Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові хірурги за допомогою відеокамер видалили цілу легеню

  • 29.02.2024, 19:15
  • 539

Лікарі Львівського регіонального онкологічного лікувально-діагностичного центру вперше видалили уражену легеню пацієнта без розтину грудної клітки. Торакальні хірурги видалили праву легеню 66-річного Михайла від злоякісного новоутворення за допомогою невеликого розрізу в 6 см (відеоторакоскопія)

Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр
Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

Про це повідомляє Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр.

Пан Михайло страждав від болів у грудях та задишки. Чоловіка направили на лікування до Львівського центру здоров’я легень. Там він здав необхідні аналізи й через підозру на рак був скерований до Львівського онкологічного центру. Фахівці підтвердили підозри: у чоловіка діагностували рак правої легені ІІ стадії. Команда онкологів розробила для пацієнта індивідуальний план лікування.

«Пацієнт отримав неоад’ювантну (передопераційну) хіміотерапію, після якої пухлина у легенях зменшилась на 30 відсотків. Далі пацієнту було необхідно провести оперативне втручання, щоб забрати пухлину. Оскільки новоутворення пацієнта було поширене на головний бронх, видаляти потрібно було усю праву легеню», — пояснив завідувач торакального відділення Ігор Гіпп.

Торакальні хірурги мають досвід видалення частини легені через порт. Однак це був перший випадок, коли хірурги видалили цілу легеню за допомогою відеокамери.

«Ми зробили невеличкий розріз, розміром 6 см, вставили туди спеціальний гнучкий порт і через нього ввели відеокамеру та робочі інструменти, якими ми забирали пухлину та працювали з судинами. Оскільки легеня має пухлину, її дуже важливо не пошкодити під час операції і забрати з організму цілою, для цього ми помістили її у спеціальний мішечок і тоді витягнули її через порт», — розповідає Ігор Гіпп.

«Коли в людини така мала операційна травма, вона швидше встає на ноги і відповідно набагато краще почуває себе. Відповідно скорочується навантаження на організм, бо пацієнту вже не потрібна така велика кількість знеболювальних препаратів, як при відкритих операціях», — розповів лікар-хірург Ігор Богуцький.

Відомо, що сьогодні Михайло посміхається і щиро вірить, що зможе повністю подолати свою хворобу. Фахівців, які його лікували, він називає своїми рятівниками. Бо переконаний, що вони подарували йому друге народження.

Раніше не мав часу звертатися до лікарів і багато курив. Тепер у нього з’явився новий шанс на життя і він обіцяє виправитися.

Схожі новини