Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Прийде Росія, вас усіх повісить на телеграфних стовпах, а я буду дуже рада...»

Як журналіст Володимир Бойко і юристка Тетяна Монтян влаштували скандал на українсько-польському кордоні.

«Учора (12 серпня. — Авт.) в пункті пропуску на українсько-польському кордоні «Грушів-Будомєж» прикордонники виконали доручення одного з правоохоронних органів щодо громадянки України Тетяни Монтян. Спілкування жінки з правоохоронцями було емоційним і багатим на епітети. Особливо вразило «...прийде Росія, вас усіх повісять, а я буду рада...», — написав Слободян.

Як розповів “ВЗ” представник одного з правоохоронних органів, Тетяна Монтян їхала з України в Польщу іномаркою з донецькими номерами. Власник машини — журналіст із Донецька Володимир Бойко, який подорожував разом із Монтян. Він був за кермом авто. Стосовно Монтян прикордонники мали орієнтування Служби безпеки України. Тобто мали поінформувати СБУ, якщо вона перетинатиме Держкордон. Автоматично машина, якою їхала одіозна юристка, підпадала під поглиблений огляд прикордонників — мала заїхати у спеціальний бокс для огляду.

Однак Тетяна Монтян не підкорилася законній вимозі і підняла “кіпіш”. Монтян і Бойко викликали своїх адвокатів. Чекали їх до пізньої ночі. Монтян весь час скандалила і погрожувала прикордонникам, що у них будуть проблеми. Один із її “перлів”: “Прийде Росія і вас усіх повісить на телеграфних стовпах, а я буду дуже і дуже рада! Так вам і треба, скотам». (Відповідне відео можна переглянути в Інтернеті. — Авт.). Тим часом її супутник Володимир Бойко телефонував на номери столичних високопосадовців, вимагаючи “розібратися”. Зокрема, начебто дзвонив генеральному прокурору Юрію Луценку. Тим часом прикордонникам щодо Бойка передзвонив народний депутат Ігор Луценко...

Врешті-решт, коли приїхали адвокати скандальної парочки, прикордонники склали протокол про відмову пройти поглиблений огляд автомобіля і відпустили Монтян та Бойка. Авто так і не оглянули. Порушено адміністративну справу за статтею 185 — 10 Кодексу адміністративних правопорушень: “Невиконання законного розпорядження або вимоги військовослужбовця Держприкордонслужби”.

У вівторок, 16 серпня, в Яворівському районному суді має відбутися засідання у цій справі. Але можна прогнозувати, що фігуранти прикордонного скандалу на суд не з’являться... Принаймні нині Тетяна Монтян, судячи з дописів на її ФБ, перебуває у Барселоні. Про інцидент на кордоні відписується виключно ненормативною лексикою.

Нагадаємо, у грудні 2014 року Монтян вирушила з “дружнім візитом” до терористів на Донбас. Серед іншого, вона зустрічалася і, судячи з фотографій та її повідомлень, цілком дружньо поспілкувалася з одним із ватажків місцевих терористів, командиром бригади “Привид” Олексієм Мозговим. У квітні 2015 року вона знову вирушила “в гості” до терористів. Цього разу в Донецьк, де також дружньо зустрілася з місцевим “міністром” “ДНР” Олександром Ти­мофєєвим.

Ми зателефонували до Володимира Бойка, аби взяти коментар з приводу інциденту, що стався. Передусім хотіли з’ясувати, чому він їхав в одній машині з одіозною Тетяною Монтян (можливо, вони друзі?), і як він оцінює її висловлювання щодо прикордонників у контексті “приходу Росії”. Журналіст доволі емоційно висловлювався. “Цих прикордонників треба було просто вішати, — сказав він. — Стосовно прикордонників через кілька годин після цих подій було відкрито кримінальне провадження. Я можу вам дати документи... Мене абсолютно не цікавить ніяка Монтян. До неї нема претензій. Вона за кордоном. А я був депортований з території Польщі! Мені ваша Монтян абсолютно не потрібна! (далі йде ненормативна лексика. — Авт.)”. Після цих слів кинув слухавку.

Свою точку зору на те, що відбулося, Володимир Бойко виклав у своєму ФБ: “Насправді, 12 серпня 2016 року на усне прохання оперуповноваженого відділу СБУ в Яворівському районі Львівської області без будь-яких законних підстав і, фактично, на території Польщі був затриманий я, журналіст Володимир Бойко. Прохання мотивувалось тим, що про мене погано відгукується народний депутат України Антон Геращенко, який, начебто, розмістив на сайті «Миротворець» повідомлення про те, що я є агентом Путіна. На момент, коли оперуповноважений СБУ зателефонував з таким проханням до адміністрації прикордонного переходу «Грушів» я вже виконав митні та паспортні формальності на українському боці, був внесений у базу даних Держприкордонної служби як людина, яка покинула територію України, і перебував (не тільки фактично, а й юридично) на території Республіки Польща. Саме там, на польській території, я був незаконно затриманий Держприкордонною службою України без відома компетентних органів Польщі й депортований в Україну.

Тетяну Монтян, яка в той день справді була на цьому ж прикордонному пункті, ніхто не затримував, ніякі «ініціатори» з Монтян не «працювали» й вона, як законослухняний громадянин, була лише залучена співробітниками Держприкордонної служби як СВІДОК по адміністративній справі, яку прикордонники сфальсифікували на прохання СБУ щодо мене. На сьогодні Тетяна Монтян перебуває в Польщі, а я після 7 годин перебування під конвоєм о 4-й ранку 13 серпня 2016 року був видворений Держприкордонною службою без жодних пояснень з території прикордонного переходу «Грушів» і зараз вже перебуваю в Києві.

Окрім того, Державна прикордонна служба України направила в суд щодо мене адміністративні матеріали, стверджуючи, що я після того, як покинув територію України, не виконував законних вимог військовослужбовців Державної прикордонної служби України й саме на підставі цього був затриманий та провів 7 годин в ув’язненні та ще й без складання протоколу затримання.

У зв’язку з цим стосовно військовослужбовців Державної прикордонної служби України, які 12 серпня 2016 року незаконно мене затримали на території Республіки Польща на усне й нічим не мотивоване прохання оперуповноваженого відділу СБУ в Яворівському районі Львівської області, незаконно утримували мене під конвоєм, навіть не склавши протокол мого затримання, та виготовили щодо мене підроблений адміністративний протокол (де свідком мого правопорушення зазначена Тетяна Монтян), військовою прокуратурою Львівського гарнізону відкрито кримінальне провадження №42016140410000188, внесене в ЄРДР 13.08.2016 за ознаками ч. 1 ст. 371 (незаконне затримання) та ч.1 ст. 366 КК України (службове підроблення). Слідчий, який здійснює досудове розслідування в цьому провадженні, 13 серпня 2016 року вручив мені відповідне повідомлення та витяг з ЄРДР, де я зазначений як потерпілий від беззаконня...”.

Як з’ясував журналіст “ВЗ”, пан Бойко поспішив із заявою, що Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо прикордонників. Насправді ГПУ лише прийняла скаргу пана Бойка на дії прикордонників. Інцидент перевірятимуть...

Кадр із відео з ФБ Олександра Слободяна

Схожі новини