Передплата 2024 ВЗ

В’ячеслав ТИРТИШНИК: «У Ріо наші стрибуни повинні бути на п’єдесталі»

Державний тренер легкоатлетичної збірної України — про її підготовку до Олімпіади-2016

Уже багато років державний тренер національної української збірної з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник зустрічає день народження у Львові. Спочатку — у стрибковому секторі Меморіалу Олексія Дем’янюка, де неодноразово святкував перемогу. А тепер на трибунах, прискіпливо аналізуючи усі спроби своїх підопічних. В інтерв’ю “ВЗ” головний наставник українських атлетів розповів про особливості олімпійської підготовки провідних спортсменів.

- Богдан Бондаренко уже традиційно пропускає зимовий сезон, - розпочав розмову В’ячеслав Тиртишник. - Восени ми, президент НОК України Сергій Бубка, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул і я, зустрічалися з Богданом, його менеджером та тренером Віктором Бондаренком і сформували помісячний план підготовки до Олімпійських ігор. Богдан дотримується усіх пунктів плану. Зараз він проходить тренувальний збір в італійській Формі. А наприкінці лютого поїде на збір до Південної Африки. Разом з ним там тренуватимуться чимало зірок спорту. А на початку травня атлет уже розпочне змагальний сезон.

- Весь минулий сезон Богдана переслідували травми. Чи вдалося вирішити проблеми зі здоров’ям?

- Так, залагодили усі проблеми і з ногами, і зі спиною. В олімпійський сезон мови про оперативне втручання бути не могло в принципі. Та Богдан їздив на лікування до Мюнхена, де лікуються усі найкращі атлети світу. А після того двічі був на зборі на спортивній базі “Глорія” у турецькій Анталії, яка відома чудовою відновлювальною базою. Завдяки цьому Бондаренко забув про травми і в повному обсязі виконує тренувальні навантаження.

- Андрій Проценко торік показував скромні результати. Після фантастичного злету у 2014 році це було прогнозовано?

- Андрій не форсує підготовку. На початках він не планував виступати на зимовому чемпіонаті світу. Однак якщо впродовж підготовки у нього будуть високі результати, підопічний Геннадія Зуєва таки полетить до американського Портленда. Сезон 2013/2014 у нього справді видався дивовижним: атлет, який перебував у тіні опонентів, враз злетів на п’єдестал чемпіонату світу у приміщенні та літнього чемпіонату Європи. А чого вартував його стрибок на 2,40 м у Лозанні? Тож спад результатів у 2015-му можна було прогнозувати. Та нічого страшного у цьому немає. Деколи просто необхідно зробити півкроку назад, аби потім ступити на два кроки уперед. У нас є усі підстави сподіватися, що у новому сезоні він знову вийде на результат рівня 2,40 м.

Окрім Бондаренка та Проценка, серед кандидатів на участь в Олімпійських іграх у нас є ще один вихованець Геннадія Зуєва - Андрій Ковальов, а також Дмитро Яковенко і чемпіон світу-2005 Юрій Крімаренко, якому на момент Олімпіади виповниться 33 роки. Та це не критичний вік для стрибуна. Юрій готовий демонструвати високі стрибки. З цих п’яти стрибунів на Ігри відберуться лише троє.

- Ви можете спрогнозувати, що відбуватиметься у стрибковому секторі Ріо-де-Жанейро-2016?

- Чоловічий турнір зі стрибків у висоту стане окрасою всієї Олімпіади. А розв’язка інтриги відбуватиметься на висоті за 2,40 м. Атлетів, які готові стрибати на такій висоті, на сьогодні п’ятеро чи навіть шестеро. Хто у стрибковому секторі мені імпонує найбільше? Звичайно, мої підо­пічні. А серед їхніх суперників неможливо не помітити катарця Мутаза Баршима. А ще мені сподобалися стрибки чемпіона світу-2015 канадця Дерека Друена. Ось разом з ними на п’єдесталі пошани повинні бути і наші атлети.

- А чого у стрибках у висоту можна очікувати від наших дівчат?

