Передплата 2024 ВЗ

Голова КВУ назвав головні проблеми виборів в тергромадах

  • 19.12.2016, 12:30
  • 5 430

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель назвав три головні проблеми виборів, які пройшли 11 та 18 грудня в об'єднаних територіальних громадах: криміналізація виборчого процесу, підкуп та використання адмінресурсу.

Про це він написав у Facebook, передає Укрінформ.

"Криміналізація виборів, підкуп і адмінресурс — три головних проблеми виборів в об’єднаних територіальних громадах. На жаль, є всі підстави говорити, що і за якістю виборчого процесу, і за кількістю та масштабами порушень вибори 18 грудня були на порядок гіршими, аніж місцеві вибори 2015 року", - наголосив Кошель.

Він зазначив, що по першому пункту - криміналізація виборчого процесу - ще за кілька днів до виборів КВУ заявив про існування «проблемних громад» і звернувся до МВС із пропозицією посилити в них роботу правоохоронців. Так, за його словами, у Полянській об’єднаній громаді (Закарпаття) мав місце факт залякування кандидата (підпал належного йому гірськолижного комплексу) та присутність груп осіб кримінальної зовнішності. У Немирові (Вінниччина) - масова бійка між прихильниками одного із кандидатів та «агітаторами» його конкурента, що прибули із іншої області, яка призвела до госпіталізації двох громадян. У Тальному (Черкащина) — безпрецедентно висока кількість матеріалів чорного піару, що призвело суттєвої напруги між штабами кандидатів. Цей перелік доповнило протистояння в Миколаївці Донецької області та відправлення туди підрозділу спецпризначення поліції в день виборів.

"Прямий і непрямий підкуп виборців продовжує залишатися головною виборчою технологією. В останній тиждень представники КВУ зафіксували факти непрямого (масова роздача сільгосппродуктів) та прямого (роздача коштів) підкуп виборців на Закарпатті. В день виборів — зафіксовані два факти прямого підкупу в Немирові на Вінничині. Ще у п’яти регіонах — факти підвезення виборців до дільниць (безкоштовне надання послуг)", - наголосив Кошель.

Щодо використання адміністративного ресурсу голова КВУ повідомив про те, що голова Ширяївської РДА на Одещині Тарас Бойко під час виборів неодноразово відкрито агітував за одного із кандидатів та проводив контрагітацію проти його опонента. Ці матеріали розміщувалися в газеті «Прибузькі новини», засновником якої є РДА.

"Учора мас-медіа були переповнені повідомленнями про голосування без паспортів, помилки в роботі ДВК та нетверезих людей на виборчих дільницях. Більше того — навіть оперували цифрами та відсотками таких порушень", - додав Кошель. Він зазначив, що вважає такий підхід некоректним, адже "головним індикатором оцінки виборів має стати не кількість бабусь, які прийшли на дільниці без паспорту, а ефективність боротьби держави з такими системними виборчими злочинами як підкуп та адмінресурс і здатність правоохоронців протистояти криміналу".

Спостерігачі знайшли на виборчій дільниці скриньку без дна

За кількістю виборців ця дільниця є середньою.

Спостерігачі громадянської мережі "Опора" на дільниці №120465 (Лозуватка П’ятихатського району Дніпропетровщини) зафіксували нестачу однієї великої скриньки для голосування.

Про це повідомили у прес-службі громадянської мережі "Опора".

За словами секретаря дільничної виборчої комісії Тетяни Малоок, коли почали збирати скриньку, то побачили, що у ній відсутнє дно. За рекомендацією спостерігача "Опори" пообіцяли скласти акт з цього приводу та звернутися до місцевої влади.

Крім того, на дільниці на ранковому засіданні не вівся протокол про підрахунок голосів виборців. Спостерігачами "Опори" складено акти про порушення.

На Запоріжжі вибори на одній із дільниць можуть визнати недійсними

У Запорізькій області на виборчій дільниці №230024 (с. Осипенко, Осипенківська громада) в Бердянському районі вибори можуть бути визнані недійсними.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив координатор спостереження за виборами в Запорізькій області мережі ОПОРА Дмитро Арабаджиєв.

