Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові медики врятували дитині ногу, яку могли ампутувати після ДТП

  • 31.01.2024, 13:45
  • 389

Лікарі наростили шкіру на стопі і так вберегли ногу від ампутації

Фото Дитячої лікарні Святого Миколая
Фото Дитячої лікарні Святого Миколая

Медки упродовж року боролися за збереження ноги 13-річного хлопчика. 13-річний Микола минулого року потрапив у ДТП. Йому переїхав ногу автобус на пішохідному переході.

Однак, попри складну ситуацію, львівським спеціалістам вдалося наростити дитині нову шкіру й зміцнити її стовбуровими клітинами. Адже після важкої травми практично уся стопа хлопчика залишилася без шкіри. Процес нарощування тривав три місяці.

Після цього хлопчик знову став на ноги та почав ходити, а ще за два місяці - бігати.

Та новоутворена шкіра була дуже чутливою. Тому щойно Микола починав активно рухатись, на стопі утворювались попрілості та нові рани. Тому ортопеди-травматологи вирішили вживити у травмовану частину ноги стовбурові клітини.

Таке лікування мало покращити загальний стан шкіри, зробити її більш пружною, а ще зміцнити її барʼєрну функцію. Адже вкрай важливо, щоби кістка, яка росте зі стопою, не тиснула на новостворену шкіру. Спільно з італійським колегою, хірургом Роберто Брамбілло, лікарі вживили пацієнту клітини з його власної жирової тканини.

«Ми забирали з живота дитини жирову тканину. Через спеціальний фільтр з неї отримували мезенхімальні стовбурові клітини та вводили їх у ті ділянки мʼяких тканин, де ми хотіли отримати покращення локальної ситуації», — зауважила завідувачка відділення ортопедії і травматології Галина Гачкевич.

Операція тривала годину.

Уже наступного дня Микола повернувся додому.

Медики зазначили, що стан шкіри на його стопі суттєво поліпшиться за три місяці. Тоді він зможе максимально активне жити без постійних перев’язок та відвідування лікарів.

Схожі новини