Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кабмін встановив єдину ціну на газ 6,9 грн за кубометр

  • 27.04.2016, 11:35
  • 5 606

Уряд хоче достроково виконати своє зобов'язання перед МВФ.

Кабінет міністрів вирішив з 1 травня встановити єдину ціну на газ 6,879 грн за кубометр.

Про це на засіданні Кабміну в середу заявив прем'єр Володимир Гройсман.

"Сьогодні ми мусимо ухвалити складне рішення але необхідне для нашої держави. Питання встановлення єдиної ціни на газ. Переконаний у тому, що ми в цьому питанні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ взагалі в житті нашої держави. Багато років на цій темі спекулювали. Для нас важливо, щоб ми були прозорими, відкритими, і беззаперечно це все відповідає взятим зобов'язанням України перед МВФ. Ми знаємо, що сьогодні ціна на газ, яка поки не була економічно обґрунтованою і була 7200 грн [за тисячу кубометрів], відповідно з рішенням, яке пропонується розглянути на уряді, цю ціну буде зменшено до 6879 грн", - заявив Гройсман.

Фото: facebook.com/voytsitska
Фото: facebook.com/voytsitska

На його думку, система державних субсидій здатна покрити цю зміну цін.

"Я вважаю, що ми мусимо припинити цю несправедливість, ми мусимо подбати про кожного громадянина України, якому сьогодні важко. І система субсидій буде настільки ефективною, що від цих змін, ті, хто не мають сьогодні високого доходу, будуть захищені сьогодні державою адресно. Звичайно ті, хто мають великі доходи, вони будуть оплачувати повну ціну за своїм споживанням. Хочу запевнити всіх, що той, хто потребуватиме додаткового соціального захисту від держави, він його отримає", - сказав Гройсман.

Мінекономіки роз'яснило, з чого складатиметься нова ціна газу

Відповідну постанову №409 уряд затвердив на засіданні в середу.

Ціну природного газу для споживачів встановили на рівні прогнозованої ціни на німецькому газовому хабі NCG, вартості транспортування та податків. Про це йдеться у роз'ясненні на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"З 1 травня 2016 року встановлюється оптова ціна природного газу 4942 грн за 1000 куб метрів, яка утворюється з урахуванням:

- прогнозної ціни на німецькому газовому хабі NCG (за даними агентства "Platt's European Gas Daily");

- вартості транспортування від NCG до західного кордону України через територію Німеччини, Чехії та Словаччини (за тарифами європейських операторів ГТС);

- установленого НКРЕ КП тарифу на послуги транспортування природного газу транскордонними газопроводами до точок входу в ГТС України

Граничний рівень роздрібних цін на природний газ встановлюється на рівні 6879 грн за 1000 куб метрів, яка утворюється з урахуванням оптової ціни, середньозваженого тарифу на транспортування 219 грн, середньозваженого тарифу на розподіл 513,7 грн та торгової націнки постачальника 57,4 грн за 1000 куб метрів", - йдеться у документі.

Окремо пояснена ціна для підприємств паливно-енергетичного комплексу:

"Ціна, за якою НАК "Нафтогаз України" постачатиме природний газ для виробництва теплової енергії з метою надання послуг з опалення та постачання гарячої води, становить 4942 грн за 1000 куб метрів (без урахування тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, а також податків та зборів, що включаються до вартості природного газу, відповідно до Податкового кодексу України)", - роз'яснюють в міністерстві.

У документі зазначають, що кошти від коригування ціни спрямують на житлові субсидії. Також передбачають, що значні кошти підуть у розвиток власного видобутку газу. Сподіваються, що до 2020 року він буде на рівні 29 млрд куб м.

Кабмін змінив норми споживання комунальних послуг для нарахування субсидій

Кабінет міністрів змінив норми споживання комунальних послуг, які встановлюються державою для розрахунку розміру субсидій для населення.

«З метою приведення стандартів споживання комунальних послуг до реальних обсягів споживання послуг, які ми два роки моніторили і вивчали, ми пропонуємо цю ініціативу», — сказав міністр соціальної політики Андрій Рева, представляючи цю постанову.

Міністр сказав, що застосовувати норми споживання, що встановлюються, почали в 2014 році, що дозволило полегшити громадянам одержання субсидій, оскільки їм не потрібно отримувати довідки про рівень споживання у постачальників комунальних послуг. Замість цього використовуються встановлені державою норми.

Однак Рева зазначив, що з 2014 року рівень споживання змінився, і нинішні норми не відповідають сучасному рівню споживання, тому їх потрібно відкоригувати.

Слідом за газом в Україні подорожчає опалення

З підвищенням цін на газ вартість теплової енергії для населення збільшується на 60%, до 1041 грн/Гкал.

Після прийняття Кабінетом міністрів України рішення про підвищення цін на газ для населення з 1 травня до ринкового рівня вартість теплової енергії для населення збільшується на 60% — до 1041 грн/Гкал із 652 грн/Гкал.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі, яке роз'яснює деталі прийнятого урядом рішення.

Насалик: "Підвищенням цін на газ для населення уряд поставив крапку у спекуляціях на газовому ринку"

Фото: УНІАН
Фото: УНІАН

Міністр енергетики України Ігор Насалик прокоментував підвищення цін на газ для населення.

Рішенням про підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня - до 6 879 грн за тис. кубометрів - уряд поставив крапку у спекуляціях на газовому ринку України, що також дасть змогу зробити цю галузь інвестиційно привабливішою.

Про це під час засідання уряду сказав голова Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

«Сьогодні ми поставили крапку в спекуляціях на газовому ринку. Саме сьогодні розпочнеться період інвестування в економіку і видобуток природного газу в Україні», - сказав міністр.

При цьому він нагадав, що з 1992 року в Україні розпочався процес формування олігархічних фінансово-промислових груп, які активно заробляли на чотирьох галузях — газовій, вугільній, енергетичній і металургійній.

Як зазначив Насалик, підвищення цін на газ, а також подальша реформа ринку електроенергії та вугілля, дасть змогу Україні зменшити вплив ФПГ в інших секторах енергетики.

Гройсман хоче скасувати оподаткування пенсій з 1 травня

Кабінет міністрів України подасть у Раду законопроекти про скасування оподаткування пенсій.

Про це заявив під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Ми маємо внести у Раду два законопроекти і я впевнений, що парламент їх підтримає, про те, щоб ми з 1 травня 2016 року скасували оподаткування пенсій. Вважаю, що це буде абсолютно вірним соціальним кроком", - заявив Гройсман.

В уряді розповіли, на скільки зросте "мінімалка"

Уряд пропонує збільшити на 10% прожитковий мінімум, мінімальну пенсію та мінімальну зарплату.

Про це під час засідання уряду повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Законопроектом передбачається збільшити темпи підвищення розміру мінімальної заробітної плати. Таким чином з 1 грудня 2016 року пропонується підняти мінімальну зарплату до 1600, проти 1550 грн передбаченої бюджеті, прожитковий мінімум з 1399 грн до 1544 грн", - сказав Данилюк.

Міністр також додав, що з 1 грудня 2016 року мінімальна пенсія становитиме 1247 грн.

Джерело: УНІАН, Еспресо, Укрінформ, Лівий берег.

Схожі новини