«Сьогодні на виборчій дільниці №230024 (с. Осипенко, Осипенківська громада, Бердянський район) спостерігачі мобільної групи ОПОРА виявили порушення у вигляді видачі виборцям бюлетенів для голосування за кандидатів в сільську раду не за округом проживання. На момент фіксації порушення спостерігачами за такими, - виданими не у відповідності з округом виборця бюлетенями, - проголосувало вже 10 осіб. У разі, якщо до моменту завершення процесу голосування число осіб, які проголосували у такий спосіб, перевищить 5% від тих, які взяли участь у голосуванні, вибори на цій дільниці можуть бути визнані недійсними», - повідомив Арабаджиєв.

За його словами, за фактом виявлених порушень спостерігачами складено відповідний акт, що переданий голові виборчкому.

Поліція: на Донеччині щодо порушень на виборах в ОТГ надійшли 8 звернень

У поліції Донецької області заявляють, що щодо порушень на виборах в об’єднаних територіальних громадах надійшло вісім звернень.

Як повідомляє прес-служба поліції, до правоохоронців 5 разів звертались жителі у Слов’янському районі, 2 рази — у Бахмутському й один — у Костянтинівському, тривають перевірки.

У поліції зазначають, що, зокрема, у місті Миколаївка Слов’янського району одне із звернень було про перешкоджання спостереженню за виборчим процесом.

Джерело: Радіо Свобода

Спостерігача з погрозами випхали з виборчої дільниці

На дільниці №180830, що у с. Забороче Олевського району на Житомирщині, спостерігач "Опори" виявив, що виборча скринька повноцінно опломбована лише з одного боку, а з іншого пломбу взагалі ніяк не закріплено.

З огляду на це у спостерігача виникла підозра, що скринька опломбована таким чином, щоб її можна було відкрити, не пошкодивши пломбу.

Про це громадянська мережа "Опора" повідомляє на своєму сайті.

"Зателефонувавши до поліції, щоб повідомити про ситуацію, представник "Опори" почув у відповідь, що саме він, як спостерігач, має стежити, щоб зі скринькою нічого не трапилося. Поліцейський, який вже був присутній на дільниці, теж не відреагував належним чином, сказавши, що охороняє бюлетені", - йдеться у повідомленні.

Утім, як зазначили в "Опорі", скриньку таки доопломбували відповідно до вимог, однак до спостерігача члени комісії застосували фізичну силу, а відтак вигнали його із дільниці, погрожуючи при цьому. "Сідай в машину і їдь, бо потім взагалі не виїдеш", - такі слова прозвучали від голови комісії, стверджують в "Опорі".

Коли на місце події прибула поліція, спостерігач написав заяву про погрози та перешкоджання діяльності офіційного спостерігача від громадської організації, яку він здійснював відповідно до ч. 9 ст. 66 Закону України "Про місцеві вибори".

"Зважаючи на обставини, зокрема на несвоєчасну реакцію поліції, непокоячись про стан здоров’я та життя свого представника, громадянська мережа "Опора" повідомляє про припинення роботи спостерігача на зазначеній ДВК та сподівається на ефективне реагування на інцидент Національної поліції України", - зазначається також у повідомленні.

Громадянська мережа "Опора" також зауважила, що перешкоджання діяльності спостерігача у поєднанні із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк відповідно до ст. 157 Кримінального кодексу України.

На Полтавщині зафіксували підвезення виборців на дільницю

Спостерігачі ГМ ОПОРА зафіксували автобус, що підвіз виборців до ДВК №530580 (с. Полив’яне Полтавської області).

Про це повідомляється на сайті громадянської мережі ОПОРА.

"Автобус підвіз близько 25 виборців. На запитання спостерігача ОПОРИ, звідки везуть людей та хто був ініціатором такої послуги, водій спочатку відповів, що сільська рада попросила розвести. Після цього виправився і почав говорити, що він наразі сидить без грошей, і йому надали можливість підзаробити. На повторне запитання, хто ж саме попросив підвезти, відповів: "якійсь чоловік". А коли спостерігач почав підіймати питання про те, скільки було заплачено та від кого конкретно, водій відмовився продовжувати бесіду і почав відмовлятись коментувати", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в ОПОРІ, Закон України "Про місцеві вибори" не визначає підвезення виборців безпосередньо як правопорушення, проте така ситуація в масових проявах може відкривати можливості для низки порушень з боку організаторів такого підвезення. Зокрема, підвезення виборців, яке є наданням їм безкоштовної послуги перевезення, у випадку, якщо воно поєднане з агітацією, може вважатися непрямим підкупом виборців.

