Передплата 2024 «Добра кухня»

Намагалися поштою відправити за кордон приціли бойових літаків: СБУ затримала учасників схеми

  • 10.04.2024, 18:30
  • 495

У Кропивницькому й Полтавській області затримали чоловіків, які незаконно намагалися вивезти за кордон високотехнологічне авіаобладнання — взірці деталей для бойової авіації. Серед вилученого було також устаткування, яке містить прицільна система винищувачів

Фото СБУ
Фото СБУ

У Кропивницькому викрили місцевого мешканця, який планував створити канал нелегальної відправки товарів військового призначення за кордон.

Спочатку він хотів продати деталі до оптико-електронної системи наведення винищувачів МіГ-29 до європейських країн. Для переправлення обладнання з України зловмисник планував оформити «посилку» через сервіс поштового зв’язку та вказати несправжні дані в митній декларації.

«За наявними даними, клієнтами фігуранта були „перекупи“ технологічного устаткування, які хотіли перепродати його за вищу ціну», — зазначили в СБУ.

Водночас на Полтавщині СБУ затримала ділка, який планував відправити з України запчастини до авіаційної техніки, зокрема — деталі до ударних гелікоптерів Мі-24 і корабельних гвинтокрилів Ка-27.

Клієнтів фігурант шукав на міжнародних торговельних платформах, де розміщував свої інтернет-оголошення.

Коли ж підозрюваний знайшов «замовника» — оформив для нього поштове відправлення як «цивільне» обладнання.

Під час обшуку чоловіка в його оселі знайшли обладнання, яке підозрюваний готувався відправити за кордон.

Обох фігурантів затримали.

«На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю). Зловмисникам загрожує тюремне ув’язнення. За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення джерел походження військового обладнання», — підсумували в СБУ.

Схожі новини