Передплата 2024 «Добра кухня»

Ексрадник глави адміністрації Януковича організовував схеми для ухилянтів — СБУ

  • 09.01.2024, 17:30
  • 661

Служба безпеки заблокувала нові схеми ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Серед їхніх організаторів — колишній радник глави адміністрації Януковича

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це йдеться в повідомленні СБУ.

За даними СБУ, на чолі угруповання у Києві був фігурант, який з 2012 і до початку 2014 року обіймав посаду радника глави адміністрації президента-втікача Віктор Януковича.

Ця група вивозила ухилянтів до Євросоюзу під виглядом водіїв міжнародних пасажирських перевезень. Для реалізації схеми експосадовець оформлював своїх клієнтів на підконтрольну компанію-перевізника та реєстрував їх у системі «Шлях» як водіїв закордонних рейсів.

Окрім того, на Закарпатті правоохоронці викрили посадовця місцевої військово-лікарської комісії, який продавав фіктивні медичні висновки про непридатність до служби за станом здоров’я. Клієнти фігуранта планували виїхати за межі України як «списані» з військового обліку.

Співробітники СБУ затримали посадовця ВЛК під час передачі йому частини неправомірної вигоди.

На Тернопільщині військова контррозвідка СБУ ліквідувала ще один канал нелегальної міграції. За даними слідства, до його організації причетна волонтерка місцевого благодійного фонду та один із жителів регіону. За гроші вони довозили чоловіків до кордону з Угорщиною, а далі показували їм обхідні маршрути лісовими стежками.

СБУ затримала обох фігурантів при спробі нелегального переправлення за межі України кількох втікачів від мобілізації.

За усіма викритими фактами затриманим повідомлено про підозру, двоє з них уже перебувають під вартою. Організаторам оборудок та їхнім спільникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Крім того, вирішується питання щодо кваліфікації злочинних дій та притягнення до відповідальності самих ухилянтів.

Схожі новини