Передплата 2024 «Добрий господар»

«Доцільно провести історичне відновлення музею в Білогорщі»: заява львівських архітекторів

  • 26.02.2024, 12:15
  • 418

Львівська обласна організація Спілки архітекторів України звернулася до обласної та міської влади із закликом підтримати пропозицію Фонду Порошенка щодо відбудови Музею Шухевича

Фото з архіву "ВЗ"
Фото з архіву "ВЗ"

Про це йдеться у відкритому листі львівських архітекторів на адресу голови ОВА Максима Козицького та міського голови Андрія Садового.

Звернення ухвалене на засіданні правління Львівської обласної організації Спілки архітекторів України 21 лютого 2024 р.

«До Львівської обласної організації Спілки архітекторів України (ЛОО НСАУ) звернувся Благодійний Фонд Петра Олексійовича Порошенка з пропозицією взяти участь в обговоренні і виробленню відповідної позиції та послідовності відновлення зруйнованого Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича в селі Білогорща. Дана споруда була зруйнована в ніч на 01 січня 2024 р. в результаті попадання в неї дронів-камікадзе, цільово направлених окупантами російської армії, під час загарбницької російсько-української війни, розпочатої у лютому 2022 року.
17 січня 2024 р. за ініціативи Фонду Петра Порошенка вже відбулась перша організаційна зустріч із зацікавленими сторонами з метою вироблення плану наступних заходів і було оголошено про виділення цим Фондом коштів в сумі 4 (чотири) млн грн на відновлення будівлі музею», — йдеться у документі.

«Напередодні міським головою міста Львова було оголошено про намір провести міжнародний архітектурний конкурс на предмет відновлення Музею Шухевича, а також запропоновано нашій Спілці взяти участь в організації цього конкурсу та делегувати в журі представника Спілки. З огляду на розгортання динаміки пропозицій від різних зацікавлених осіб, на засіданні правління Спілки архітекторів Львівської області було обговорено ситуацію, що складається і прийнято рішення рекомендувати і Фонду Порошенка, і міському голові розглянути наступні пропозиції», — наголошують у листі львівські архітектори.

Відновлення будівлі зруйнованого музею в селі Білогорща не потребує проведення архітектурного конкурсу міжнародного рівня через відсутність предмета творчого конкурсного пошуку, бо йтиметься лише про максимальне відтворення історичної автентики, як артефакту за матеріалами різних архівів та проєктної документації, що збереглись у доступному та належному вигляді. Також зроблено 3D-сканування об'єкта до і після атаки. Попереду важка і прецизійна робота істориків, реставраторів та керівництва Музею, йдеться у листі.

«А тому вбачається за доцільне провести історичне відновлення музею в селі Білогорща, як об'єкта культурної спадщини та символу Незламності і Боротьби, а міжнародний архітектурний конкурс провести на комплексне впорядкування прилеглої території включно зі створенням навпроти музею громадського простору біля встановленого пам’ятника Роману Шухевичу зі залученням території лісопарку Білогорща. Також на вільній території можна розглянути можливість спорудження сучасного інформаційно-освітнього центру Історії визвольної боротьби з туристичною інфраструктурою із забезпеченням інклюзивності, де серед іншого в ньому передбачити укриття з фондосховищем», — зазначають фахівці.
Територія, на якій розміщений музей Шухевича, і територія навпроти через дорогу потребують невідкладного професійного та комплексного рішення інтеграції чималого відкритого простору з пам’ятником Шухевичу у містобудівний образ вулиці Білогорща. За цих обставин ЛОО НСАУ готова максимально сприяти у підготовці всіх належних документів на відновлення зруйнованого Музею Романа Шухевича в селі Білогорща та у проведенні міжнародного конкурсу на кращу проєктну пропозицію розвитку прилеглих до нього територій — йдеться у листі.
«Вважаємо та глибоко переконані, що, керуючись засадами цивілізованої взаємоповаги, професіоналізму та відкритого діалогу, ми разом здатні продемонструвати мудрість й високий рівень культури, бути прикладом в державі й закордоном для розв’язання будь-яких складних й доленосних питань збереження історії та європейського розвитку нашої країни», — наголошують у спілці.

Схожі новини