Передплата 2024 «Добрий господар»

«Най-най-най» книгу ХІХ Форуму не обрали

Ініціативу щодо патронату Януковича над ХХ Форумом видавців зустріли свистом і криками «Ганьба!»

Яскравою насиченою програмою, відомими авторами, новими проектами відгримів у Львові ХІХ Форум видавців. У Львівському палаці мистецтв і на площі перед ним ярмаркували понад 800 учасників з 18 країн світу! Своїми надбаннями до Львова приїхали поділитись 220 іменитих авторів, серед яких — лауреат Букерівської премії британець ДіБіСі П’єр, італійський автор бестселерів отець Бруно Ферреро, відомий польський поет Адам Загаєвський, австрійський письменник, журналіст, перекладач Мартін Поллак, прозаїк, поет, драматург, есеїст з Польщі Генрик Гринберг, відомі російські автори Захар Прілепін, Віра Полозкова, Віктор Шендерович, Лінор Горалік. І, звичайно, найтоповіші українські письменники — Марія Матіос, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Андрій Курков, Юрій Винничук та ін. Упродовж п’яти днів Форуму відбулося близько 800 літературно-мистецьких акцій, фестивалів, виставок, конференцій...

Свято книги у місті Лева цьогоріч пройшло під знаком нових проектів. Уперше в рамках Форуму відбулись масштабні фестивалі “Бруно Шульц у Львові”, “Від Сковороди до Сковороди”, “Контекст”. Традиційно гості мали змогу відвідати Міжнародний літературний фестиваль, фестиваль перекладів TRANSLIT, улюблену для молоді «Ніч поезії і музики нон-стоп», видавничий бізнес-форум, бібліотечний форум. Під окремим знаком оклику проходило на Форумі чимало благодійних акцій: «Книжкова антикриза», «Третій вік: задоволення від читання», «Подаруй дитині книжку!», «Придбай книгу — врятуй дитину».

У рамках ХІХ Форуму відбулося чимало «круг­лих столів» і дискусій. Зокрема, небайдужі українці зібрались на розмову учасників Ініціативної групи «Першого грудня», яку очолили її засновники — академік Ігор Юхновський та колишній дисидент, проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

Форум видавців — це ще й платформа для організації майбутніх проектів. Із найрезонансніших ідей — створення Всесвітнього фестивалю української мови. Цю пропозицію львів’яни та гості міста сприйняли на ура. Інакше відреагувала громадськість на ініціативу голови ЛОДА Михайла Костюка звернутись з проханням до президента України Віктора Януковича взяти під патронат проведення у 2013 році ювілейного, ХХ Форуму видавців у Львові. Заступник голови ЛОДА Олег Рудницький повідомив про цю ініціативу, люди почали свистіти й вигукувати «Ганьба»... Окрім того, під час промови Рудницький припустився помилки, назвавши президента Форуму видавців Олександру Коваль... Олександрою Кужель! Це ще більше збурило аудиторію, яка свистом і тупотінням ніг провела заступника голови ЛОДА зі сцени.

Традиційною розв’язкою свята книги у Львові стало нагородження переможців конкурсу «Найкраща книга Форуму-2012». Цього року на участь у конкурсі було подано 407 заявок, на засідання журі надійшло 378 книжок від 84 видавництв. Після довгих дискусій члени журі винесли несподіваний вердикт. «Вирішили цього року Гран-прі не присуджувати нікому, — зазначила Олександра Коваль. — Обрали 18 найкращих книг, кожна з яких набрала рівну кількість голосів членів журі».

Під час святкової церемонії, яка відбулася у Львівській філармонії, міський голова Львова Андрій Садовий вручив письменникам Андрію Куркову та Юрію Винничуку, а також президентові Форуму видавців Олександрі Коваль почесні відзнаки «Золотий герб міста Львова». «Надзвичайно приємно отримувати таку почесну нагороду. Якщо цього року ви вручили мені золотий герб, аж страшно подумати, яку нагороду я отримаю наступного року, на ювілейний Форум видавців», — жартувала під час нагородження Олександра Коваль. Окремі відзнаки за внесок у розвиток українського книговидання та просування української книги отримали письменник Василь Ґабор, автор «Капітошки» та «Петрика П’яточкіна» Наталя Гузєєва, а також видавництва «Темпора, «Ярославів вал», «Смолоскип», «Махаон-Україна».

