Передплата 2024 «Добра кухня»

«Відбудова музею Шухевича не може бути темою для політичних чвар»

  • 29.02.2024, 10:47
  • 513

Відбудова у Львові Музею Шухевича, який зруйнував російський «шахед» два місяці тому, не може перетворюватись у тему для політичних чвар

Музей Шухевича. Фото з ФБ Петра Порошенка
Музей Шухевича. Фото з ФБ Петра Порошенка

Про це пише на своїй сторінці у Facebook Петро Порошенко. Він зазначає, що попри прохання родини Шухевича та представників львівської громади відновити будівлю у її історичному вигляді влада свідомо затягує процес, оголошуючи конкурс на кращий проєкт. Тим часом уцілілі фрагменти експозиції та будівлі руйнуються просто неба. Як відомо, Фонд Порошенка запропонував профінансувати відновлення історичної памʼятки і надав керівництву Музею гарантійний лист на 4 млн грн.

«Шухевич може почекати» — так спільно постановили у високих кабінетах Львова та Києва у відповідь на мою пропозицію відбудувати музей власним коштом. Майже два місяці минуло з 1 січня — дня, коли ворожий «шахед» орків влучив у будівлю музею — досі не зроблено нічого. Не маю жодного сумніву, що вказівку рубати під корінь пропозицію мого Фонду відновити музей Головного Командира УПА Ратуша отримала зі столиці", — зауважує Порошенко.

«Вони оголошують всілякі „міжнародні конкурси“, щоб тягнути час. А ще, не дай Боже, витратять на це бюджетні кошти замість віддати їх на армію. І попри прохання родини, думки українських архітекторів та митців і просто небайдужих українців залишити музей таким, який він був до влучання російської ракети, мають намір ігнорувати цю вимогу через безвідповідальне політиканство», — обурився пʼятий Президент.
«Напевно цим діячам не очевидно, що є часи і питання, коли і в яких не залишається місця для старих політичних чвар. І якби вони керувалися саме цим простим правилом політичної єдності, то пошкоджений росіянами музей був би відновлений нашою командою до 5 березня, коли командувач дав свій останній бій та прийняв смерть за Україну», — вважає Порошенко.

«Я вже казав і скажу ще раз. Якщо ви хочете долучитись до цього проєкту, дуже прошу: вшануймо памʼять музею всі разом і не даймо історичній памʼятці лежати під снігом, дощем та сонцем. Бо до літа там не залишиться нічого. Я закликаю до єдності, особливо перед такою постаттю, як Роман Шухевич, ім'я якого вже давно має об'єднувати українців», — переконаний Порошенко.

Схожі новини