Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Шприц... зачепився за плющ, що у дитячому садку

Дитина його підібрала. Наразі небезпечної інфекції лікарі не виявили.

Жахлива новина облетіла інформаційний простір: 4-річний хлопчик під час прогулянки у дитячому садку знайшов шприц, почав з ним бавитися і випадково вколовся. А у Львівському центрі СНІДу начебто виявили, що кров у цьому шприці - ВІЛ-позитивна. Писали і про те, що це уже не перший такий випадок, який трапився у місті. Журналіст “ВЗ” розбиралася у цій ситуації.

Як з’ясувалося, шприц висів на плющі, що оповив огорожу садка на вул. Комарова. Максим його підняв і поніс до виховательки. Дитину негайно відвели до медпункта. Медсестра промила руки хлопчика проточною водою і побачила прокол. У той же час шприц віддали у Львівський центр профілактики та боротьби зі СНІДом на експертизу. Працівники садочка також повідомили батьків Максима про інцидент. Як інформує прес-служба ЛМР, дитині, яка відкрила шприц, проводять профілактичне лікування. Підтвердження про наявність інфекції у шприці наразі немає...

В. о. начальника міського управління освіти Зоряна Довганик розповіла журналісту “ВЗ”, інформація про те, що дитина заразилася небезпечною інфекцією, на щастя, не підтверджується. “У деяких ЗМІ писали, що за дев’ять місяців у Львові у такий самий спосіб ніби-то заразилося уже дванадцять дітей. Це неправда! Такий випадок стався вперше. Працівники дитячого закладу діяли правильно. Поінформували батьків про те, що сталося. Можливо, двірник не догледів територію. Та, очевидно, що шприц хтось перекинув через стіну, і він зачепився за плющ”, - сказала пані Дов­ганик.

Зі слів чиновниці, з початку війни на сході України у дошкільних закладах діють підвищені заходи безпеки. Працівники обмежили доступ сторонніх осіб до садочків. Технічні працівники (двірники і завгоспи) щодня прибирають і оглядають територію. “Двірник з “Арніки” написав заяву на звільнення за власним бажанням”, - додала Зоряна Довганик. Як я дізналася, прибирати територію в “Арніці” починали о восьмій годині (в той час, коли розпочинає роботу дитячий заклад). Хоча є садочки, де двірники приступають до роботи вже о шостій годині ранку. Їхній робочий день триває вісім годин. Проте зарплата у технічного персоналу, як правило, невисока — близько 1 800 грн. (плюс 10% надбавка). Тож працюють на цих посадах переважно люди передпенсійного або пенсійного віку.

Коментарі для “ВЗ”

Владислав СОВА, лікар-нарколог

«Які захворювання можуть проявитися? Гепатит В, наприклад, якщо цей шприц був використаний наркоманом, який хворіє на це захворювання. Якщо шприц перебував на повітрі як мінімум 15 хвилин, а зараз достатньо прохолодно, віруси ВІЛ та гепатит С нетривкі, а тому у 99% вони загинули б. Проте вірус гепатиту В дуже міцний, так швидко не вмирає. Його інкубаційний період — півроку. Тому весь цей час треба спостерігати за дитиною, періодично брати аналізи на вірусні інфекції. Ризик є, але він невисокий. А ось ризик отримати правець більший. Можливо, сифіліс. Тож щеплення від правця треба зробити обов’язково».

Оксана КОЗІЙ, завідувачка школи-садочка “Арніка”

«Шприц був у листі плюща, вище від землі. А сам шприц — темно-синього кольору (я раніше таких не бачила). Це здивувало. В очі він не впадав. Ми провели розслідування. Прикро, що так сталося. Я оголосила догану помічнику вихователя і двірнику. Зарплата у двірників невисока — 1 300 грн. Але наші працівники відповідально ставляться до своєї роботи. Двірник сказав, що “не може перевірити кожне дерево та кущик”, і звільнився. Можливо, у нього нерви минуть, і він повернеться».

Схожі новини