Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ароматна святкова випічка

Якщо обмаль часу, спечіть паску без дріжджів

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

Бездріжджові паски готують з тих же продуктів, що і паски на опарі, лише замість дріжджів до тіста додають розпушувач або соду. Дуже смачні паски з кисломолочним сиром — ніжні, м’які і пишні, з ледь вологим тістом. А для тих, хто не має можливості довго поратися з тістом або збереться пекти паски в останній момент, є рецепт простої бездріжджової паски.

Бездріжджова паска

На 1 середню і 2 малень­кі паски: 300 г борошна, 200 г масла, 10 г розпушу­вача, 13 г ваніліну, 2 г солі, 3 яйця, 150 г цукру, 5 ягід ку­раги, 100 г родзинок, 200 мл молока.

Масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Остудити.

У миску просіяти борошно і зробити у центрі ямку. Вси­пати розпушувач, ванілін та сіль. Потрохи влити розтоплене масло і ретельно пере­мішати.

Відокремити жовтки від біл­ків. Жовтки розтерти із цукром, додати в тісто, перемішати.

Родзинки та курагу залити окропом на 15 хв. Злити ріди­ну й обсушити сухофрукти. Ку­рагу дрібно нарізати. З'єднати сухофрукти із молоком і дода­ти у тісто.

Білки збити міксером на піну (7 хв), акуратно перемішуючи знизу догори, додати у тісто.

Духовку заздалегідь розігрі­ти до 180°С. Форми змастити будь-яким жиром. Готове тісто розкласти на ¾ висоти форм. Випікати у духовці 1 год.

Теплі паски можна полити білковою глазур’ю.

Не печіть великі паски. Зро­біть більше середніх чи ма­леньких, вони краще пропе­чуться і не осядуть.

Паска з сиром

На 2 паски діам. 14 та 16 см: 150 г жирного сиру, 2 яйця, 100 мл теплого моло­ка, 100 мл теплої води, 100- 200 г цукру, 100 г вершко­вого масла, 100 г родзинок, ½ ч. ложки солі, 8 г сухих або 25 г пресованих дріж­джів, 1 пакетик ваніліну, 700 г борошна, олія — для змащування.

Для глазурі: 1 ч. ложка жела­тину, 2+4 ст. ложки води холод­ної, 200 г цукру, 1 ч. ложка ли­монного соку.

У теплій воді розчинити дріжджі. Додати 1 ч. ложку цу­кру і 1 ст. ложку борошна, роз­мішати. Накрити плівкою і за­лишити в теплі на 10−15 хв, до утворення шапочки.

У молоко додати сир, яйця, сіль і решту цукру. Занурю­вальним блендером збити су­міш до однорідності. Додати дріжджову суміш, що підійшла, родзинки (промити окропом, обсушити) і борошно. Тісто буде липким, але більше бо­рошна не додавати. Накрити посуд із тістом і залишити в те­плому місці на 2 год. Тісто має збільшитися вдвічі-втричі.

Форми для пасок змасти­ти олією, дно вистелити пер­гаментом. Тісто обім'яти і роз­класти у форми, заповнюючи 1/3 об‘єму, залишити у теплі на 1 год.

Випікати паски у завчас­но розігрітій до 180°С духовці 30−50 хв, залежно від об'єму форм. Готовність можна пере­вірити дерев’яною шпажкою. Покрити глазур’ю.

Глазур. Желатин замочити у 2 ст. ложках холодної води на 10 хв.

У маленьку каструлю вси­пати цукор і додати 4 ст. ложки води. Відгорнути від стінок цу­кор, поставити на вогонь і біль­ше не мішати. Довести до ряс­них бульбашок і варити 2 хв. Зняти з вогню, через 3 хв дода­ти желатин та ложечку лимонно­го соку. Збивати 3−5 хв до загус­тіння, відразу нанести на паски, бо застигає дуже швидко.

Схожі новини