Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Результат є! Але якісної гри не було…

Перед матчем із Ісландією тренерський штаб збірної України мусить проаналізувати матч із Боснією — аби уникнути схожих помилок

"Левом матчу" вболівальники визнали форварда іспанської "Валенсії" Романа Яремчука (праворуч), який забив і віддав гольовий пас. Фото sport.ua.
"Левом матчу" вболівальники визнали форварда іспанської "Валенсії" Романа Яремчука (праворуч), який забив і віддав гольовий пас. Фото sport.ua.

Напередодні півфінального поєдинку плей-оф футбольного Євро-2024 експерти попереджали, що в Зениці збірній України буде непросто. Але ніхто не уявляв, наскільки…

Добре, що «валідольний» сценарій матчу передбачив нашу вольову перемогу, і що потрібний результат у матчі з Боснією і Герцеговиною ми все-таки здобули. Але погано, що до 85-ї хвилини поєдинку, коли форвард Роман Яремчук зрівняв рахунок, змістовної гри у виконанні «синьо-жовтих» не було.

Як на мене, сербський наставник збірної Боснії і Герцеговини Саво Мілошевіч свого українського візаві Сергія Реброва перехитрив. Мілошевич уперше зіграв за схемою з трьома центральними захисниками, внаслідок чого в обороні у боснійців постійно діяли не менше п’яти гравців. Такі щільні захисні редути суперників чомусь виявилися для наших футболістів великою несподіванкою… Як наслідок, до 85-ї хвилини матчу, коли забив Яремчук, атакувальні гравці «синьо-жовтих» не створили біля воріт господарів жодного гострого моменту. Навіть не пригадаю, коли таке траплялося…

До честі Реброва, зробив вчасні й вдалі заміни

Випустивши нападника Яремчука, наш тренерський штаб забрав із поля не форварда Довбика, а опорного хавбека Бражка. Так, це був ризик — але виправданий! Свіжий Яремчук проти втомлених оборонців Боснії - саме те, що «лікар прописав»… Без сумніву, «Лев матчу» прекрасно увійшов у гру: Роман не тільки сам забив, а ще й віддав пас-цукерочку на Артема, який «закрив» матч, перервавши нарешті свою тривалу гольову «засуху».

Уже в доданий арбітром час міг забивати третій гол Мудрик, але не пощастило. Загалом, Михайло був дуже активним, намагався постійно «напружувати» боснійців. До небезпеки біля їхніх воріт не доходило, бо задумів Мудрика його партнери здебільшого не розуміли, — але й суперники їх не «читали», тому про всяк випадок активно «накривали» півзахисника англійського «Челсі». І як наслідок, утомлювалися. Може, саме через це боснійці й «здохли» наприкінці матчу?.. Гадаю, потенціал у Мудрика є, і з часом ефективність його нестандартних дій у збірній значно зросте.

А от Миколі Матвієнку, здається, з виступами у збірній треба «зав'язувати». Оборонець «Шахтаря» часто не встигає за швидким розвитком подій на підступах до свого штрафного, звідси й регулярні «привезення»… Принаймні, коли разом із Іллею Забарним у центрі захисту збірної грав Олександр Сваток із «Дніпра-1» (у другому поєдинку проти Італії), таких «пожеж» у нашій обороні не було.

Збірна України зрівняла рахунок аж на 85-й хвилині... Фото sport.ua.
Збірна України зрівняла рахунок аж на 85-й хвилині... Фото sport.ua.

Шкода, що Сваток зараз травмований. Але є динамівець Денис Попов, який свого часу діяв у захисті «біло-блакитних» разом із Забарним і Віталієм Миколенком. Як на мене, Попов зіграв би не гірше за Матвієнка…

Недооцінка Ісландії - неприпустима! Доведено Боснією

Але то таке, як каже один український футбольний корифей. Проїхали… На шляху до фінального турніру Євро-2024 в Німеччині «синьо-жовтим» залишилося зробити лише один крок — обіграти збірну Ісландії.

У паралельному півфіналі Шляху В остров’яни несподівано розгромили Ізраїль. Утім, рахунок 4:1 є оманливим, гра була рівною. За рахунку 1:2 ізраїльтяни не забили пенальті, а наприкінці матчу в меншості побігли відігруватися й пропустили швидкі контратаки.

Так чи інакше, за класом Україна вища від Ісландії, тож мусить перемагати. Головне зараз — ретельно проаналізувати матч із Боснією, аби не повторити ті самі помилки. Зокрема, не повинно бути недооцінки впертих і фізично сильних суперників. У Зениці, схоже, така недооцінка з боку підопічних Сергія Реброва все-таки була…

Футбол. Євро-2024

Півфінальні матчі плей-оф

Шлях А

  • Польща — Естонія 5:1
  • Вельс — Фінляндія 4:1

Шлях В

  • Боснія і Герцеговина — УКРАЇНА 1:2
  • Ізраїль — Ісландія 1:4

Шлях С

  • Грузія — Люксембург 2:0
  • Греція — Казахстан 5:0

Фінальні матчі плей-оф

(вівторок, 26 березня)

Шлях А

  • Вельс — Польща (21.45)

Шлях В

  • УКРАЇНА — Ісландія (21.45, Вроцлав)

Шлях С

  • Грузія — Греція (19.00)

Схожі новини