«Опора»: на Донеччині на виборах у ОТГ усі дільниці відкрились вчасно

Громадянської мережі «Опора» заявляє, що на Донеччині на місцевих виборах у трьох об’єднаних територіальних громадах усі дільниці відкрились вчасно.

Як повідомляє прес-служба «Опори», проте частина ДВК не вели протоколів ранкового засідання

За даними спостерігачів, на ДВК №141236 у Миколаївці Слов’янського району не вівся протокол ранкового засідання, подібна ситуація була на трьох дільницях Іллінівської сільської громади Костянтинівського району.

Також поліція Донецької області повідомляє, що о 8:00 в окремих населених пунктах Бахмутського, Слов’янського, Костянтинівського районів відкрилися всі дільниці.

Як зазначає керівник поліції Донеччини В’ячеслав Аброськін, відбуваються голосування на перших місцевих виборах в об’єднаних територіальних громадах в Миколаївці Слов’янського району, Соледарі та Іллінівці Костянтинівського району, для забезпечення правопорядку особовий склад поліції перевели на посилений режим несення служби.

«Деякі «гарячі голови» кандидати в депутати місцевих рад планують свої «вирішальні битви», як в останній раз у житті… Не рекомендував би цим «гарячим головам» вчиняти протизаконні дії щодо зриву виборчого процесу та дестабілізації ситуації в регіоні», — написав він на своїй сторінці в Facebook.

На закарпатських дільницях спостерігачів більше, ніж виборців

Як повідомляють спостерігачі КВУ на виборах Полянської сільської об'єднаної громади надзвичайно низька явка виборців.

Кількість спостерігачів на дільницях значно перевищує число громадян, які взяли участь в голосування. Про це повідомили в КВУ.

Однак, низька явка у західноукраїнських областях та на Закарпатті в ранковий період часу є традиційною. Здебільшого явка зростає в другій половині дня після завершення недільної служби в храмах.

Нагадаємо, що вибори в Поляні Закарпатської області стали найскандальнішими серед інших регіонів України. КВУ задокументував факти непрямого підкупу виборців (роздавали мішки із кукурудзою), а також факти купівлі голосів по 100 грн,, через що відкриті відповідні кримінальні провадження. Також Комітет виборців України звертався до Міністерства внутрішніх справ з метою вжити дієвих заходів для недопущення порушень чинного законодавства в день виборів у зв'язку із криміналізацією виборчого процесу та появи груп так званих тітушок.

Перші місцеві вибори у шести ОТГ Львівщини розпочалися без порушень

Станом на 8:00 год неділі, 18 грудня, розпочали роботу 74 виборчі дільниці.

До уточненого списку виборців включено 49 733 особи. Про це повідомив начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської обласної державної адміністрації Федір Алєйніков. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

"Для забезпечення комунікації з виборцями, виборчими комісіями, спостерігачами та громадськими організаціями — суб’єктами виборчого процесу та надання правової допомоги в обласній державній адміністрації постійно працює "Телефон довіри — вибори 2016", - повідомив Федір Алєйніков. - Тож про перебіг виборчого процесу на Львівщині можна оперативно повідомити за номером 067-492-13-79".

Як повідомив посадовець, задля сприяння виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, забезпечення громадського порядку, охорони виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації, моніторингу стану технічного забезпечення виборчих комісій в обласній та чотирьох районних державних адміністраціях працює робоча група зі сприяння проведенню перших місцевих виборів в шести ОТГ.

Нагадаємо, що вибори відбуваються у чотирьох районах, а саме — Кам’янка-Бузькому, Мостиському, Пустомитівському і Старосамбірському. Сьогодні обирають Мостиського і Судовишнянського міських голів, Нижанковицького селищного голову, трьох сільських голів, а також депутатів відповідних місцевих рад. Загалом на виборах зареєстровано близько тисячі кандидатів у депутати і на посади голів.

Місцеві вибори: замість кабінок голосують у костюмерних

На виборчих дільницях бракує скриньок і бюлетенів.

Про це повідомляє ОПОРА.

У с. Станційне на Житомирщині, що належить до Лугинської об'єднаної територіальної громади, привезли 288 бюлетенів замість 292. На Кіровоградщині на одній з дільниць не дорахувалися 50 бюлетенів.

На Вінниччині спостерігачі фіксують недостатню кількість скриньок для голосування. У селі Антонівка Барського району виборча дільниця знаходиться у Будинку культури. Громадянам замість кабінок пропонують голосувати в костюмерних.

