Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Нагуєвичах відкрили виставку значків (ФОТО)

  • 29.03.2024, 10:55
  • 298

В одному із виставкових залів Літературно-меморіального музею Івана Франка у Нагуєвичах створили фалеристичну виставку «Пам'ять, закарбована в металі», на якій експонують пам’ятні значки із фондів ДІКЗ «Нагуєвичі»

Фото із соцмереж ДІКЗ «Нагуєвичі»
Фото із соцмереж ДІКЗ «Нагуєвичі»

Колекціонування значків вже давно стало одним з наймасовіших захоплень, яке об'єднує цілі клуби і просто окремих колекціонерів.

Деякі з колекціонерів передали свої надбання до Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі».

Значки на виставці поділили тематично — «Відомі постаті України», «Франкіана», «Курорти України», «Символи України», «Зарубіжні міста», «Міста України», «Місто Львів», «Музеї України» та «Музеї Львова».

Підготувала виставку старша наукова співробітниця музею Тетяна Лазорак. Вона розповіла багато цікавого про історію виникнення такої науки, як фалеристика та унікальності мініатюрних металевих значків, які можуть багато розповісти про історію, про місто, про події, не даремно і виставка називається «Пам'ять, закарбована в металі».

Так, фалеристика — це захопливе дослідження та колекціонування значків, медалей, відзнак та інших атрибутів, пов’язаних з нагородами та символікою.
Це унікальна галузь колекціонування, що приваблює людей з усіх куточків світу, поєднуючи їх спільним інтересом до історії, військової справи, культури та мистецтва. Назва цієї галузі має стародавнє коріння, що сходить до грецького слова «φάλαρα» — бляха з металу, що поєднує в собі функцію прикраси та нагороди. У перекладі - нова допоміжна дисципліна історії, яка займається вивченням орденів, медалей, знаків та значків.

Виникнення перших значків сягає часів Давнього Риму. У Давньому Римі легіонера, який прославився у далеких походах та війнах, нагороджували металевими бляхами — фаларами. На них були зображені давньоримські боги.

Є три основних розділи фалеристики: військові нагороди — медалі та ордени, випущені на згадку про військові події, мають почесне місце у світі фалеристики; настільні медалі -вони створюються на згадку про важливі події в житті держави; значки, які стали популярними в ХХ сторіччі. Вони є своєрідним джерелом інформації. За історію свого існування значки стали популярним предметом колекціонування.

У значках у мініатюрі йдеться про важливі події і дати життя та розвитку країн, міст, підприємств, закарбовано пам’ятки архітектури, історії, природи, відображено головні риси озер, річок, гір та вершин, міст і курортів, національних парків музеїв та заповідників.

Хоч в наш час інтерес до значків згасає, але вони є свідченням своєї епохи і мають свою цікаву історичну цінність.

Схожі новини