Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто в «любих друзях» ходить, того прокуратура обходить

Скандальному нардепові Кононенку виписали індульгенцію і повернули у керівництво пропрезидентської фракції

«Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте, за що, вони знають, за що. і народ вам повірить». Президент Петро Порошенко, мабуть, вже до дір цю цитату автора «сінгапурського дива» Лі Куан Ю затер, так часто тицяє у неї пальцем. Ось тільки «українського дива» усе не видно. І з кожним наступним «хепіендом» у скандалах з «любими друзями» президента народ усе менше у це диво вірить. Скільки серйозних звинувачень прозвучало на адресу «сірого кардинала» Порошенка Ігоря Кононенка (і не лише від тепер вже колишнього міністра Айвараса Абромавичуса), і де зараз Кононенко? Сидить. У Верховній Раді, з депутатською недоторканністю, а тепер — ще й з індульгенцією, завіреною Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП). Посилаючись на цей «виправдальний вирок», у фракції «БПП» вже встигли поновити Кононенка на посаді першого заступника голови.

З «замів» Кононенко сам себе розжалував — після заяв тодішнього міністра економіки Абромавичуса про «кадровий бєспрєдєл» під керівництвом «любого друзя» президента. «Кульмінацією цього «бєспрєдєла» і бажання повного підпорядкування потоків стала спроба отримати свого зама у Мінекономіки, який відповідав би за «Нафтогаз» й інші державні компанії», - пояснював Абромавичус свій демарш з відставкою, коментуючи намагання насадити йому у заступники виконавчого директора «Нафтогазу» Андрія Пасішника. Той, мовляв, прийшов у міністерство і поставив керівництво перед фактом, що його призначення погоджено згори — за протекцією пана Кононенка. На підтвердження своєї версії міністр оприлюднив телефонну переписку з Пасішником. Той переговорів з Абромавичусом не заперечував, але заявив: ніхто його у Мінекономіки не лобіював — сам прийшов.

Далі - «розбір польотів» детективами Антикорупційного бюро, досудове розслідування і... «хепіенд» для Кононенка. Під його невинуватістю підписалися й у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі ГПУ. Вердикт: Кононенко — ні при чому, усе — Пасішник. «За результатами досудового розслідування, зібрано достатньо доказів для оголошення підозри виконавчому директору НАК «Нафтогаз України» Пасішнику, за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 344 КК України, який з метою незаконного призначення на посаду заступника міністра, усвідомлюючи протиправність своїх дій, реалізуючи власний умисел, чинив тиск на Айвараса Абромавичуса. При цьому твердження Абромавичуса, висловлені для преси, щодо вчинення на нього незаконного впливу з боку народного депутата Кононенка свого підтвердження не знайшли... У кримінальному провадженні досудове слідство завершено. Щодо Пасішника складено обвинувальний акт, який готується для скерування до суду», - йдеться в офіційному листі за підписом в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука.

Винуватця знайшли, скоро перед судом постане — чим не аргумент для «відфутболювання» звинувачень про те, що справу спустили на гальмах? Усі вільні, усім дякую (Чи ви думаєте, що Пасішнику впаяють строк? За те, що взяв усю вину на себе, швидше за все відбудеться лише штрафом, та й то смішним — від 3400 до 5100 гривень).

Зрештою, безперспективність звинувачень на адресу Кононенка з самого початку була очевидна. І не лише через його особливий статус «любого друзя». «Озвучені Абромавичусом епізоди дуже важко довести. Бо це — слово одного на слово іншого. Такі речі можна було б довести у суді, якби ці розмови документувалися. Але прослуховувати народного депутата без рішення Верховної Ради заборонено. Тому я скептичний щодо потенційної кримінальної відповідальності Кононенка у рамках цих епізодів. Сподіваю­ся, Антикорупційне бюро зможе знайти епізоди, які можливо довести у суді. Якісь трансакції і так далі», - коментуючи «ВЗ» скандал з Кононенком, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін як у воду глядів.

Ось тільки «підсудних» епізодів щодо діяльності Кононенка антикорупційні органи не помічають. Чи вдають, що не помічають? Взяти хоча б інформацію, в якій прізвище Кононенка фігурує з прив’язкою до офшорів. Наприклад, до компанії Intraco Management LTD, яка спливла у так званих панамських документах. Хоча напряму Кононенко у цій «офшорці» не «прописаний», ниточки все ж до одного мотка тягнуться. Того, в який змотані президент і його бізнес-«братство». Бенефіціаром Intraco Management LTD є Сергій Зайцев. Саме прізвище вам ні про що не говорить? А ось з припискою «заступник гендиректора корпорації «Рошен», співзасновник «Центрально-Європейської кондитерської компанії» (теж порошенківської)» усе прояснюється. Навіщо Порошенкові і Кононенкові світитися в «офшорці» Intraco Management LTD, якщо можна доручити цю роль Зайцеву? Звісно ж — з вигодою для себе.

Ще до «панамського скандалу» інформацію про вигідні бонуси для Порошенка і Кононенка від згаданої «офшорки» оприлюднив журналіст Денис Казанський. «У період з 2012 по 2015 роки Intraco Management LTD здійснювала великі платежі у валюті й отримувала на свій рахунок значні обсяги валютних коштів. При цьому у платіжних дорученнях для зв’язку вказана електронна пошта самого Кононенка або пов’язаних з ним осіб, - писав Казанський. - Крім того, з вказаного офшору переказували гроші на рахунок доньки Ігоря Кононенка Дарії, а також оплачували обслуговування літака, на якому літає Петро Порошенко. У 2012 році Intraco Management LTD перерахувала 6600 швейцарських франків на рахунок готелю SOLALP SA у Швейцарії. У деталях платежу вказано, що сума внесена за проживання Дарії Кононенко. У 2015 році той же офшор знову оплатив її проживання за кордоном... Виникає логічне запитання: якщо Intraco Management LTD не є офшором президента Порошенка чи депутата Кононенка, то чому тоді оплачує їхні потреби? Якщо ж це офшор Порошенка, то чому президент України виводить гроші з країни з допомогою таких сумнівних операцій, уникаючи податків в український бюджет?».

Хотілося б почути відповіді на ці запитання від антикорупційних органів. Саме відповіді — аргументовані і переконливі, а не з репертуару: «Депутат Кононенко заперечує, значить, не було». Читати такі бздури у документах Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щонайменше дивно. Як вам ось цей «пасаж» з виправдального листа САП, на підставі якого Кононенка поновили у керівництві фракції «БПП»: «Такі факти (щодо тиску Кононенка на Абромавичуса. - «ВЗ») повністю заперечують як Кононенко, так і Пасішник, вони не підтверджуються зібраними матеріалами»?

За такою логікою, можна навіть не розбиратися в «офшорних» звинуваченнях проти Кононенка, посилаючись на те, що через Facebook він заперечив свою (і Порошенкову теж) причетність до вже згадуваної компанії Intraco Management LTD.

Схожі новини