати на суді Петра Порошенка та інших чиновників.

Звернення "легітимного" поширив на своїй сторінці у Facebook прес-секретар Олександра Януковича Юрій Кірасир.

Зокрема, у своєму зверненні екс-президент вказує що даватиме свідчення в Оболонському суді через відеозв'язок, як і в справі щодо розгону Майдану.

"Зараз я знову чекаю цього моменту. Але тепер у межах судового процесу в Оболонському суді я зможу особисто допитати Порошенка, Турчинова, Яценюка, Луценка. Парубія та інших організаторів державного перевороту", - йдеться в зверненні.

"Легітимний" запевняє, що завжди наполягав на розслідуванні справи про його зраду під наглядом міжнародних організацій.

При цьому він вважає, що у втраті державної цілісності винне нинішнє керівництво країни, яке "відправляло в Одесу і Крим "потяги смерті".

Сам процес Янукович вважає піаром і впевнений, що вирок йому вже готовий.

Джерело: obozrevatel.com

Схожі новини