Передплата 2024 «Добра кухня»

Ліки з розвинутих країн будуть «заходити» в Україну за 17 днів 

Нарешті запрацювала спрощена система реєстрації лікарських засобів.

Українські чиновники більше не зможуть наживатися на перевірках імпортних лікарських засобів, вимагаючи “подяки” за пришвидшену процедуру реєстрації. Відтепер усі ліки, сертифіковані у Євросоюзі, США, Канаді, Австралії, Швейцарії та Японії, будуть заходити на наш ринок за 17 днів.

«Реєстрація ліків завжди була надто зарегульована в Україні, що призводило до корупції, — каже член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устінова. — Процедура зазвичай займала 1-2 роки, і якщо виробник хотів пришвидшити її, то спрацьовували корупційні схеми, і препарат реєстрували у ручному режимі».

“Спрощена система реєстрації ліків дозволить збільшити їх асортимент. Зараз в Україні налічується приблизно 10 тис. найменувань лікарських засобів. Для порівняння, у Франції — 16 тис.”, - наводить дані виконавчий директор БФ “Пацієнти України” Ольга Стефанишина.

Свого часу схожий закон прийняли у Грузії. Впродовж першого року зареєстрували 500 найменувань препаратів із високорозвинутих країн.

“На сьогодні новітнє лікування для українців практично недоступне, - каже Ольга Стефанишина. - Необхідні ліки наші співвітчизники змушені купувати на чорному ринку або завозити їх контрабандою з-за кордону”. Для багатьох ділків це стало вигідним бізнесом. Наприклад, поширений препарат від серцево-судинних захворювань «Норваск» в Україні коштує у середньому у 20 разів дорожче, ніж в Угорщині та у 30 разів дорожче, ніж у Латвії. Ціни на інший препарат, «Плавікс» (його призначають для профілактики тромбоутворення пацієнтам із групи ризику), в Україні вищі порівняно з Латвією у 12 разів. Громадські активісти сподіваються, що завдяки запровадженню спрощеної системи реєстрації ліків вартість імпортних медикаментів в Україні вдасться суттєво знизити.

Схожі новини