Ложку дьогтю в ейфорію літературного свята вніс президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. “Загалом ситуація з книгою невтішна, — сказав президент УАВК. — Дякую усім, хто на початку липня відреагував на моє звернення зупинити потяг Міністерства фінансів та Державної податкової служби до ліквідації податкових пільг для видавничої справи з 1 січня 2013 року. Швидка реакція змусила прем’єр-міністра зробити заяву, що пільги не будуть чіпати. Але це не значить, що влада звернула увагу на книгу, як це є у цивілізованих країнах світу. Українська асоціація видавців п’ятий рік самотужки проводить системний аналіз економічного стану галузі, що, власне, у нормальному суспільстві робить влада. І нинішній рік демонструє падіння показників купівлі української книги серед населення — ще на 20% порівняно з минулим роком. І хай хто завгодно переконує, що Україна продовжує читати так, як читала... Цифри не брешуть. Україна опускається на інтелектуальне дно, втрачаючи можливості відновлення свого технічного, технологічного, розумового, культурного потенціалу».

Коментар для «ВЗ«

Олександра Коваль, президент ГО «Форум видавців»

Громадськість негативно сприйняла ініціативу голови ЛОДА звернутись з проханням до президента Віктора Януковича взяти під патронат проведення у 2013 році ювілейного, ХХ Форуму видавців у Львові. Але йдеться перш за все про гроші. Форум не може самостійно фінансувати зростання своєї діяльності. Щороку після Форуму видавці підраховують прибутки від продажу своєї продукції, а ми підраховуємо збитки. Чим більше відбувається акцій, чим більше приїжджає спеціально запрошених гостей, тим більшого дофінансовування потребує Форум. Лише за оренду офісу, де працює наша організація, платимо сто тисяч гривень на рік. Грошей нам вистачить лише на наступні півроку. Що буде далі — невідомо. Рішенням депутатів Львівської міської ради нам виділили приміщення для офісу. Це велике приміщення у центрі міста, де ми могли би проводити круглі столи, авторські зустрічі, презентації. Але я не підписуватиму договору оренди. Адже це приміщення потребує капітального ремонту, це катастрофічна руїна, на ремонт якої потрібно не менше 500 тисяч гривень. До того ж оренда цього приміщення — вісім тисяч гривень на місяць. Але у нас немає таких грошей, наша громадська організація не займається бізнесом. Пропонувала віддати частину виділеного приміщення під суборенду, аби там зробили ремонт. Але мені заборонили це робити. Одна рука дає, а друга забирає...

Невдовзі мені потрібно буде їхати у Франкфурт на міжнародний книжковий ярмарок, аби домовитись про гостей на наступний Форум, поговорити про спільні міжнародні проекти. На поїздку потрібно мінімум тисячу євро. Але грошей немає. Якщо не знайдеться спонсорів, не поїду. Мої колеги з Польщі давно питають, чому наш Форум не відбувається під патронатом президента. Адже це означає вищий статус і сигнал для нових спонсорів. Для мене погодитись на цей крок — важкий моральний вибір. Але з іншого боку, президент — це не певна особа, це інституція.

Є кілька способів знайти гроші на Форум. Перший — добитись фінансування із держбюджету. Хоча добрі знайомі по секрету сказали, що бюджет на наступний рік вже давно розписано, і окремого рядка на Форум там уже бути не може. Другий спосіб — попросити у громади. Якщо кожен львів’янин дасть по гривні, а тисяча заможніших осіб дасть по тисячі гривень, а ще сто — по десять тисяч, нам це суттєво допоможе. Але не вірю у цей спосіб, зараз панує байдужість та жадібність. Коли бачу, скільки жертвують під час благодійних акцій на підтримку хворих дітей, серце кров’ю обливається. Останній спосіб — внески спонсорів. Але зважаючи на те, що гряде криза, на солідні спонсорські внески розраховувати не варто. Який вихід? Я не знаю. А наступний рік — ювілейний...

Схожі новини