Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Телекомпанія «Львів-ТБ» – це не ТРК «Львів»!

Долю «свого телебачення» облрада вирішить за кілька днів

На наступному засіданні сесії Львівської обласної ради (26 січня) вирішуватимуть долю комунального підприємства Телекомпанія «Львів-ТБ». На цей день призначено звіт директора телекомпанії Ярослава Антонійчука. “Своє телебачення”, яке фінансується з обласного бюджету, депутати ради створили ще 2000 року. Тепер, із новою депутатською каденцією, обласна рада вирішила “проінвентаризувати” усі свої комунальні підприємства (а їх є близько сорока), аби подивитися, чи ефективно вони працюють, а також “із прицілом” на можливу оптимізацію. У Львівській обласній раді відбулися громадські слухання щодо діяльності телекомпанії «Львів-ТБ».

Усі виступаючі (депутати, представники громадських організацій, журналісти львівських ЗМІ) були одностайні в одному — телекомпанія потрібна, і її однозначно треба зберегти. До речі, це єдина телекомпанія, яка транслює засідання Львівської обласної ради у прямому ефірі. Однак в обласному бюджеті на 2016 рік депутати передбачили фінансування телекомпанії у 2 мільйони 800 тисяч гривень. Директор «Львів-ТБ» Ярослав Антонійчук та його заступники переконували, що сума замала. Деякі депутати аргументували своє рішення тим, що керівництво каналу недостатньо залучає кошти з інших джерел, канал не популярний (досі не відомо, який є його рейтинг з точки зору провідних соціологічних агенцій), а відтак рекламодавець не поспішає розміщувати рекламу. Торік канал заробив на рекламі лише 280 тисяч гривень, а це надто мало порівняно з іншими місцевими телекомпаніями.

Суттєвим мінусом “Львів-ТБ” є те, що він транслюється лише на кабельних і супутникових каналах, відтак його не може бачити більшість глядачів у районах. Але так було не завжди - свого часу телеканал мав ліцензію на право 4-годинного мовлення на «12 каналі» (Львівська обласна телерадіокомпанія), тобто його бачили глядачі аналогового телебачення в усій області. Як зазначив представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення у Львівській області Петро Цеголко, в історії цієї телекомпанії був період, коли її очолював Михайло Хвойницький (нині — генеральний директор Львівської обласної державної телерадіокомпанії (ТРК «Львів»). - Авт.), і вона тоді була лідером з порушень законодавства та умов ліцензії. “Нацрада дала три попередження цій телекомпанії, - сказав Петро Цеголко. - Відтак чотири години мовлення, на які у комунального телебачення була ліцензія на «12 каналі», відійшли у небуття. Це просто нонсенс, але так сталося. Зараз Львівська область в унікальній ситуації: державне телебачення в усіх областях України по суті припинило діяльність: відбулася його реорганізація, і воно фактично стало Львівською філією Національної телерадіокомпанії України. І тут львівська громада має унікальний шанс — мати своє власне телебачення. Цій команді, яка зараз працює на ТРК “Львів”, вдалося забезпечити 24 години професійного мовлення. Вони роблять якісний професійний продукт, тому його і закуповують інші кабельні мережі, провайдери програмної послуги в інших областях України. Львівська область має гордитися тим, що ми доносимо до інших частин України державотворчі процеси, які у нас відбуваються. Це плюс, якого не має жоден канал у жодній області. Не можна не використати це і знищити телеканал”.

Зійшлися на тому, що менеджмент телеканалу повинен надати депутатам конкретні пропозиції щодо розвитку телекомпанії та обґрунтувати, на що витрачатимуть виділені кошти. Каналу потрібні серйозна промоція і розкрутка. Також шкодить йому і те, що пересічний глядач просто банально плутає назви - ТРК “Львів” і “Львів-ТБ”, а тим часом ці дві організації є конкурентами. Після того, як питання розглянуть на сесії обласної ради, до кінця лютого депутати мають визначитися, чи збільшувати фінансування комунальному підприємству ТРК “Львів”.

Схожі новини