Передплата 2024 «Добра кухня»

Липень і вересень 2023 року визнано найспекотнішими в історії людства

Учені стверджують, що наслідки для планети можуть бути жахливими

Дослідники неодноразово попереджали про кліматичну кризу, яка може настати, якщо не вдасться знизити рівень парникових викидів. Зараз вони стверджують, що зміни клімату не є майбутньою страшилкою, вони вже наявні.

Як пише «ScienceAlert», протягом близько третини днів 2023 року середня глобальна температура перевищувала на 1,5°С рівень доіндустріальної епохи.

Липень і вересень 2023 року визнано найспекотнішими в іс­торії людства, і є припущення, що цей рік може стати найспе­котнішим за всю історію спо­стережень. Учені прогнозують, що 2024 рік може бути ще спе­котнішим.

Доктор Мелісса Лезенбі з Університету Сассекса каже, що планета досягає рівня, який не порівняти з попередніми пе­ріодами.

На Паризькій конференції 2015 року було підписано угоду щодо необхідності зниження довгострокового підвищення температури «значно нижче» 2°C та вжиття всіх заходів для утримання її на рівні менш ніж 1,5°C. Досягнення цієї мети не зводиться до змін за день або тиждень, але передбачає до­тримання лімітів протягом 20−30 років, зазначають учені.

На сьогодні довгостроко­ве підвищення температури становить від 1,1°С до 1,2°С. Попри це, у певні дні темпе­ратура дедалі частіше переви­щує 1,5°C, наближаючи світ до подолання цього важливого порога в довгостроковій пер­спективі.

Вперше перевищення цієї позначки було зафіксовано протягом кількох днів у грудні 2015 року. Відтоді порушення ліміту було зафіксовано неодноразово. Наприклад, у 2016 році у світі було близько 75 днів з температурою вищою, ніж 1,5°C. Найгірше те, що до 2 жовтня 2023 року таких днів було вже 86.

Схожі новини