Передплата 2024 «Добрий господар»

Перемога Марти була близько… Але «втекла»

Попри прикру поразку у фіналі, виступ української тенісистки Костюк на престижному турнірі в Сан-Дієґо був успішним

Віцечемпіонка й чемпіонка турніру в Сан-Дієґо - українка Марта Костюк (ліворуч) і британка Кейті Бултер. Фото sport.ua.
Віцечемпіонка й чемпіонка турніру в Сан-Дієґо - українка Марта Костюк (ліворуч) і британка Кейті Бултер. Фото sport.ua.

На жаль, взяти перший у кар'єрі титул категорії WTA 500 українській тенісистці Марті Костюк не вдалося. Хоча перемога, здавалося під час вирішального матчу, була зовсім близько… У фінальному поєдинку турніру в Сан-Дієґо (США) 21-річна киянка поступилася британці Кейті Бултер — 7:5, 2:6, 2:6.

Досвідчена Кейті Бултер, як і Марта Костюк, до фіналу турніру категорії WTA 500 добралася вперше. (Раніше британка брала лише один титул у турі WTA — торік на траві у Нотинґемі). Українка розпочала дуже впевнено, повела 5:2. І навіть попри те, що британка рахунок зрівняла, перший сет виграла Костюк.

Що сталося далі? Можна припустити, що Марта зарано повірила в те, що перемога вже у кишені… Але, гадаю, значно більший вплив на загальний результат мав усе-таки потужний теніс, який у другому й особливо в третьому сеті продемонструвала Кейті. Мабуть, Бултер подумала, що цей фінал може бути її останнім у кар'єрі шансом узяти титул на «п'ятисотнику», і показала усе, на що була здатна. І навіть трохи більше. Так буває… Попри прикру поразку у фіналі, виступ Марти Костюк на турнірі в Сан-Дієґо слід визнати успішним.

По-перше, Марта вперше у кар'єрі дійшла в одиночному розряді до фіналу турніру категорії WTA 500 (торік Костюк стала чемпіонкою змагань WTA 250 в техаському Остіні, це поки що єдиний одиночний титул киянки у турі Жіночої тенісної асоціації).

По-друге, на шляху до фінального матчу українка обіграла двох дуже сильних суперниць, які у рейтингу WTA стоять вище Марти — росіянку Павлюченкову й п’яту ракетку світу, американку Джессіку Пеґулу. (До турніру в Сан-Дієґо Костюк у представниць топ-5 світового рейтингу не вигравала, а перемог над тенісистками з топ-10 в активі українки було лише чотири). У поєдинку з Джессікою, який Марта виграла з рахунком 7:6, 6:1, киянка продемонструвала прекрасний атакувальний теніс, зокрема, перевершила титуловану суперницю за кількістю «віннерсів» (розіграшів, виграних власними ударами, які опонентка не дістає).

Після турніру в Сан-Дієґо Марта Костюк піднялася у рейтингу WTA на дві позиції, і тепер українка там 32-га. А Кейті Бултер уперше в кар'єрі увійшла до топ-30 — британка на 27-й позиції.

Схожі новини