Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У будинку на Франка, 63, паспорт фасаду не погоджувався…»

У Ратуші пояснили, що ніхто не зареєстрував звернень щодо влаштування в будівлі панорамних вікон-вітрин

Фото Юлії ПІДЛУЖНОЇ
Фото Юлії ПІДЛУЖНОЇ

У січні «ВЗ» звернув увагу на, по суті, знищення фасаду будинку по вулиці Франка, 63 у Львові: власник приміщення першого поверху переробив вікна на величезні скляні двері-вітрини панорамного огляду. Раніше у цій будівлі працював «Ощадбанк», а зараз, судячи з оголошення, нові власники готові віддати квадратні метри в оренду.

Хто давав дозвіл на такі зухвалі роботи і чи погоджено кардинальну «реконструкцію» з Львівською міською радою? З таким інформаційним запитом журналіст «ВЗ» звернулася до Львівської міської ради.

Виконувачка обов’язків начальника управління комунальної власності Львівської міської ради Лілія Сторож повідомила: «Будинок на вул. Франка, 63, не належить до пам’яток культурної спадщини. В електронних базах управління охорони історичного середовища Львівської міської ради з 2019 року та до цього часу, не зареєстровано звернень щодо влаштування панорамних вікон-вітрин в будинку. Управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради здійснює погодження паспортів опорядження фасадів будівель і споруд. За результатами аналізу погоджених управлінням архітектури та урбаністики паспортів опорядження фасадів будівель і споруд встановлено, що на вул. Франка, 63, паспорт опорядження фасаду не погоджувався».

Лілія Сторож повідомила, що комерційне приміщення, де власник переформатував фасад без погоджень і на власний смак, було включено в перелік об'єктів малої приватизації комунальної власності Львівської міської територіальної громади, які підлягають приватизації способом аукціону. Площа цього приміщення — 39,7 метрів квадратних. В електронній торговій системі ProZorro. Продажі відбувся аукціон, де шукали нового власника. Це був аукціон з продажу комерційної нерухомості, а не торги з правом оренди.

Переможцем аукціону став бізнесмен Остап Шабаковський, який запропонував найвищу ціну — чотири мільйони двадцять п’ять тисяч гривень. Стартова ціна лота була удвічі нижчою: 2,5 мільйона гривень. Скільки ж бізнесменів претендували на це привабливе комерційне приміщення в центрі Львова, у мерії «ВЗ» не сказали.

«Після сплати в повному обсязі ціни продажу, 12 вересня 2023 року між управлінням комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради та Остапом Шабаковським укладено договір купівлі-продажу об'єкта малої приватизації, — продовжує розмову Лілія Сторож. — Право власності на нежитлові приміщення першого поверху на Франка, 63, перейшло до Остапа Шабаковського. За нашою інформацією, сьогодні об'єкт нерухомості перебуває у власності Остапа».

Хто такий Остап Шабаковський?

За даними аналітичної системи YouControl, бізнесмен родом з прикордонного міста Мостиська, має у власності кілька фірм у Києві, Львові та Мурованому (село в Пустомитівському районі). Також є засновником громадської організації «ЯХТ-КЛУБ «ВЕРБІЖ». Сфера бізнесів Остапа Шабаковського — обслуговування авіаційного транспорту у столиці, пасивні доходи — здача в оренду приміщень. Також у Києві має компанію, яка займається переробкою молока, виробництво масла, сиру, дитячого харчування та дієтичних харчових продуктів. Один з бізнесів не пов’язаний з виробництвом. Це недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд (трасти, фонди). У Мурованому бізнес заточений на виробництві металевих дверей і вікон, меблів та будівельних роботах.

Схожі новини