Передплата 2024 ВЗ

До схеми виїзду чоловіків через систему «Шлях» причетна родичка Козицького, — розслідування

  • 15.09.2023, 20:15
  • 2 334

34-річна Наталія Муха, причетна до виїзду через систему «Шлях» майже 200 чоловіків призовного віку, які так і не повернулися в Україну, виявилася близькою до родини голови ЛОВА Максима Козицького

Фото NGL Media
Фото NGL Media

Згідно із даними в одному із львівських анонімних телеграм-каналів, Наталія Муха є «рідною сестрою дружини Степана Козицького», брата голови ЛОВА Максима Козицького.

Журналісти перевірили цю інформацію і виявили, що між Наталією Мухою і Максимом Козицьким справді є родинний зв’язок, хоч і дещо інший. Насправді вона є дружиною рідного брата Ольги Козицької (у дівоцтві Мухи) — дружини Степана Козицького. Цей зв’язок ми підтвердили через дані декларацій, реєстр нерухомості, спільні адреси проживання.

Судячи із соцмереж Наталії Мухи і Ольги Козицької, вони є досить близькими подругами. Наталя Муха також є на спільних фото з Максимом і Степаном Козицькими.

Нагадаємо, що 34-річна Наталія Муха очолює миколаївський осередок товариства «Просвіта» та керує миколаївським народним театром «Хліб». За зверненнями цього осередку «Просвіти» і ГО «Театр Хліб» до Львівської ОВА, яка видавала дозволи на виїзд, з України виїхали і не повернулися майже 200 чоловіківпризовного віку. Наталія Муха проігнорували дзвінки і повідомлення журналістів з проханнями пояснити виявлені факти.

Тоді медіа звернулися до Максима Козицького з проханням прокоментувати стосунки з Наталією Мухою — зважаючи на те, що ЛОВА намагається боротися з недобросовісними фондами і громадськими організаціями, які зловживають з отриманням дозволів для виїзду через систему «Шлях».

Відповідь Максима Козицького була такою: «Я не можу знати деталей життя всіх активістів, в тому числі і пані Наталії Мухи. З того, що я знаю — вона займає активну громадянську позицію у місті Миколаїв і з початку повномасштабного вторгнення налагодила волонтерську діяльність, в якій було залучено багато місцевих жителів. Тобто, її організації не є фейковими чи такими, що існують лише на папері. З того, що мені відомо, зараз вона особисто перевіряє інформацію, яку опублікувало ваше видання».

Львівська ОВА вже відмовилася надати копії документів про використання системи «Шлях», аргументуючи це тим, що захищають персональні дані людей, які скористалися «Шляхом» і не повернулися.

Журналісти звернулися до суду, і попри перемогу у першій інстанції, врешті-решт Верховний Суд став на бік ЛОВА.

Схожі новини