Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ювілейний матч українців — з німцями

У понеділок, 12 червня, національна збірна України у Бремені на «Везерштадіоні» проведе контрольний матч в рамках підготовки до відбору на Євро-2024 проти збірної Німеччини (початок — о 19.00 год). для України це буде ювілейний, 300-й (!), матч збірної, в тому числі дебютний при Сергію Реброву, а для збірної Німеччини — 1000-й (!)

Фрагмент матчу збірних України та Німеччини, який відбувся у Києві 10 жовтня 2020 року. В атаці нападник «синьо-жовтих» Роман Яремчук (№9). Фото uaf.ua
Фрагмент матчу збірних України та Німеччини, який відбувся у Києві 10 жовтня 2020 року. В атаці нападник «синьо-жовтих» Роман Яремчук (№9). Фото uaf.ua

Раніше футбольні шляхи українців та німців перетиналися вже вісім разів і «синьо-жовті» не зуміли здобути вікторію: три нічиї та п’ять поразок. Перше українсько-німецьке протистояння відбулося 30 квітня 1997 року коли підопічні Йожефа Сабо в рамках відбору на чемпіонат світу у Бремені поступилися господарям поля з рахунком 0:2. Тоді у другому таймі відзначилися Бірхофф та Баслер. Матч-відповідь відбувся 7 червня цього ж року на столичному НСК «Олімпійський» і цього разу глядачі голів не дочекалися — 0:0.

Наступні протистояння збірних України та Німеччини відбулися через чотири роки і вже у рамках плей-офф на чемпіонат світу-2002. 10 листопада 2001 року в Києві коли «синьо-жовті» нарешті провели перший «німецький» гол — після удару Зубова, проте команда Руді Феллера відновила рівновагу ще у першому таймі - відзначився Баллак. Тож італійський арбітр Браску зафіксував бойову нічию — 1:1. Через чотири дні підопічні Олега Блохіна провели у Дортмунді матч-відповідь, який завершився великою поразкою гостей — 1:4. Цього разу Баллак оформив дубль, ще по разу відзначилися Нойвелл та Ремер, а гол престижу українців під завісу гри провів Шевченко.

Наступної зустрічі української та німецької збірних, яка мала вже статус товариської, довелося чекати 10 (!) років. У Києві, 11 листопада 2011 року, наша збірна вперше (!) у своїй історії завершила матч з рахунком 3:3. Футбольні «гойдалки» запустив Ярмоленко, почин якого підтримав Коноплянка. Згодом в команді Йоахіма Лева відзначився Кроос, але Назаренко ще встиг забити гол у німецьку «роздягальню». У другому ж таймі картина змінилась і забивали лише гості - після влучних ударів Рольфеса та Мюллера. Після цього збірна України більше не завершувала поєдинки з хокейним рахунком 3:3.

Наступна зустріч українських та німецьких футболістів відбулася 12 червня 2016 року у французькому місті Лілль, в рамках групового турніру Євро-2016. Підопічні Михайла Фоменка поступилися з рахунком 0:2 після влучних ударів Мустафі - у першому таймі та Швайнштайгера — в компенсований час. Наступний поєдинок суперників, який відбувся 10 жовтня 2020 року в Києві, вперше пройшов в рамках Ліги націй. Підопічні Андрія Шевченка поступилися з рахунком 1:2. На голи Гінтера і Горецки «синьо-жовті» під кінець матчу відповіли реалізованим пенальті у виконанні Малиновського. Повторна гра в Лейпцігу пройшла 14 листопада цього ж року і завершилася вольовою перемогою збірної Німеччини — 3:1. Українці відкрили рахунок зусиллями Яремчука, на що господарі поля відповіли голом Сане та дублем Вернера.

Сергій Ребров стане вже 18-м головним тренером збірної України. Очолюють же список тренерів-гвардійців нашої збірної Олег Блохін (64 гра), Андрій Шевченко (51) та Михайло Фоменко (37). Починаючи з 1992 року, українська збірна провела вже 299 ігор: 134 перемоги, 85 нічиїх та 80 поразок, різниця м’ячів 413−302.

Схожі новини