Передплата 2024 «Добрий господар»

«Встановлюється причетність членів злочинного угрупування до інших фактів шахрайства з квартирами»

Зловмисники підробляли свідоцтво про право власності на об'єкти нерухомості

Двоє з членів злочинного угрупування (організатор та виконавець) перебувають під вартою, посібник – під цілодобовим домашнім арештом. Фото: Поліція Львівської області
Двоє з членів злочинного угрупування (організатор та виконавець) перебувають під вартою, посібник – під цілодобовим домашнім арештом. Фото: Поліція Львівської області

Правоохоронці затримали трьох учасників організованої злочинної групи, які займалися квартирними аферами. Організатор — 40-річний мешканець одного з сіл Львівського району та двоє посібників — жителі Львова та області, віком 33 та 47 років. Як дізналась журналістка «ВЗ», члени організованої групи використовували у своїх злочинних цілях ще трьох осіб, які не входили у злочинне угруповання, але є причетними до квартирних афер.

Шахраї підшуковували приміщення, які довший час ніхто не використовував. «Полювали» за об'єктами нерухомості (у тому числі квартирами), які не були внесені у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Підробляли документи про право власності на об'єкти нерухомості. У такий спосіб зловмисникам вдалося заволодіти п’ятьма об'єктами нерухомості (в тому числі квартирами) на загальну суму понад 5,5 млн грн.

Як повідомили в обласній прокуратурі, двоє з членів злочинного угрупування (організатор та виконавець) перебувають під вартою, посібник — під цілодобовим домашнім арештом. Слідчі повідомили організатору та учасникам злочинної групи про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених: ч.4 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, ч.3 ст.28 — ч.3, ч.4 ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів, вчинене організованою групою) КК України. «Слідчі дії тривають, встановлюється їхня причетність до інших фактів шахрайства з квартирами», — додали в обласній прокуратурі.

Ми не раз писали про квартирних аферистів. У 2020 році було затримано банду, яка діяла за схожою шахрайською схемою. Зловмисникам вдалося заволодіти шістьма львівськими квартирами та двома гаражами. Реалізувати задумане зловмисники змогли, підробивши паспорти власників квартир. Причому підробки були такими якісними, що на око не відрізнити від справжніх документів. Дані про власника квартири, його ім'я та прізвище, сімейний стан, відомості про прописку, з усіма печатками вносилися у підроблений паспорт. А фотографія вклеювалася одного з учасників злочинної групи. Більшість потерпілих до останнього не знали, що їхню квартиру вже продали… До речі, ця справа й досі розглядається у суді.

А тим часом…

У Києві поліція затримала квартирних аферистів. 39-річна організаторка, раніше судима жителька Київської області, та п’ятеро її спільників намагалися здійснити фіктивний продаж двох квартир за 60 тисяч доларів. Про це повідомив департамент стратегічних розслідувань Нацполіції України. Правоохоронці встановили всіх учасників продажу квартир за фіктивними документами.

«Для здійснення оборудки фігуранти влаштовували цілу виставу, де кожен грав свою роль — нотаріуса, рієлтора та власників квартир. Навіть спеціально орендували офіс для укладання угод з покупцем. Сама організаторка квартирних афер виступала у ролі нотаріуса. Жінка є підсудною у кількох справах щодо шахрайства з квартирами громадян на загальну суму понад 6 млн грн», — повідомили у департаменті стратегічних розслідувань Нацполіції України.