- У нас є талановиті атлетки — Оксана Окунєва, Ірина Геращенко, Юлія Левченко, які входять до провідної групи підготовки на Олімпійські ігри. Ірина не так давно перейшла у дорослий спорт. У неї хороша техніка і відмінні антропометричні дані. А Юля ще продовжує виступати на юніорських стартах. Та якщо виконає олімпійський норматив (1,93 м), побачите її стрибки у Ріо-де-Жанейро. Також про свої майбутні перспективи заявляють інші, як-от Юля Чумаченко, яка минулого року стрибнула 1,92 м. Оксана Окунєва уже має у кишені квиток до Ріо. А у Геращенко та Левченко на сьогодні одна мета — пробитися на Олімпіаду, а вже у Ріо-де-Жанейро застрибнути до фіналу.

У світових жіночих стрибках лідерами на сьогодні є дві російські дівчинки — Анна Чічерова і Марія Кучіна, а також хорватка Бланка Власіч, яка повернулася у сектор після низки травм. Та ще невідомо, чи зможуть російські лідерки взяти участь в Іграх: поки що російська легка атлетика перебуває осторонь міжнародних змагань. Кілька років тому дівчата боролись за перемогу на 2,03 — 2,05 м. Тепер же загальний рівень жіночих стрибків дещо знизився. Думаю, не помилюся, якщо скажу, що на Олімпіаді призові місця розігруватимуться на висоті 2,00 — 2,03 м.

- А в інших дисциплінах легкої атлетики від кого з наших спортсменів можна очікувати приємного сюрпризу?

- Міністерство спорту і Федерація легкої атлетики України затвердили список елітної групи спортсменів — 19 осіб, які отримують пріоритети і повне фінансове забезпечення у підготовці до Ігор у Ріо. Окрім чоловіків-стрибунів у висоту, ми сподіваємося, що Ольга Саладуха (потрійний стрибок) подолає усі травми і вийде на свій звичний рівень. Високі результати на усіх турнірах підтверджують наші ходоки — Людмила Оляновська, Руслан Дмитренко та Ігор Главан. У групі метань найбільші сподівання пов’язуємо з іменами Євгена Виноградова (молот) і Анни Гацько (спис). Націлені на олімпійський успіх і наші дівчата, які спеціалізуються у бігу на 800 м, — Наталя Лупу і Оля Ляхова. У спринті в особистих дисциплінах нам складно на щось претендувати. А ось у жіночій естафеті 4х100 м усе може скластися добре. Адже після дворічної дискваліфікації повернулася до змагальної практики Ліза Бризгіна (нещодавно вона на 200 м вибігла з 24 сек. і пробігла 400-метрівку за 54,50 сек.), а у березні команду підсилить Марія Рємєнь. На місце у команді претендуватимуть щонайменше семеро дівчат (окрім Рємєнь і Бризгіної, це Олеся Повх, Наталія Строгова, Наталія Погребняк, Христина Стуй, Вікторія Кащєєва та ще кілька кандидаток).

- Перед Олімпіадою-2012 у Лондоні ця конкуренція зіграла з дівчатами злий жарт. Як зробити так, щоб у Ріо замість “команди ображених” виступав згуртований колектив?

- У нас тепер є чіткі критерії відбору: до олімпійської збірної увійдуть призери чемпіонату України у бігу на 100 м і володарі першого і другого місць у бігу на 200 м. Шостого учасника включатимемо у команду за рішенням тренерської ради. У Ріо і в попередньому колі, і в фіналі естафети команда бігтиме в одному, найсильнішому складі. З травня дівчата тренуватимуться разом, щоб мати можливість “притертися” одна до одної і відпрацювати передачу естафети. А 10 липня, за день до завершення подачі заявок на Ігри, оприлюднимо склад команди.

- Як у збірній допомагають спортсменам уникати безглуздих допінгових дискваліфікацій?

- Сьогодні у спорті ведеться дуже жорстка боротьба проти допінгу. Та дискваліфікації Лізи Бризгіної та Марії Рємєнь направду були дуже дивними... Ми організовуємо для атлетів зустрічі з офіцерами нашого антидопінгового центру, які роз’яснють, як слід обирати харчові добавки і в яких місцях їх можна купувати, аби не натрапити на неякісну і “брудну” підробку.

Схожі новини