Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Не хочемо ніяких Мармузовичів!»

Жителі Андріївки, яку колись назвали на честь комуніста Андреєва, кажуть, що «перехрестили» село на честь апостола Андрія Первозванного. Тому виступають проти перейменування

Буський район, Львівська область

Вирує-гудить, як бджоли у травневих вуликах, село Андріївка. Неспокій у цьому населеному пункті спричинила постанова Верховної Ради, згідно з якою (відповідно до закону про декомунізацію) перейменовано кілька сотень міст, містечок і сіл. Андріївка потрапила у їх число — від 19 травня вона називається Мармузовичами. Селяни вважають, що народні депутати не врахували їхньої думки. Місцеві жителі не сприймають нової назви (хоча у селі є вулиця Мармузівка). Надіслали гнівну телефонограму спікеру парламенту Андрію Парубію. Кажуть, готові на знак протесту перекривати дороги...

В історичних архівах до 1630 року це поселення значилося як Мармузовичі. Один із місцевих футболістів розповів кореспондентові «Високого Замку», що, за розповідя­ми його бабусі, колись назвали село на честь місцевої пані Мармузи, яка управляла тут. Із середини XVII століття до 1946 року Мармузовичі вже були Ферлеївкою — таку назву село отримали на честь іншого вельможі, Ферлея. А з приходом «других совітів» село стало Андріївкою. Нову топонімічну назву дала радянська влада — за прізвищем присланого у район тракториста-комуніста Івана Андреєва. Цього механізатора зробили директором машинно-тракторної станції (МТС), але через кілька місяців його вбили — начебто упівці. За вказівкою згори загиблого увічнили у новій назві села.

Історію з комуністом Андреєвим згадали автори закону про декомунізацію. У Києві повідомили галицьким селянам, що вони повинні своєму селу вибрати іншу назву. Андріївці не захотіли робити цього. Не з ідеологічних міркувань — з практичних. Мовляв, до милозвучної назви всі звикли. А щоб дотриматися формальностей, у вересні 2015 року сільська рада ухвалила рішення перейменувати Андріївку в... Андріївку. Але вже на честь апостола Андрія Первозванного. «Тобто ми перевели наш населений пункт із комуністичного у християнський, надали йому новий статус життя», — сказала кореспондентові «Високого Замку» місцевий депутат, землевпорядник Мирослава Когут. Активістка каже, що підготували необхідні пакети, надіслали їх у всі інстанції, зокрема у Верховну Раду, але там думку громади проігнорували. Начебто обіцяли розглядати питання Андріївки окремо, але «загнали» його в один пакет, проголосували «одним махом».

— Люди не хочуть ніяких Мармузовичів! — каже пані Мирослава. — 500 років минуло з часу існування Мармуз, ми про те поселення нічого не знаємо. Так як і не знаємо, яким був Ферлей, на якого наші пращури батрачили... В Україні відбувається децентралізація, повноваження передають громадам. Але чому ніхто не прислухається до голосу цих громад? Ми не хочемо перейменовувати наше село!

Коментарі для «ВЗ»

Оксана СОЛОТВА, вчитель біології Андріївської школи

Я декомунізацію приймаю. Перейменування потрібні. Але нічого крамольного у назві нашого села не бачу. Вона ж не Андреєвка! Багато учнів нашої школи на запитання, чому так називається їхнє село, відповідає — бо у нас багато Андріїв живе.

Мені не подобається, що Верховна Рада нав’язала нам назву Мармузовичі. Так, колись було тут таке місто, але це було ще десь у XVI столітті, чому саме воно так називалося, ніхто не знає... Ми вважаємо, що наше село носить ім’я Андрія Первозванного. Чому не може бути так? Є багато інших проблем, над якими потрібно працювати, зокрема у нас дороги — «ніякі». А тут взялися за перейменування, на яке треба купу грошей.

Минулої неділі був схід села. Збирали підписи, передамо їх у Верховну Раду, щоб спікер Парубій не підписував постанови про перейменування. У нас у парламенті є свій виходець у парламенті — Степан Івахів. 99,9% жителів села — за Андріївку. У нас багато Андріїв воювало в УПА, загинуло за Україну.

А за перейменування виступають лише одиниці. Зокрема, мій сусід — пенсіонер Ярослав Башко. Він хотів, щоб село називали Ферлеївкою.

Володимир В’ЯТРОВИЧ, керівник Українського інституту національної пам’яті

Хотів би сказати шановним краянам, що закон про декомунізацію є законом для всіх. Галичани, які розпочинали декомунізацію в Україні, мали би бути прикладом у її завершенні. Мені було сумно, коли дізнався, що жителі села Андріївки слали листи про те, що їхнє село насправді названо не на честь одного з радянських активістів Андреєва, про що свідчать архівні документи, а на честь якогось повстанця, якого звали Андрієм. Це блюзнірство — ховати радянських активістів за іменами українських героїв.

Схожі новини