Передплата 2024 ВЗ

Із заповідника «Асканія-Нова» окупанти незаконно вивезли тварин

  • 05.12.2023, 20:30
  • 619

Окупаційна адміністрація біосферного заповідника «Асканія-Нова», що розташований на Херсонщині, незаконно вивезла червонокнижних тварин до росії

Фото: Руслан Стрілець
Фото: Руслан Стрілець

Про це повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За його даними, окупанти поширюють інформацію про те, що вони здійснили незаконний обмін між Біосферним заповідником «Асканія-Нова», природним біосферним заповідником «Ростовський» та асоціацією зі збереження і відновлення рідкісних та зникаючих видів тварин «Жива природа степу».

«З асканійського зоопарку вивезли по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида», — розповів Руслан Стрілець.

Міністр довкілля зазначив, що всі ці види є червонокнижними та занесені до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП).

Статус цих тварин — «зниклий з природи», «на межі зникнення» та «близький до тих, які перебувають під загрозою знищення».

«Натомість до зоопарку „Асканія-Нова“ були завезені антилопи канна, яки свійські, верблюди двогорбі та один гуанако», — додав він.

У Міндовкіллі вже готують ноти до секретаріатів природоохоронних конвенцій: Бернської, Рамсарської, ЮНЕСКО, Боннської Конвенції, Міжнародного союзу охорони природи та секретаріату CITES.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року директор «Асканії-Нової» попереджав, що загроза вивезення тварин з заповідника реальна.

Схожі новини