Передплата 2024 ВЗ

Щомісяця збирав «данину» зі своїх підлеглих?

На час службового розслідування усе керівництво Львівської митниці відсторонили від роботи.

Через гучний корупційний скандал усе керівництво Львівської митниці відсторонили від роботи. Зате сам фігурант резонансної справи, т.в.о. заступника начальника Львівської митниці ДФС Юрій Борисов, якого поліцейські затримали за хабар у сумі 15 тисяч доларів, вже вийшов на волю під заставу.

Ціна питання - 400 тисяч грн. “Посадовець організував схему поборів зі своїх підлеглих, — повідомили в поліції. - Оперативники управління захисту економіки у Львівській області Нацполіції України та слідчі військової прокуратури Львівського гарнізону затримали його у службовому кабінеті. Якраз одержав від працівника відділу 15 тисяч доларів США”.

Правоохоронці встановили, що т. в. о. заступника начальника Львівської митниці ДФС Юрій Борисов організував цілу схему поборів. Зокрема, підлеглі працівники повинні були сплачувати «данину», аби він посприяв у залишенні їх на посадах під час реформування митниці. Щоб убезпечити себе від покарання та уникнути відповідальності, долучив до корупційної схеми старшого інспектора відділу контрабанди Львівської митниці — як посередника.

Крапку у резонансній справі митників поставить суд...
Крапку у резонансній справі митників поставить суд...

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”: “З “мишей” рухаємося до “пацюків”, що все одно не перестають “жерти колючий кактус”. Гроші в. о. заступника начальника Львівської митниці вимагав та отримав від підлеглих працівників як щомісячну “данину” з тих, хто перетинає митний кордон держави. Про побори знизу вверх знають всі — заявили і процесуально дали свідчення окремі сміливці лише тепер. Може, дійсно довіра до органів правопорядку і прокуратури по крихті росте? Та і документувати поїдання “кактусів” ми навчилися краще?”.

Звідки ж взявся на Львівській митниці Юрій Борисов? Офіційної інформації про його призначення у ЗМІ немає. Натомість інтернет-сайт ОРД запитує: “Як, попри необхідність люстрації, його поставили на цю посаду? Найцікавіше, до митниці Борисов працював наглядачем у 48-й зоні... Цікаво, чи буде цей арешт єдиним, чи правоохоронці візьмуться за весь львівський “кущ”?”.

Вибухнули коментарями і дописувачі у соцмережах. “Звідки у рядових митників кошти у сумі 15 тисяч “баксів” на щомісячний платіж??”. “Окремими затриманнями ситуація не зміниться, — так вважає ще один користувач соцмереж. — Всім відомо, що митниця — це найкорумпованіший і прогнилий до мізків відголосок совдеповської бюрократії. Єдиний вихід — ліквідувати структуру, а функції розділити”. “Заступник діяв без згоди начальника? Та ті гроші щомісяця їдуть до Києва. Таке враження, що ви, пане прокурор, з другої планети прилетіли на декілька хвилин — поборотися з хабарництвом і назад...”.

Відреагував на резонансне затримання народний депутат з Львівщини Андрій Антонищак. Назвав “справу митників” сфабрикованою. “Черговий фейк від військової прокуратури! — написав пан Антонищак на своїй сторінці у “Фейсбуці”. — Отримання хабара в 15 тисяч доларів заступником керівника львівської митниці…Так от: дачі хабара немає. Грошей немає та заяви немає. А що є: пшик львівського військового прокурора».

Нардеп повідомив, що затриманий митник був його помічником. «До речі, затриманий митник був моїм помічником — це так, щоб голову не ламали. А що буде? А буде подання на військового прокурора. Кому, куди, звідки та чого предостатньо. Трутні у погонах дістали. До речі, недавно взяли з криками на всю країну Гольця (екс-начальник управління житлового господарства ЛМР. — Авт.). Кожна дія має протидію, особливо протизаконна!» — написав нардеп.

Невже народний депутат думає, що на митниці немає корупції? Чому захищає митників-хабарників, не дочекавшись рішення суду, і тим самим підставляє себе? Нардеп пояснив свою позицію “ВЗ”. До слова, пан Антонищак підтвердив, що Борисова не люстрували. “Я пропонував Борисова на цю посаду і несу за нього відповідальність, оскільки він був моїм помічником, — сказав пан Антонищак. — Де є доказ, що він взяв ці кошти?”. “Давайте дочекаємося рішення суду”, — кажу нардепу. “Народний депутат захищає цю людину, і мені плювати, що про мене будуть думати. Ви знаєте, що там відбулося? Борисов ніколи не допускав жодного працівника до себе у кабінет. Щоби не було звинувачень, що йому щось занесли чи щось підкинули... У той момент, коли все сталося, у його кабінет зайшла людина із заявою на звільнення від роботи на рік. Борисов сказав віддати її секретарю. Коли він виходив, забігли правоохоронці зі словами: “У вас обшук. Дача хабара”. Запитали у Борисова: “Що у вас є цінного?”. Він виставив барсетку — там особисті кошти, не мічені. У людини, яка зайшла з заявою у кабінет, вилучають кошти у сумі 1 600 доларів. Купюри не переписані, не мічені. Беруть у Борисова відбитки пальців. Нічого немає. Людина просто зайшла у його кабінет з грошима. Все. А вдома у цієї людини знайшли 10 тисяч доларів. Слідчі запитали — що це за кошти? Він відповів: “Я їх збирав для Борисова”. Міг все що завгодно сказати. Це слова. Жодного свідчення проти Борисова не було. Вважаю, Борисова хочуть дискредитувати контрабандисти, які діють сьогодні на Львівщині... Борисов готовий пройти детектор брехні”.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка так прокоментував затримання митника на хабарі: “Боротьба з корупцією — це одне з завдань, які поставив президент перед головами обласних державних адміністрацій. На жаль, за двадцять днів цього року на Львівщині вже є понад десяток людей, які затримані за хабарництво. У цьому переліку і один з керівників Львівської митниці. Остаточні крапки має поставити розслідування і суд. З іншого боку, Львівщина — одна з найкращих областей, яка справилася з митним експериментом, і 40% надходжень, які відбулися по Україні, відбулися у Львівській області. Але це не означає, що в когось може бути індульгенція чи хтось може спочивати на лаврах... Системна боротьба з корупцією — це одне з найголовніших наших завдань”.

Фото прес-служби Нацполіції України

Схожі новини