Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні викрили схему заволодіння 3,2 млн гривень стратегічного держпідприємства (ФОТО)

  • 02.04.2024, 19:40
  • 446

НАБУ і САП спільно з СБУ викрили схему заволодіння коштами стратегічного держпідприємства та завдання йому додаткової шкоди

Фото НАБУ
Фото НАБУ

За даними слідства, у 2015−2016 рр. один з керівників ДП, яке перебуває у галузі управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та є основним підприємством для оборони та безпеки, вступив у змову з бенефіціарним власником приватної компанії. Згідно із договором, який уклали із ДП, після отримання 40% передплати вона мала поставити вимірювальні прилади, але попри наявність необхідного товару не робила цього. Через це виконання договору припинили, а у тендері на нового постачальника забезпечили перемогу тієї ж самої компанії. Вона врешті-решт надала прилади, але вже за збільшеними цінами, що супроводжувалося підробленням документів на митниці та під час тендеру.

Так держпідприємство переплатило за продукцію 2,3 млн грн, а також зазнало додаткових збитків у розмірі 853 тис. грн через втрачену вигоду.

За реалізацію схеми компанія-постачальник переказала як оплату за агентські послуги 43,5 тисячі євро на закордонний рахунок компанії дружини посадовця ДП, зареєстрованої на Маршаллових Островах.

Наразі у справі повідомлено про підозру:

  • керівнику ДП;
  • бенефіціарному власнику приватного підприємства
  • бухгалтеру приватного підприємства.

Дії усіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 209 КК України.

Посадовця держпідприємства також звинувачують у завданні 43,3 млн грн збитків під час реалізації через фірми-прокладки вибухових речовин, а також у завданні 28,4 млн грн збитків під час закупівлі безшовних труб з легованої сталі у заздалегідь визначеної іноземної компанії.

Схожі новини