Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські хірурги вперше з допомогою робота Da Vinci провели об'ємну гінекологічну операцію

  • 16.03.2024, 14:45
  • 431

Хірурги Лікарні святого Пантелеймона вперше без допомоги іноземних колег за допомогою робота-хірурга Da Vinci видалили 57-річній жінці матку з придатками. Така операція вважається найоб'ємнішою в хірургічній гінекології

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Про це повідомили у пресслужбі Першого медичного об'єднання Львова.

Як розповіли медики, упродовж місяця пацієнтка відчувала болі внизу живота. Тому звернулась до гінекологів лікарні. Жінку обстежили та виявили кисту яйника. А ще — підвищені онкомакери.

«Раніше жінці уже проводили втручання на шийці матки. А сама вона уже два роки як перебувала у менопаузі, що впливало на гормональний фон організму. Тому спеціалісти дослідили й структури оболонки її матки. І біопсія підтвердила: ендометрій, тобто слизова оболонка матки — змінена. Тому запропонували радикальне лікування — видалення матки разом із шийкою, яйниками та фаллопієвими трубами. Не забрати усі репродуктивні органи відразу — означало б наразити пацієнтку на онкопроцес у майбутньому», — зазначили лікарі.

Видалення матки разом із придатками, за словами медиків, вважається найоб'ємнішою операцією в хірургічній гінекології. Тому щоби знизити ризики під час та після самого втручання, хірурги вирішили застосувати робот Da Vinci. Таку ж роботизовану операцію хірурги Лікарні святого Пантелеймона уже виконували разом з іноземними спеціалістами у 2021 році. А цього разу — провели самостійно.

«Втручання з роботом-хірургом Da Vinci дає ідеальну 3D-візуалізацію усіх органів та структур, мінімізує крововтрату та ризик післяопераційних ускладнень. А ще — є найменш травматичним методом хірургічної допомоги. Як наслідок — пацієнт швидше відновлюється та повертається до звичного життя. Після роботичної операції на другу добу пацієнтка без жодних скарг поїхала додому», — кажуть у лікарні.

За три роки хірурги Першого медоб'єднання Львова, використовуючи роботизовану систему Da Vinci, провели 89 оперативних втручань.

Схожі новини