Передплата 2024 ВЗ

Ще б спальню для робочого кабінету замовили...

У VIP-приміщеннях Верховної Ради кипить ремонт. Нові господарі облаштовують для себе розкішні апартаменти

Поки депутати догулюють чергові канікули, у будівлі під куполом й окремих приміщеннях парламентських комітетів пітніють від роботи ремонтники. Виносять старі меблі, валять стіни, марафетять підлогу... Що «хазяїн» замовив, те і виконують. Новоспечений голова Бюджетного комітету Євген Гєллєр, наприклад, забажав апартаменти з окремою кімнатою для відпочинку, кухнею та персональним санвузлом. Його перший заступник Сергій Буряк замахнувся на шмат коридору під свою приймальню. Вирішив додати буржуйських ноток у свій віце-спікерський інтер’єр (який дістався йому у спадок від однопартійця Адама Мартинюка) і комуніст Ігор Калєтнік...

Схоже, «регіонал» Гєллєр вирішив згадати своє футзальне минуле (до депутатства він президентствував у футзальному клубі «Шахтар») і облаштувати на своєму робочому місці спортзал. Це за розмірами офіс голови Бюджетного комітету буде як спортзал (для Гєллєра об’єднали одразу три кабінети). А ось планування й обстановка на люкс-апартаменти потягнуть. За інформацією «Української правди», крім приймальні і робочого кабінету, у головного парламентського «казновіда» буде окрема їдальня з кухнею, кімната для релаксу і санвузол з душової кабіною. Причому для обладнання офісного «клозету» доведеться спеціально прокладати каналізаційну систему.

Дивно, що пан Гєллєр лише душ для персонального санвузла замовив. До повного шик-комплекту міг би і на джакузі замахнутися. Адресок фірми, де можна шикарну купальню придбати, підказав би екс-головний банкір, а нині — перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. Це ж за його головування у Нацбанку для медпункту НБУ прикупили ванну із системою урогінекологічного масажу (вартість обновки — 94 тисячі гривень).

Як і шефові, затісно у відведеному кабінеті виявилося і першому заступнику Гєллєра Сергію Буряку. Ось і взявся розширятися. Та ще й як! Для Буряка об’єднали два кабінети, а приймальню доштукували за рахунок частини коридору.

В Апараті Верховної Ради запевняють, що усі ремонтні роботи нові господарі кабінетів оплачують з власної кишені. Проте суми не уточнили. Бухгалтером Калєтніка викликався нардеп-комуніст Олександр Голуб, заявивши, що косметичний ремонт кабінету обійшовся першому віце-спікеру у 12 тисяч гривень. На скільки тоді потягне облаштування гєллєрівських апартаментів, можна лише уявити. Може, голова Бюджетного комітету ще й розповідатиме, що кредит на ремонт взяв, бо депутатських заробітків не вистачило (торік Гєллєр задекларував, що жив лише на зарплату, якої разом з матеріальною допомогою 241 тисячу гривень «накапало»)?

—Заяви про те, що депутати роблять ремонти у кабінетах за свій рахунок, свідчать про надзвичайно високий рівень корупції у державі, — заявив у розмові з журналістом «ВЗ» нардеп-старожил Володимир Бондаренко. — Це ж потім усе треба якось на баланс внести. А як вказати, звідки воно взялося, за ким залишиться? Чи, виїжджаючи, Гєллєр познімає і позриває усе? Раніше такого маразму не було. Я теж працював у Бюджетному комітеті. Був період (друге, третє скликання), коли в одному кабінеті сиділи чотири депутати, був приставний столик для помічників, і нічого — справлялися.

—Як взагалі відбувається розподіл кабінетів між депутатами? За місця не б’ються?

— Я бачив розподіл кабінетів в американських парламентаріїв. У них це відбувається жеребкуванням. Тягнуть жереб із номером, і ніяких проблем. У нас немає жеребкування, але є певні встановлені стандарти. Зрозуміло, що, наприклад, у заступників голови комітету більший обсяг роботи, і кабінет може трошки більший бути. Депутати мають кабінети розміром 18 квадратних метрів. Умови цілком пристойні. Є стіл для роботи, для помічника, телевізор, комп’ютер, холодильник. Коли у нашому комітеті (з питань державного будівництва та місцевого самоврядування) оголосили, у кого який кабінет, я зайшов у свій, подивився, а потім кажу на засіданні: «Давиде Важайовичу (комітет очолює Жванія. — «ВЗ»), як це так, що у мене в холодильнику лише біле вино, а червоного немає. Та й фруктів дуже мало». Судячи з реакції, дехто з колег, мабуть, подумав, що я — серйозно... Що робитимуть з кабінетами у Бюджетному комітеті, не знаю. Туди ж аж 38 чоловік записалося. Де вони їх посадять, якщо Гєллєр собі півповерха відтяпав?

Схожі новини