У Миколаївці Слов'янського району Донеччини побилися спостерігачі від двох партій. На дільницю викликали поліцію. Також жителі поскаржились правоохоронцям, що жителька Краматорська пропонувала їм гроші за голоси.

Сьогодні проходять місцеві вибори в 144 об'єднаних територіальних громадах. Буде обрано 76 сільських, 46 селищних, 21 міського голову. А також депутатів місцевих рад. Голосування проходить із 08.00 до 20.00 у всіх областях, окрім Київської та Харківської.

Опора: "На Житомирщині видають бюлетені без паспортів"

На ДВК №180886 у селі Коляка Попільнянського району на Житомирщині, комісія прийняла усне рішення про видачу бюлетенів без паспортів.

Про це повідомляється на сайті громадянської мережі "Опора".

"Факт видачі бюлетеня без паспорта зафіксував спостерігач ОПОРИ. Крім того, видачу бюлетенів без паспортів помітили також на ДВК №181144 у селі Вишпіль Черняхівського району. В обох випадках на місце події викликали поліцію", - йдеться у повідомленні.

Громадянська мережа "Опора" наголошує: ч.2 ст.3 Закону України "Про місцеві вибори" чітко визначає, що документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України), а ч.7 ст.77 цього Закону передбачає пред’явлення документа виборцем при проведенні голосування.

Спостерігачі назвали дільниці, де вибори почалися із запізненням

Деякі дільниці відкрилися для голосування на місцевих виборах із запізненням.

Про це повідомляє громадянська мережа "Опора", представники якої спостерігають за перебігом виборів.

"На ранковому засіданні ДВК №530580 с. Полив’яне Великосорочинського району Полтавської області виявили нестачу контрольних талонів для скриньок для голосування за місцем перебування. Як інформують спостерігачі "Опори", комісія повідомила про це у ТВК і попросила довезти їм контрольні талони. Наразі проблему вирішили і доставили контрольні талони на ДВК. Проте через цю ситуацію сталася затримка і голосування на дільниці розпочалося не о 8:00, а о 8:15", - зазначається, зокрема, в одному з повідомлень.

Крім того, за даними спостерігачів, на Житомирщині одна з дільниць не відкрилася вчасно, люди чекали під дверима, щоб проголосувати.

"На ДВК №180806, що у с. Бучмани Олевського району, станом на 8 годину ранку дільниця не відкрилася. Люди чекають за дверима, щоб проголосувати. А у Законі зазначено, що голосування проводиться з 8 до 20 години без перерви (ч. 1 ст. 77). Крім того, згідно з ч. 4 ст. 77 Закону України "Про місцеві вибори" дільнична виборча комісія не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить засідання, під час якого відкривається сейф (металева шафа, кімната) з виборчими бюлетенями", - наголошують в "Опорі".

Крім того, спостерігачі зафіксували, що в Житомирській області в приміщенні ДВК не було сейфу для бюлетенів. Перед голосуванням члени комісії переносили бюлетені із сільської ради, де вони зберігалися у сейфі, до клубу, де розміщується дільниця.

На Херсонщині була спроба проголосувати без паспорта. Виборця відправили додому за документом.

"На ДВК №650249, що в с. Гладківка Голопристанського району Херсонської області, зафіксована спроба голосування без паспорта. Виборець прийшов на дільницю без документа, який посвідчує особу, та намагався отримати бюлетень і проголосувати", - йдеться в повідомленні.

На Закарпатті на виборчих дільницях встановлювали відеокамери прямо під час засідання ДВК, у день виборів.

"На виборчій дільниці №210464 камери відеоспостереження у приміщенні почали встановлювати лише сьогодні — прямо під час ранкового підготовчого засідання. Встановлювали обладнання безпосередньо члени Полянської СВК та Свалявської РВК. На момент 08:00 — коли двері дільниці відчинилися для виборців, — члени комісії доробляли ще одну відеокамеру. Всі інші дільниці у селах новоствореної об’єднаної Полянської громади Свалявського району Закарпаття, за інформацією спостерігачів "Опори", відкрилися і запрацювали вчасно. Перша година голосування викликала ажіотаж, на деяких ДВК помітні великі черги", - зазначають спостерігачі.

В Україні сьогодні - перші вибори у 144 об'єднаних територіальних громадах

У неділю, 18 грудня, у 144 об'єднаних територіальних громадах відбудеться голосування на перших місцевих виборах.

Про це повідомляє сайт ЦВК.

