Передплата 2024 «Добрий господар»

На супутнику Сатурна знайшли океани

  • 09.02.2024, 08:45
  • 408

Під крижаною поверхнею одного із супутників Сатурну Мімаса схований океан із рідкою водою

Фото NASA
Фото NASA

За космічними мірками, цей океан утворився, ймовірно, 5—15 мільйонів років тому.

Про це повідомили вчені з Паризької обсерваторії.

Це відкриття робить Мімас місцем для дослідження умов, які могли призвести до формування життя, адже перші живі організми Землі виникли у первісних морях нашої планети мільярди років тому.

«Це найменш імовірне місце в Сонячній системі для пошуку рідкої води. Супутник має вигляд старого і неактивного, на ньому величезна кількість кратерів. Досі ніщо не видавало існування на ньому океану», — заявив астроном з Паризької обсерваторії Валері Лейні.

Існування підземного океану означає, що всередині Мімаса є потужне джерело тепла, що перетворило лід на океан. Рідка вода на Мімасі становить понад половину загального об'єму супутника.

Дослідники проаналізували зображення із космічного корабля NASA Cassini, який досліджував Сатурн та його супутники в період з 2004 по 2017 рік. Спостерігаючи за коливаннями Мімаса на його орбіті навколо Сатурну, дослідники зробили висновок, що він або має підземний океан, або його ядро має форму мʼяча для регбі.

Нещодавно вчені проаналізували не лише коливання орбіти, а й те, як обертання Мімаса навколо Сатурну змінювалося з часом. Команда обʼєднала спостереження Cassini з моделюванням внутрішньої частини Мімаса та його орбіти й зʼясували, що на глибині 20—30 кілометрів під поверхнею Мімаса має бути океан.

Те, що вода контактує зі скелястим ядром Мімаса, може «прокласти шлях для життя». Проте це ще не означає, що воно там є, адже океан на супутнику доволі молодий. Ніхто не знає, скільки часу потрібно, щоб у такому середовищі зародилося життя. Проте завдяки Мімасу люди можуть дослідити перший етап розвитку життя — якщо воно все-таки там виникне.

Схожі новини