Передплата 2024 «Добрий господар»

Свої «цінності» ворог у символи ховає

У Дрогобицькій громаді, до складу якої, крім самого Дрогобича та Стебника, ще 33 села входять, триває перейменування вулиць та інших назв і топонімів, які символізують тоталітарне минуле та мають прив’язку до пропагандистських кліше ворожої до українців ідеології «руського міру»

Всього з початку кампанії з дерусифікації змінено понад 200 старих назв. Переважну більшість перейменувань, звісно ж, проведено в Дрогобичі. Аналогічні заходи здійснюються і в селах ОТГ. Про це інформує пресслужба Дрогобицької ОТГ.

Головним питанням порядку денного чергового засідання комісії з проведення заходів дерусифікації та присвоєння нових назв у Дрогобичі стало обговорення питання про перейменування у селах громади таких вулиць, як Мир та Перемога. По суті, вони у кожному селі є. Не всі, хто проживає на території ОТГ, розуміють у чому полягає небезпека, який прихований ворожий вплив закладено у цих, здавалося б, безневинних двох назвах.

Хоч це рідко трапляється, але інколи й бесіди доводиться проводити, пояснювати жителям сіл важливість роботи, яка здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Ворог упродовж десятиліть отруював свідомість українців «цінностями», які ховав у символах. Настав час рішуче відмежуватись, викорінити з нашого життя ці чужі назви. Комісія прийняла рішення про перейменування вулиць Миру та Перемоги у п’ятьох селах. У Болехівцях та Добрівлянах замість Миру запропоновано Героїв України. У Дережичах — Захисників України. У Старому Селі та Сільці вулиці Перемоги перейменують на вулиці Андрея Шептицького та Галицького Стрілецтва.

Аналогічні зміни, як і в згаданих п’ятьох селах, відбудуться і в селах Рихтичі, Михайлевичі, Ступниця та Раневичі. На засіданні комісії після тривалих дискусій визначились із варіантами нових назв у цих селах. Старостам залишилось, поінформувавши про це жителів, дійти остаточної згоди, отримати їхнє «так» на перейменування. Окремий випадок — перейменування у селі Воля Якубова, де 12 грудня 1890 року народився майбутній Голова Проводу ОУН, полковник армії УНР Андрій Мельник. Тут жителями села пропонують змінити назву вулиці Волянська на Андрія Мельника.

Схожі новини