За результатами голосування виборців буде обрано 76 сільських голів, 46 селищних голів, 21 міського голову, а також відповідні місцеві ради.

Крім цього, Волочиська міська громада Хмельницької області обиратиме старосту.

Згідно з постановою ЦВК від 23 вересня 2016 року № 396, вибори проходитимуть у 24 областях, в тому числі на контрольованих територіях Донецької та Луганської областей.

Найбільша кількість громад - 16 - обирають своїх представників в органи місцевого самоврядування на Житомирщині. 11 ОТГ голосуватимуть на Дніпропетровщині, 9 - у Вінницькій області.

У місцевих виборах братимуть участь місцеві організації 42 політичних партій.

Моніторинг виборчого процесу забезпечують 72 довготермінові спостерігачі ОПОРИ, а в день голосування до них приєднаються мобільні спостережні групи у кожній з територіальних громад.

Як повідомляв Укрінформ, за період з серпня 2015 року до 22 вересня 2016 року було призначено та проведено перші місцеві вибори у 184 ОТГ. 11 грудня вибори відбулися в 41 ОТГ. На кінець 2016 року Україна загалом матиме 369 об'єднаних територіальних громад.

За посиланням відображено перелік областей, в яких відбудуться вибори у громадах.

Тож, сьогодні обиратимуть:

- Вінницька область: вибори міського голови: 3; селищного голови: 4; сільського голови: 3; до міської ради: 3; до селищної ради: 4; до сільської ради: 3.

- Волинська область: вибори селищного голови: 1; сільського голови: 2; до селищної ради: 1; до сільської ради: 2.

- Дніпропетровська область: вибори селищного голови: 8; сільського голови: 7; до селищної ради: 8; до сільської ради: 7.

- Донецька область: вибори міського голови: 2; сільського голови: 1; до міської ради: 2; до сільської ради: 2.

- Житомирська область: вибори міського голови: 3; селищного голови: 8; сільського голови: 11; до міської ради: 3; до селищної ради: 8; до сільської ради: 11.

- Закарпатська область: вибори сільського голови: 1; до сільської ради: 1.

- Запорізька область: вибори міського голови: 1; селищного голови: 1; сільського голови: 2; до міської ради: 1; до селищної ради: 1; до сільської ради: 2.

- Івано-Франківська область: вибори міського голови: 1; селищного голови: 1; сільського голови: 5; до міської ради: 1; до селищної ради: 1; до сільської ради: 5.

- Київська область: вибори до сільської ради: 1.

- Кіровоградська область: вибори сільського голови: 2; до сільської ради: 2.

- Луганська область: вибори сільського голови: 1; до сільської ради: 1.

- Львівська область: вибори міського голови: 2; селищного голови: 1; сільського голови: 3; до міської ради: 2; до селищної ради: 1; до сільської ради: 3.

- Миколаївська область: вибори міського голови: 1; селищного голови: 4; сільського голови: 9; до міської ради: 1; до селищної ради: 4; до сільської ради: 9.

- Одеська область: вибори селищного голови: 1; сільського голови: 1; до селищної ради: 1; до сільської ради: 1.

- Полтавська область: вибори селищного голови: 1; сільського голови: 2; до селищної ради: 1; до сільської ради: 2.

- Рівненська область: вибори селищного голови: 1; сільського голови: 2; до селищної ради: 1; до сільської ради: 2.

- Сумська область: вибори міського голови: 1; селищного голови: 6; сільського голови: 7; до міської ради: 1; до селищної ради: 6; до сільської ради: 6

- Тернопільська область: вибори селищного голови: 3; сільського голови: 6; до селищної ради: 3; до сільської ради: 6.

- Харківська область: вибори до селищної ради: 1

- Херсонська область: вибори селищного голови: 2; сільського голови: 5; до селищної ради: 2; до сільської ради: 5

- Хмельницька область: вибори селищного голови: 1; сільського голови: 3; до селищної ради: 2; до сільської ради: 5; старост: 1.

- Черкаська область: вибори міського голови: 1; селищного голови: 1; сільського голови: 1; до міської ради: 1; до селищної ради: 1; до сільської ради: 1.

- Чернівецька область: вибори міського голови: 3; сільського голови: 1; до міської ради: 3; до сільської ради: 2.

- Чернігівська область: вибори міського голови: 3; селищного голови: 2; сільського голови: 1; до міської ради: 3; до селищної ради: 2; до сільської ради: 1.

Схожі новини