Передплата 2024 ВЗ

У мерії – «голі ставки», та й ті затримують

Працівники Ратуші плачуть в день отримання зарплати...

Чиновники Львівської міської ради останнім часом працюють на ентузіазмі та патріотизмі. З початку 2012 року вони не отримують належних зарплат, бо депутатська більшість Львівської міської ради урізала бюджет. Ситуація загострилася. Як стало відомо кореспонденту “ВЗ”, навіть мізерну зарплату чиновникам затримують...

Найбільша “економія бюджетних грошей” торкнулася п’ятьох структур міської ради: департаменту “Адміністрація міського голови”, економіки, житлово-комунального господарства, виконавчого комітету та “Адміністративно-господарського управління”. Низькі зарплати змушують фахових працівників писати заяви на звільнення, шукати роботи з більшим заробітком, щоб прогодувати сім’ю. Майже у повному складі звільнилося управління міжнародних зв’язків. Керівник управління заробляє на місяць 1200-2000 гривень, а спеціаліст нижчої ланки — 800-900 гривень (на руки отримує понад 700 грн.). За інформацією заступника начальника відділу кадрів Львівської міської ради Оксани Блавацької, у міськраді є 126 вакансій, 42 особи працюють за контрактом.

Міський голова Львова Андрій Садовий додав, що за рік з мерії пішло 140 працівників. Він підтвердив, що катастрофічно бракує грошей на нормальну роботу міськради. “Склалася безпрецедентна ситуація, — каже Андрій Садовий. — В управлінні контролю та аудиту працівники отримують по тисячі гривень на місяць. Депутати не дали грошей на телефони, пальне, транспорт. Чому управління не мають права користуватися машинами? Департамент економіки не має грошей на премії, на телефони, на Інтернет, на зв’язок, на транспорт. Люди не витримують в таких умовах. Як можна працювати на тисячу гривень зарплати, коли фахівець знає кілька іноземних мов, має змогу влаштуватися на кращу роботу?”.

Пан Степан працює в одному з відділів міськради. Каже, що тепер в усіх працівників міської ради різних категорій (перша, друга, спеціалісти) однаковий посадовий оклад — 1118 гривень. Доплата за ранг — 55-75 гривень. “У кращому випадку працівники можуть отримати 10% премії до посадового окладу (100-110 гривень), — зазначив пан Степан. — Людям, які працюють у міськраді 15 років, належиться 25% надбавки за вислугу років. Отже, людина із двадцятирічним стажем отримує на руки півтори тисячі гривень. Це — фахівці, які мають дві вищі освіти, знають дві-три іноземні мови. Прибиральниця, сторож, двірник мають такий самий оклад, як керівник відділу, фахівець із багаторічним стажем. Як із зарплатою тисяча гривень можна думати про роботу? Наша робота вимагає уважності, пунктуальності, максимальної відповідальності”...

Та навіть цю мізерну зарплату працівникам мерії затримують. Причина та сама — нема коштів. У коридорах Ратуші ходять чутки, що у грудні чиновники взагалі не матимуть платні. Директор департаменту фінансової політики Олег Іщук запевнив “ВЗ”, що до кінця року департаменти, яких торкнулося урізання бюджету, отримають кошти на виплату зарплати, але тільки — “голу ставку”.

Працівники деяких управлінь взяли відпустки за свій рахунок, але їх змушують ходити на роботу. “Молоді фахівці, які знайшли собі кращу роботу, звільняються, — нарікає пан Степан. — Старші не можуть дочекатися пенсії. Багато людей вимушені терпіти низьку зарплату, важкі умови через те, що мають значний робочий стаж у міськраді”.

Головний спеціаліст Центру обслуговування мешканців “Адміністративно-господарського управління” Надія Шевчук-Малькут виховує двох дітей-студентів. Її стаж на державній службі — 35 років. На місяць заробляє менше 2 тисяч гривень. “До початку 2012 року заробляла 3,5 тисячі гривень, — розповідає. — Тепер не маю за що жити, оплачувати комунальні послуги, годувати сім’ю. Восени не мала грошей, щоб оновити дітям гардероб, купити найнеобхідніші речі для навчання. Цього року гроші за відпустку були мізерні — 2,5 тисячі гривень (раніше чиновники середньої ланки отримували до 5 тисяч гривень відпускних). Раніше нам давали гроші на оздоровлення, тепер ні. Коли отримуємо “стрічку” із зарплатою, хочеться плакати”.

Пані Надія не може втримати емоцій, коли розповідає про свої робочі будні. “Наш центр працює з людьми, які приходять до міської ради з різними проблемами (з 8-ї ранку до 19-ї години), — каже жінка. — У нашому відділі вісім працівників. Кожен рєструє в день по 30-35 заяв від містян, записує на прийом до посадовців. Робота складна, потребує уваги, зосередженості. Іноді доводиться бути психологом, гасити конфлікти. Постійно перебуваємо в емоційному напруженні. Бувають випадки, що людина, яка пише звернення до управлінь, просить кілька аркушів паперу, бо зробила якусь помилку. А ми не маємо навіть зайвого папірця. Канцтоварів також бракує”.

Коментар для «ВЗ«

Яромир САМАГАЛЬСЬКИЙ, голова депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради

Проблему з браком грошей на зарплату до кінця року роздувають штучно. Депутати міськради урізали премії лише для п’ятьох департаментів, бо вважаємо, що вони торік працювали гірше за інші структури міської ради. У попередні роки у цих департаментах були високі зарплати, премії, але тоді виконання бюджету провалили. Департаменти мають виділені кошти до кінця року. Проблема в тому, що ці структури можуть неефективно розпоряджатися грошима. Ми урізали премії, але якщо їх тихцем виплачували, то грошей із зарплатного фонду могло не й вистачити. На якій підставі виплачували премії? Це порушення бюджетного законодавства. За останні два місяці не вистачає навіть на “голу” ставку освітянам та медикам. Минулого тижня міський голова Львова Андрій Садовий підписав розпорядження про виплату премій освітянам до Дня вчителя (80% від посадового окладу). Це призведе до утворення у бюджеті 13-мільйонної “дірки”.

Схожі новини