Передплата 2024 ВЗ

НАТО має готувати свої армії до війни з росією, — президент Фінляндії

  • 11.04.2024, 11:45
  • 311

Президент Фінляндії Александр Стубб закликав інших лідерів країн НАТО бути менш «войовничими» у своїй риториці щодо рф й натомість готувати свої армії до потенційного конфлікту з нею

Президент Фінляндії Александр Стубб. Фото УП
Президент Фінляндії Александр Стубб. Фото УП

«Я трохи стурбований цими досить войовничими розмовами про те, що росія збирається перевірити статтю 5 (про колективну оборону НАТО — ред.), і що наступною на черзі є Європа. Я думаю, що нам слід до цього готуватися, але я вважаю це малоймовірним», — зазначив Стубб.

За його словами, нещодавні публічні попередження про російську агресію за межами України відволікають європейські країни від того, на чому їм справді слід зосередитися: на негайній допомозі Україні та підготовці своїх збройних сил — хоча він і не вірить, що рф нападе на країни НАТО до 2030 року.

«Я закликаю всі європейські країни стати більш фінськими. Іншими словами, більш підготовленими. Треба готуватися до гіршого, щоб цього уникнути», — додав президент Фінляндії.

Стубб наголосив, що підтримка України найближчими місяцями має першочергове значення, оскільки російський диктатор путін «почувається дуже впевнено» і націлився на «вікно можливостей», щоб прорвати оборону України в період до вересня.

Також він закликав країни НАТО «підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, а на цьому етапі майже все, що потрібно», щоб відбити весняний наступ рф.

Схожі новини