Передплата 2024 «Добра кухня»

«Тест складатимуть і ті, хто хоче другу вищу освіту»

14 травня стартує основна сесія цьогорічного Національного мультипредметного тесту (НМТ)

Фото: depositphotos/yanlev
Фото: depositphotos/yanlev

Уже менше тижня залишилося до основної сесії НМТ. Порівняно з минулим роком, у складанні НМТ буде багато змін. Яких саме? Про це журналістка «ВЗ» запитала у директорки Львівського центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк.

Фото автора
Фото автора

За словами пані Лариси, 2024 року на НМТ уперше ви­несуть чотири шкільні пред­мети. Три з них обов’язкові - укра­їнська мова, математика та історія України, а четвертий — за бажанням учасників. Цьогоріч буде аж 9 пред­метів, із яких учасники НМТ оберуть той четвертий. (Порівняно з ми­нулим роком, додали географію і українську літературу).

— Скільки цьогоріч зареєстру­валося на Львівщині учасників НМТ?

— 23 тисячі 686 учасників. Це біль­ше, ніж торік. Випускники закладів середньої освіти, учні училищ, сту­денти коледжів і випускники мину­лих років. Для них підготовлено 70 пунктів тестування, які називаються Тимчасові екзаменаційні центри. Усі учасники уже третій рік поспіль складатимуть НМТ на комп’ютерах.

— Скільки часу буде виділено на опрацювання тестів?

— Усі учасники писатимуть чоти­ри години. Це виглядатиме таким чином: дві години — два предмети, тоді перерва 20 хвилин, а далі на­ступні два предмети, також дві го­дини. Прийти у пункт тестування необхідно до 9.50. Далі впускати не будуть. Бо вже з 10.00 починається сесія НМТ.

— Від кількох майбутніх випус­кників шкіл чула, що НМТ-2024 будуть проводити в укриттях…

— 52 відсотки закладів освіти в області проведуть НМТ в укриттях. Відразу хочу застерегти батьків і тих, хто запитує, як це можна писати у підвалах? Це не ті укриття, які є за­звичай під нашими будинками. Ми їх всі об'їздили, відібрали хороші, сухі, з відповідним повітрям. А там, де не могли зробити, бо це потребує до­даткових коштів, то там учасники пи­сатимуть у закладах освіти — на тому поверсі, де є комп’ютерні класи.

— І у випадку повітряної три­воги сесію перенесуть на інший день?

— Ні. Не на інший день. Діти ма­ють спуститися в укриття. А після завершення повітряної тривоги — у той самий день — їм буде додано стільки часу, скільки «забрала» пові­тряна тривога.

— Торік НМТ проводили у дві зміни. А як цього року?

— Цьогоріч НМТ діти складатимуть лише в одну зміну. Бо процес буде тривалішим. Основна сесія НМТ по­чнеться 14 травня і триватиме до 25 червня. Хто у силу поважних причин не зміг зареєструватися на основну сесію, від 10 до 15 травня матиме можливість зареєструватися на до­даткову сесію. До 9 травня усі учас­ники отримають запрошення у своїх персональних кабінетах. І важливо подивитися — де цей пункт складан­ня НМТ, як до нього доїхати, скільки на це потрібно часу…

— Так виглядає, що останньо­го дзвінка ще не було, а діти вже складатимуть НМТ?

— У травні писатимуть випускники минулих років. А саме: ті, хто хоче отримати другу вищу освіту, або поліпшити результат минулорічних тестувань, а також ті, хто не склав торік чи позаторік. Усе це пропи­сано у правилах вступу. А школярі, цьогорічні випускники, писатимуть у червні.

Схожі новини