Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Спекотного Мундіалю у Катарі не буде?

ФІФА начебто вже попросила США розпочати підготовку до можливого проведення Кубка світу-2022

Поки тривають запеклі футбольні баталії на полях Бразилії, над господарями майбутніх мундіалів збираються хмари недовіри. Офіційним господарем Мундіалю-2022 ще залишається Катар. Втім, зараз триває розслідування, і, схоже, у слідчих з’явилися вагомі докази хабарництва арабських шейхів. Про бажання ФІФА змінити господаря Мундіалю-2022 повідомив журналіст ESPN Хорхе Рамос.

Ось Уже четвертий рік за катарським та російським мундіалями тягнеться шлейф корупційної підозри. Міжнародна футбольна асоціація спочатку, звичайно ж, заперечувала будь-які звинувачення у «нечистому» визначенні господарів ЧС. Згодом ФІФА все ж таки провела внутрішнє антикорупційне розслідування, результатом якого стало пожиттєве відсторонення від футболу віце-президента цієї організації тринідадця Джека Уорнера та члена виконкому Моххамеда бен Хаммама з Катару. Втім, їх відставку не стали пов’язувати з нечесними відборами країн-господарок Мундіалів.

Наступним «вибухом» у цій історії стало розслідування французького журналу France Football. На 20-ти сторінках було представлено схему визначення переможців грудневого голосування 2010 року. Називалося прізвище не лише президента УЄФА Платіні, а навіть тодішнього президента Франції Саркозі. Утім, і цього разу чиновникам із ФІФА вдалося вийти сухими з води... Але скандал не вщухав, і перед ФІФА постала необхідність справжнього розслідування.

За справу взялися американці. У Федеральному бюро розслідувань США заявили, що у них є докази, які підтверджують наявність корупційної складової у цьому процесі. На даний момент з 24 членів виконавчого комітету ФІФА, які брали участь у голосуванні у грудні 2010 року, зберегли свої посади 11 осіб, а також залишився президент ФІФА Зепп Блаттер. Слідчі перериють їх усіх на предмет причетності до корупційного скандалу. Вже з’явилися вагомі звинувачення.

У ФБР стверджують, що тодішній віце-президент ФІФА Джек Уорнер за «сприяння справі» отримав від катарської компанії два мільйони доларів. 1,2 млн. «спонсори» поклали на особистий рахунок функціонера, а решту передали його старшому синові. А нещодавно виявили і причетність до «схеми» колишнього віце-президента ФІФА Мохаммеда бен Хаммама, який нібито перевів на рахунки керівників африканських федерацій $ 5 млн. — в обмін на підтримку заявки Катару.

Водночас додаткової гостроти набула проблема перенесення катарського Мундіалю на зиму — через важкі кліматичні умови влітку в цій країні. Врешті, сам Зепп Блаттер визнав, що надання права проводити чемпіонат світу у 2022 році Катару було помилкою. Вже восени ФІФА, най­імовірніше, проведе перевибори господарів чемпіонату світу 2022 року. Логічно зробити припущення, що в разі, якщо ФІФА проведе повторне голосування за ЧС-2022, це автоматично приведе до повторення процедури і по російському Мундіалю-2018, оскільки ці заявки спочатку голосувалися в один час.

Росія може втратити право проведення Кубка світу 2018 року, адже у перемозі «наших сусідів» теж не все гладко. Згадати бодай той факт, що перед початком грудневого голосування 2010 року більшість членів виконкому ФІФА висловлювали підтримку Англії, — але в підсумку англійці отримали лише два голоси... Якщо Катар замінять США, то правом Росії, скоріш за все, скористається саме Англія, яка є головним претендентом на проведення турніру, оскільки має найкращі стадіони та інфраструктуру.

Зі США і з Європи почали дедалі гучніше лунати голоси про потребу відібрати в Росії ЧС-2018 — через її інтервенцію в український Крим та його анексію. Спочатку з таким проханням до ФІФА звернулися двоє американських сенаторів, Марк Керк і Ден Коутс. Вони надіслали відповідний лист Зеппу Блаттеру. Утім, у ФІФА вже йде мова про виділення перших 220 мільйонів доларів для Росії — на підготовку до майбутнього Мундіалю.

У Британії у відповідь заявили, що ФІФА «ігнорує свою історію». Йдеться про дії організації щодо збірної Югославії, коли цю команду покарали і позбавили участі у Євро-1992 і ЧС-1994. Третя стаття правил ФІФА свідчить: «Дискримінація проти країни, особистості або групи людей, на підставі расової, етнічної, національної, соціальної та інших ознак, може бути покарана дискваліфікацією або виключенням зі змагань». Саме до цього повинні прислухатись у ФІФА у випадку з російським Мундіалем-2018.

Схожі новини