Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У львівських маршрутках працюють таємні пасажири

Це служба контролю. Перевіряючі - в цивільному одязі - мають виявляти зловживання водіїв

Фото ВЗ
Фото ВЗ

У маршрутках Львова запровадили сервіс таємних пасажирів. Це контролери в цивільному одязі, які приховано документують порушення з боку водіїв та пасажирів щодо оплати за проїзд, зокрема електронним квитком. Таке нововведення у контролі пасажирів громадського транспорту Львів запровадив першим в Україні. Таємні пасажири особливо стежать за водіями: чи друкують та видають пасажирам паперові квитки (при оплаті готівкою).

Про це розповів для «ВЗ» директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

«Були прикрі випадки, коли водії зухвало дурили пасажирів і видавати їм старі квитки, аби назбирати для себе трохи готівки, — продовжує розмову Микола Власюк. — Це шахрайство з боку водіїв. Тому ми вирішили діяти на випередження і запровадили таємну службу контролю. Бо коли в маршрутку заходить справжній контролер з обладнанням та в спеціальній формі, водії чесні, усі видають паперові квитки, як належиться. Таємні пасажири все бачать, як на долоні. Коли є злісні порушники серед пасажирів (не валідують картку, очікують, що контролю не буде) — таємні пасажири викликають справжніх контролерів, аби зафіксувати порушення».

За останніх два тижні, інформує директор ЛКП «Львівавтодор», було п‘ять випадків, коли водії підсували пасажирам старі квитки. Є інша схема, яку також присікає таємний клієнт: чимало пасажирів за старою радянською схемою повертають водію паперові квитки, а той приймає і дає ці квитки іншим пасажирам, які заходять в автобус… Колись така схема працювала у львівському електротранспорті…

Микола Власюк повідомив, що станом на 26 січня, у Львові працюють 90 контролерів, а для повноцінного контролю транспорту та роботи е-оплат потрібно 192 контролери. Щодня «на лініях» громадського транспорту працюють 40−44 контролери.

Тому в ЛКП «Львівавтодор» є вакансії контролерів, середня зарплата — 23 тисячі гривень на місяць (на руки). Невдовзі контролери матимуть більшу зарплату — 25 тисяч гривень на місяць. Мотивацій за штрафи контролери не мають. Микола Власюк вважає це не надто правильним — тоді контролери будуть за будь-яку ціну штрафувати пасажирів, а, можливо, і зловживати штрафуванням.

Схожі новини