Передплата 2024 «Добра кухня»

Там, де воїни УПА засідки влаштовували…

На території Трускавецької ОТГ, до складу якої, крім самого міста — курорту, входять ще й сусідні села — Модричі, Доброгостів, Уличне та Станиля, а також розташовані на карпатських схилах Орів, Зимівки та хутір Бистрий, час від часу краєзнавці знаходять криївки

Ще довго після того, як відгриміла Друга світова війна, повстанці, проводячи сміливі диверсійні операції, не давали спокою російським окупантам. Звісно, що сили були нерівні. Але тут, на території теперішньої ОТГ, «червонопогонники» солодких снів не мали. Воїни УПА за будь-якої сприятливої для себе нагоди влаштовували засідки та пастки, безжально винищували лютого ворога українців — енкаведистів, тих, хто катував, по-звірячому розправлявся із цвітом нашої нації.

Хто вони, наші герої? Де народились, який військовий вишкіл пройшли? Що ми знаємо про їх самопожертву? Отримувати відповіді на всі ці запитання поставили собі за мету у Музеї історії Трускавця. Саме музей став центром збору матеріалу, різних документальних свідоцтв, фотографій та живих свідчень, які повертають нас до часів героїчної боротьби. Заповнити прогалини, які залишились у пошуковій роботі, спробувати пролити світло на невідомі сторінки боротьби або ж замовчувані через різні причини події й факти, які мають стосунок до воїнів УПА, поставили собі за мету учасники недавньої краєзнавчої експедиції «Історія окремих криївок», присвяченої 80-літтю створення УПА. Бо, як відомо, хто не знає минулого — не має майбутнього.

Учасники експедиції, як інформує пресслужба Трускавецької міськради, відвідали чотири локації, які мають стосунок до УПА: криївки в Уличному та Бистрому, а також криївки і місця боїв в урочищах Пом’ярки та Широке Поле поблизу Трускавця. Ворог сьогодні в українців той самий, який був 80 років тому. ЗСУ продовжують розпочату багато років тому УПА місію — вони звільняють нашу землю від рашистської нечисті.

За результатами експедиції буде створено відеоролик.

Схожі новини